Nagyvállalati és startup céges interjú különbségei

by | máj 30, 2016 | Állásinterjú

Nagyvállalati-és-startup-céges-interjú-különbségei_150x150Egyre több állást hirdetnek meg már hazánkban is startup vállalatok, így elérkezett annak az ideje, hogy megnézzük milyen különbségek lelhetőek fel egy nagyvállalati és egy startup-os állásinterjú között.

Ki interjúztat?

Sok multinál és nagyobb cégeknél az ügyvezetőnek egyszerűen nem jut ideje arra, hogy beüljünk a HR-es mellé interjúztatni. Ekképp nagy valószínűségben az interjú folyamán szakképzett HR-esekkel kell csak beszélgetned. Ezzel ellentétben a startup vállalatoknál sokszor nincs külön kiforrott HR folyamat, noha általában van(nak) HR-es kolléga(k). Mondjon azonban bármit is a HR-es, egy startupnál az ügyvezető belefolyik a kiválasztási folyamatba és az ő szava a döntő. Mivel a legtöbb startup a tehetségekre épít, ezért a vezetők mindenképp szeretnék ellenőrizni a potenciális kollégát.

Milyen az interjú felépítése?

Nagyvállalati interjúkon egyfajta gépiességet érezhetünk az interjúk folyamatában. Ez főképp a jelentkezők nagy számának köszönhető, amiért a toborzók szeretnék minél egységesebbé tenni a kiválasztási folyamatot (mindegyik pályázó ugyanazokkal a kérdésekkel találkozik) a hatékonyság, a jogi megfelelés és a diszkriminációmentes megközelítés érdekében. Amikor azonban a vezető interjúztat akkor figyelmen kívül hagyhatja az általános, bevett HR-es kérdéseket. Ennek eredményeként mindenki személyre szabott interjút kap, még ha ennek nincs is tudatában.

ÉRDEKES: A 10 leggyakoribb interjúkérdés – videó

Passzív és aktív interjúalany

A nagyvállalati, gépiesített interjúzási folyamatok eredményeként sokszor az interjúalanyok passzívvá válnak. Mivel majdnem mindegy egyes perc fel van osztva azért, hogy mindegyik kérdésre jusson még idő, ezért viszonylag kevés lehetőség marad arra, hogy a pályázó átvegye egy kis időre a beszélgetés irányítását. Helyette inkább az a célravezető, ha alaposan felkészül a tipikus interjúkérdésekre.  Más a helyzet a startup cégeknél, ahol van ugyan néhány közös vonás a kérdésekben, azonban lehetőség van arra, hogy kibontakozzon az interjúalany. Nem szokatlan, hogy 2-3 általános kérdés után átadják az irányítást a jelentkezőnek. Ezért legyünk készek átvenni a beszélgetés irányvonalát, mindig jó, ha vannak ötleteink, minthogy csak várunk a következő kérdésre.

Az eredeti cikk az Undercoverrecruiter oldalán jelent meg.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.