7 briliáns módszer, amivel Zuckerberg sikeressé vált

by | aug 8, 2016 | Karriertanácsok

Mark ZuckerbergKi ne ismerné a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget, aki harminckét évesen a világ hatodik leggazdagabb embere. Mindenkit foglalkoztat, hogy hogyan sikerült ezt az elképesztő teljesítményt elérnie és mitől vált ennyire sikeres emberré. Biztos tippet nem tudunk adni, de a CNBC összeszedte azt a hét menedzsment stratégiát, amelyek abban segítették, hogy sikerre vigye vállalkozását.

1.      Nincs az irodához láncolva

Zuckerberg saját bevallása szerint nem tölt sok időt az irodában. Azonban sokat munkálkodik azon, hogyan tudná jobban kiépíteni szolgáltatását és még több emberrel megismertetni a közösségi oldalt. Kutatások azt bizonyítják, hogy a hosszú munkaórák csökkentik a munkavállalók produktivitását.

2.      Végig a célját tartotta szem előtt

Nemrég azt tanácsolta a feltörekvő vállalkozóknak, hogy a saját cégükbe is ültessék be a számukra fontos értékeket és használják arra, hogy olyan változást érjék el a világban, amelyet magánemberként is látni szeretnének.

3.      Elhagyta a kis döntéseket

Nem véletlen, hogy Zuckerberg minden nap ugyanabban a típusú öltözékben jelenik meg. Szürke póló és farmernadrág. Ez azért van, mert véleménye szerint a sok kis döntés, amelyeket a mindennapok folyamán kell meghoznunk sok energiánkat felemészti. A reggeli öltözék kiválasztása helyett a figyelmét a fontosabb dolgok megoldására tudja fordítani, mint például, hogyan lehet még hatékonyabb a vállalata.

4.      Keveset reagál, többet cselekszik

Annak érdekében, hogy növelje hatékonyságát, a Facebook alapítója nem arra fordítja az idejét, hogy a napi történésekre reagáljon. Persze elkerülhetetlen, hogy olykor az aktuális feladatok megoldásával foglalkozzon, de szerinte fontosabb, hogy az előzetes terveink alapján haladjuk afelé, amit az adott napon szeretnénk megvalósítani és ne a tennivalók irányítsanak minket.

5.      Őszinteségre biztatja az alkalmazottjait

Ez lehet kicsit furcsán hangzik, de része a Facebook vállalati kultúrájának. Azt kéri a dolgozóitól, hogy nyugodtan javítsák ki, ha esetleg valamit rosszul mondott. „Szeretem a nyíltságot.”

6.      Nem foglalkozik sokat a hibákkal

Ha Zuckerberg valamit tanácsolhatna fiatalkori énjének, akkor az az lenne, hogy gyorsan hagyja maga mögött a hibáit és ne foglalkozzon velük többé. „Az emberek túl sok időt töltenek azzal, hogy ne hibázzanak, ha pedig elkövetnek egyet, túl sokáig bánkódnak rajta.” Pedig a problémák elkerülhetetlenek, fontosabb, hogy gyorsan túllépjünk rajtuk.

ÉRDEKES: Így ölöd meg a produktivitásod

7.      Kockáztat

A Facebook eddigi történetét végignézve rengeteg merész lépést találunk. A 2012-es tőzsdei bevezetés vagy akár a WhatsApp és az Instagram megvétele. Azonban, ha nem hozunk nagy döntéseket és vállalunk kockázatot, mint ahogy Zuckerberg is ott hagyta a Harvardot a közösségi oldal megalapítása érdekében, akkor esélyünk sincs arra, hogy nagy sikereket érjünk el.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.