Ide biztos nem mennék dolgozni!

by | nov 24, 2016 | Állásinterjú

Ide.biztos.nem.mennek.dolgozni_150x150A leendő munkáltatónál az első állásinterjú után időnként elkapja az álláskeresőt ez az érzés. Itt semmiképp sem dolgoznék!

Sokféle indoka lehet ennek, és ha nem múlik az ellenérzés, és úgy érzed, nem dolgoznál ott racionális érvek ellenére sem, érdemes megírni az adott cégnek. Így pl. következő állásinterjú körökben már nem számítanak rád, és téged sem nyomaszt tovább a lehetőség. Megkíméled magad attól is, hogy „jobb híján” mégiscsak elfogadj egy előnytelen ajánlatot.

Nagyon fontos, hogy a racionális érvelést és az ellenérzéseidet szembeállítva olyan döntést hozz, amit később nem bánsz meg. Pl. ha az állás keveset fizet, és rosszak a körülmények, gondold végig: rosszul fizető munkát bármikor találhatsz később is… De ha eddig még ilyen sem akadt, mert pl. túlképzettségre hivatkozva elutasítottak, akkor nem ez a jó alkalom arra, hogy teret adj az ellenérzéseidnek. Ha egyébként a fizetés is jó, a körülmények is rendben vannak és valami rossz érzésed mégis van, ne győzködd magad. Ha már nem tudod felidézni, mi okozta az ellenérzésed, az akkor is kialakult valamitől. Ilyenkor jobb nemet mondani a lehetőségre.

Mindig írásban közöld

Így át tudod gondolni, és nem jössz zavarba, nem bizonytalanodsz el, mint telefonbeszélgetés esetén történhetne. Az állásinterjú után úgy gondolod, hogy te ezt az állást mégsem akarod, akkor írd meg az interjúztatónak, toborzónak. Tömören fogalmazz, ne kritizáld a céget, ne dicsérd magad. Főleg külső toborzók, közvetítők veszik használt az ilyen leveleknek: jó eszköz a kezükben arra, hogy meggyőzzék a munkáltatót: nem attól lesz egy pozíció vezetői, hogy annak hívják, a kitalált juttatási csomagért nem lehet olyan embert találni, amilyet szeretnének stb. Minden esetben udvariasan köszönd meg a lehetőséget, hogy személyesen is bemutatkozhattál, majd a levelet a megfelelő indokkal folytatva:

ÉRDEKES: Hogyan válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Ha kevés az ajánlott fizetés:

…fejtsd ki, hogy hosszas gondolkodás után úgy érzed, hogy a pozíció megfelelne neked, de egy ilyen pozícióban magasabbak a juttatási elvárásaid, mint amit ők ajánlottak. Esetleg hozzáteheted, hogy a jövőben is szívesen látod megkeresésüket, mert tetszett a cég tevékenysége stb. (Csak akkor írj ilyet, ha tényleg tetszett…) Még az is lehet, hogy újabb ajánlattal állnak elő.

Ha nem a megfelelő szintű pozíciót ajánlották:

Hivatkozz arra, hogy eddigi tapasztalataid alapján szélesebb felelősségi körre, nagyobb önállóságra, magasabb szintű döntéshozói szerepre gondoltál. A témában x év tapasztalattal, nagyvállalati gyakorlattal, vagy komoly szakmai minősítéssel rendelkezel, így amennyiben ilyen szintű pozíció nyílik náluk a jövőben, szívesen veszed a megkeresésüket (ha tényleg így van!)

Ha a pozíció túl magas neked,

…akkor megírhatod, hogy ebben a témában junior pozíciókat keresel, és szintén azzal folytasd, hogy ha van ilyen jellegű ajánlatuk a jövőben, szívesen veszed. (pályaelhagyók, karrierváltók számára jó kommunikációs lehetőség ez.)

Ha a munkafeltételek nem feleltek meg:

…nem érdemes leírni, hogy a barátságtalan környezet, a kétes közbiztonság nem tetszett, mert ezen úgysem tudnak gyorsan változtatni. Ilyenkor elég annyit írni, hogy úgy érzed, nem te vagy a megfelelő ember erre a pozícióra, nem ilyen feltételekre gondoltál. Ugyanezt írhatod akkor is, ha nem tetszett, amit a céges napi rutinokról hallottál: pl. hogy az egyperces késésért fizetéslevonást helyeztek kilátásba, ha a próbaidőre nem akarnak bejelenteni, ha bármilyen egyéb inkorrekt feltételt támasztottak, vagy egyszerűen csak nem találtad szimpatikusnak a céget, interjúztatót, leendő főnöködet.

Ha az interjúztató személye, vagy a bánásmód nem tetszett:

…panaszt tenni is érdemes lehet. Ha ezt nem szeretnéd, akkor elég annyit írni, hogy úgy érzed, nem tudnál beilleszkedni az általuk láttatott cégkultúrába.

Az őszinte, de mégsem sértő válaszaid hitelessé tesznek, még akkor is, ha nemleges választ adtál, és a visszajelzésekkel a munkáltatók is alakíthatóvá válnak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.