Miről tárgyaljunk állásinterjún?

by | jún 28, 2016 | Állásinterjú

Mirol-targyaljunk-allasinterjun_150x150Az álláskeresők segítésének része, hogy miután a kijavított önéletrajzzal elértük, hogy állásinterjúra hívják, az ott történtekről is szoktam érdeklődni.

A legtöbb esetben döbbenten hallgatom, hogy hát igen, beszéltek a szakmai tudásáról, arról, hogy mi lenne a feladat, kikkel kell együtt dolgozni majd, de a munkáltató ajánlata nem volt jó. A fizetés nagyságának kérdésében nagyjából egyetértett a két fél, de a többi…!

A munkáltató nem gondolatolvasó, nem tudja, mire van szükséged ahhoz, hogy szívesen dolgozz náluk – a fizetésen és neked való munkán túl. Miután nem látnak a fejedbe, az ilyen gondolataidat, igényeidet el kell mondani. Az interjú tárgyalás, nem arról szól, hogy a jelentkező feltétel és kérdés nélkül elfogadja, amit a munkáltató kínál.

Sok munkáltató kialakított mindenféle szokásokat, ami az ott dolgozóknak megfelel, és boldogan meséli állásinterjún ezeket. Pl. van, ahol a közös ebédet úgy oldják meg, hogy étkező ugyan van, de konyha nincs, ezért a cég vállalta, hogy egy bizonyos ételfutártól rendelhet mindenki, a cég költségére. Neked ez nem jó, mert speciális diétán vagy? Akkor fel kell tenned a kérdést állásinterjún, hogyan lehet ezt megoldani. Lehet, hogy már másnál is felmerült ugyanez, és van rá kész megoldásuk, lehet, hogy most együtt kell kitalálni az állásinterjún pár lehetőséget. Van annál jobb, mint ha élesben látják, hogyan oldasz meg egy problémát, hogyan teszel javaslatokat a megoldásra, milyen gyorsan jut eszedbe egyáltalán alternatív megoldás?

ÉRDEKES: Miért ért véget az előző munkaviszonya?

Megint más esetben a munkáltató biztosított az agglomerációból érkező munkatársai számára buszt, de az új jelentkező – egyéb okok miatt – autóval akart járni, így inkább tovább keresgélt. Pedig meg is kérdezhette volna, hogy az autóval bejárást hogyan támogatja a cég.

Részmunkaidő?

Sok esetben a munkáltatóban sem merül fel, hogy sok jelentkezőnek inkább megfelelne egy 6 órás munkaidő, mert pl. gyermekét viszi óvodába reggel, megy érte munka után. Ha a munka egyébként megfelelne, és a munkáltató is szívesen dolgozna veled, érdemes ezt felvetni az állásinterjún. A fizetés ezzel arányosan változhat, de mindenképpen megéri: a 6 órás munka és emellett a megfelelően szervezett magánélet az eredménye.

Rugalmas munkaidő?

Megint más cégeknél a szigorú „kilenctől ötig” munkarendet felváltotta egy rugalmasabb, de mégis hatékonyabb munkavégzés. Pl. nemzetközi partnerekkel dolgozva, időeltolódás miatt is érdemes lehet a munkarendet megváltoztatni. Nem baj, ha az a kolléga, aki az Egyesült Királyságban lévő partnerekkel dolgozik, 1 órával hamarabb érkezik, mint kollégái, de egy órával hamarabb is távozik. Az állásinterjún érdemes megkérdezni ilyen jellegű munkánál, hogyan kezelik ezt a helyzetet! A home office és a rugalmas munkaidő szinte kéz-a-kézben járnak, ehhez viszont munkaeszköz is jár. Amikor a leendő munkáltatóval a munkaidőről, elvárásokról egyeztetünk, érdemes ezt is felhozni: ha az otthoni munkavégzés szóba kerülhet az adott munkáltatónál, és te sem zárkózol el ettől, egyeztetni kell, milyen eszközöket biztosítanak ehhez (laptop, mobiltelefon stb.)

Ha olyan munkahelyre vágysz, amivel teljesen elégedett leszel, az ilyen jellegű igényeidet állásinterjúra készüléskor magadnak is listázd, készülj fel a mellettük való érvelésre is!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.