Interjúkérdés: Mi a váltás oka?

by | okt 21, 2016 | Állásinterjú

Interjukerdes.mi.a.valtas.oka_150x150Sok olyan kérdés van, ami a legtöbb interjún előkerül a HR-es részéről. Az egyik ilyen tipikus kérdés arra vonatkozik, hogy miért szeretnénk váltani vagy korábban miért váltottunk egyik helyről a másikra.

HR-es kollégáink elmondása alapján az álláskeresők nagy része sablonválaszokat használ és érezhető, hogy nem a valós ok kerül ilyenkor elő. Ez bennük kétséget vet fel afelől, hogy akkor vajon mi lehet a háttérben…, netán az álláskeresővel volt-e probléma.

Melyek a leggyakrabban használt indokok?

  • anyagiak – szeretnék többet keresni mint az előző munkahelyemen
  • szakmai fejlődés hiánya – nem volt lehetőség a fejlődésre
  • kihívás keresése
  • munkahelyi légkör – vezetési stílussal és/vagy kollégákkal való ütközés
  • elismerés – a vezetőség nem becsüli meg a munkámat

Persze a fentiek közül mindegyik jó indok arra, hogy váltsunk azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan kommunikáljuk.

ÉRDEKES: Miért akar munkahelyet váltani?

Merjük elmondani!

Nyilvánvalóan a korábbi munkahelyünkről való panaszkodás rossz fényt vet ránk, azonban ha a szakmai szempontokat tartjuk szem előtt (nem érzelmi alapokon nyugszik az indokunk) és diplomatikusan fogalmazunk az sokkal célravezetőbb lesz mint egy kitalált, kényelmes indok.

Nem árt ilyenkor azt is figyelembe venni, hogy az őszinte kommunikációval megelőzhető egy jövőbeni csalódás is. Előfordulhat ugyanis, hogy az új helyen is idővel hasonló helyzetbe kerülnénk. Ezt megelőzve érdemes azt is megosztani a HR-essel (hacsak nem kényszerből keresünk új helyet), hogy milyen munkahelyet keresünk, mi a fontos számunkra.

Ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy merje elmondani azokat az okokat, amelyek mindenki számára érhető indokok mint például, hogy sosem lehetett elérni a vezetőt, ezért nem tudott haladni a munkával.. Azok az indokok amelyek nem a személyes haragra épülnek, hanem amelyeket mások ugyanúgy jogosnak érezhetnek sokkal előrébb visznek majd, mint a konkrétumok nélküli sablonválaszok.

Felkészülés

Ahhoz, hogy őszintén tudjunk válaszolni fel kell készülnünk a vállalatból és a megpályázott pozícióból. Érdemes azzal is számolni, hogy előfordulhat, hogy a HR-es nem csak a jelenlegi váltás okáról érdeklődik, hanem minden egyes váltásunkra kíváncsi. Nem jó ilyenkor, ha mindegyiknél ugyanazokat az okokat hozzuk fel (pl. rossz volt a főnök mindenhol), mert azután azt gondolhatják, hogy mi nem tudtunk kijönni másokkal.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.