Ön hogyan látja magát 5 év múlva? – Így felelj erre az állásinterjú kérdésre!

by | febr 1, 2016 | Állásinterjú

útEgyetlen munkáltatónak sincs szüksége olyan alkalmazottakra, aki csak lézeng majd a munkahelyén, esetleg 1-2 éven belül elhagyja a céget egy kedvezőbb ajánlatért.

A kérdés azt akarja kideríteni, hogy menyire vagy jó befektetés? Rendelkezel-e egy határozott jövőképpel, és – ha végül neked adják a pozíciót – hajlandó vagy-e fejlődni, tanulni és növekedni az adott szervezettel együtt?

Hogyan válaszolj?

Rossz válaszok

Először kezdjük azzal, mi az, amit semmiképpen ne válaszolj:

1. „Ezen még nem gondolkodtam, most az a legfontosabb, hogy minél előbb jó állást találjak”

Sajnos sokan egyáltalán nem tudnak válaszolni erre a kérdésre, mert nem rendelkeznek karrier célokkal. Ez a válasz a szakmai ambíció teljes hiányára utal. A válaszból természetesen az sem derül ki, hogy miért lenne előnyös a cégnek, ha alkalmaz téged.

ÉRDEKES: 10 ok, ami miatt nem hívnak be az állásinterjúra

2. „Ügyfélkapcsolati igazgató akarok lenni 5 év múlva az önök cégénél!”

Mások nem végeztek kutatást az állásinterjú előtt, nem rendelkeznek ismeretekkel az adott vállalati kultúráról, ezért megneveznek – hasukra ütve – egy olyan karrier célt, amit lehet, hogy lehetetlenség elérni ennyi idő alatt.

3. „Szeretnék minél többet utazni és bejárni Európa fővárosait.”

Néhányan pedig személyes és nem szakmai választ adnak. Ez az adott cég számára teljesen érdektelen. A családalapításra, utazásra és hobbikra vonatkozó terveidről a barátaidnak mesélj és ne az interjúztatónak.

A válaszadás alapelve

5 év nagyon hosszú idő, ami alatt nagyon sok pozitív és negatív esemény történhet a te életedben és a vállalat életében egyaránt. Ezért nem kell úgy tenned, mint akinek konkrét és kristálytiszta képe van arról, hogy hogyan alakul majd az élete 5 esztendő múlva.

Ehelyett egy olyan ember képe rajzolódjon ki a válaszodból, aki

  • tudatos,
  • motivált,
  • nem fél a kihívásoktól és akinek
  • van egy belső késztetése arra, hogy tanuljon és fejlődjön a szakterületén.

Minta Válasz:

„Mindenképp értékesítési/pénzügyi/informatikai/stb. területen képzelem el magamat. Remélem, hogy addigra már olyan sok szakmai tapasztalatot és rutint szerzek, hogy szélesebb lesz a döntéshozatali és felelősségi köröm. Folytatni akarom a tanulást, és bízom benne, 5 év múlva elmondhatom, hogy igazi szakértője vagyok ennek a szakmának.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.