Megbocsátható „hibák” állásinterjún

by | dec 16, 2016 | Állásinterjú

Megbocsathato.hibak.allasinterjun_150x150Furcsának tűnhet, de nem is olyan könnyű egy állásinterjút elrontani egy álláskeresőnek. Néha a „hiba”, csak a te szemedben az, az interjúztató nem fog fennakadni rajta, ha te sem.

Természetesen jobb, ha nem hibázol, de ha már megtörtént, ne ess kétségbe, lépj túl rajta, annak érdekében, hogy zavartalanul folytathasd a tárgyalást.

Megbocsátható hibák

Késés: ha 5-10 percet késtél, akkor egy elnézéskérés elegendő, és lépj tovább, ne magyarázkodj, vagy csak 1 mondatban. Mindenkivel előfordul, hogy az orra előtt megy el a busz, nem talál parkolóhelyet, késik a vonat.

ÉRDEKES: Kerüld el az álláskeresési kiégést!

Megpróbáltál időben odaérni, nem sikerült, ez van, egy egyébként jó jelöltet nem fognak elutasítani 5-10 perc késés miatt. Ugyanez igaz az esőben elázott cipődre, és más olyan dologra, ami nem kötődik szigorúan a munkádhoz.

Mi lesz, ha rosszul válaszolok állásinterjún?

Mivel a kérdések többségére nem adható tankönyvi pontos válasz, rossz válasz sincs (kivéve szakmai kérdéseknél). Bármilyen HR-es jellegű állásinterjú-kérdésre fel tudsz készülni, át tudod gondolni előre, mert rengeteg ilyen kérdésgyűjtemény van a neten. Ha mégis váratlanul ér egy kérdés, rögtönözni igenis tudsz: magadat kell adnod, különben nem lesz jó eredmény. Ha a saját véleményed, gondolataid kellő hangnemben, szóhasználattal megfogalmazod, akkor ki fog derülni, passzolsz-e hozzájuk, vagy sem. Ha nem, akkor mindegy, mit kellett volna válaszolnod azért, hogy megfelelj, nem ez a te ideális állásod. Általában nincs olyan, hogy egyetlen rossz válasszal elvágod magad. Ha egy kérdésre nem egészen azt a választ kapta az interjúztató, amit az ideális jelölttől várt, tovább fog kérdezni, abban a témakörben, hogy meggyőződjön róla: tényleg nincs közös pont pl. a céljaitokban, vagy van, csak közelíteni kell az álláspontokat. Esetleg olyan témában nem egyezik a véleményetek, ami az állás szempontjából nem is fontos, tehát ettől még nyugodtan együtt dolgozhattok.

Szakmai kérdésekre, szakmai tesztre

Sokan kétségbeesve számolnak be, hogy jaj, a szakmai tesztben egy csomó kérdést nem tudott, most mi lesz. Utólag már kár aggódni. De azt hasznos tudni, hogy egy jó szakmai teszttel nemcsak a jelölt tudását, hanem annak határait is mérik. Belekérdeznek az alapokba, és a szakmai mélységekbe is. Ha az alapokban van hiány, akkor szoktam felszisszenni. De minden komoly szakmai tesztet összeállító ember tudja, hogy bárkitől – még tőle is – lehet olyat kérdezni, amit nem tud. Főleg egy jelölttől, aki izgul, aki egy állásért küzd. Önmagában tehát az, hogy 100%-ra nem tudtál egy szakmai tesztet kitölteni, nem feltétlenül baj. Ha szóbeli szakmai kérdésre nem tudsz válaszolni, akkor se mentegetőzz: mondd meg őszintén, hogy ugyan tanultál erről, de ez a téma eddigi munkáid során nem merült fel, így a tudásod ezügyben frissítésre szorul. Az őszinteség mindig eredményes, és lehet, hogy olyan kérdés volt, amire negyedórás olvasással tudni fogod a választ. Egy ilyen apró hiány miatt szintén nem fognak egy jelöltet elutasítani.

Sok kis hiba együtt

Ezt nem szabad: halmozni a hibákat. 1-1 kisebb bakit elkövetni még nem végzetes, de sok kis bosszantó baki – vagy egyetlen súlyos hiba – egy alkalmatlan jelöltet fog mutatni. Ezért kell precíz CV, ezért kell lehetőleg pontosan érkezni az állásinterjúra, megfelelő öltözékben stb. Legalább ezek ne szaporítsák a hibák számát.

A legsúlyosabb hiba

Az állásinterjún egyetlen „halálos” bűn létezik, ez pedig a felkészületlenség. Aki azt sem tudja, mivel foglalkozik a cég, ahol épp állásról tárgyal, az nem lesz hiteles álláskereső.

Tökéletes pedig nincs

Bármennyire is igyekszünk, minden kiválasztó fog tudni előnyeink mellé hátrányokat is felsorolni. Mert az a dolga, mérlegelnie kell. Ahogy te nem tudsz tökéletes jelölt lenni, úgy más sem. A kiválasztáskor minden esetben kompromisszumokat fognak kötni a kiválasztók is, feladnak elvárásaikból, másfelé terelik elvárásaikat, módosítanak a munkafolyamaton stb. Azért, hogy az ideálishoz legközelebb eső jelöltet kiválaszthassák.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.