Fordítsd előnyödre a munkából való kiesést kismamaként!

by | okt 3, 2016 | Karriertanácsok

Forditsd.elonyodre.a.munkabol.valo.kiesest_150x150Akár imádtad vagy gyűlölted a munkahelyed, rövid vagy hosszú távollétet tervezel, érdemes felhasználnod a szünetet arra, hogy átgondold mivel szeretnél foglalkozni a jövőben. Fordítsd át ezt az időt, hogy a hasznodra váljon!

Engedj magadnak időt és teret ahhoz, hogy mérlegeld mivel akarsz valóban foglalkozni. Dolgozd ki, hogy mi az amit élvezel, mi okoz örömöt a munkahelyen. Miután ezt tisztáztad magadban, kezdd el afelé irányítani a karriered, iratkozz be egy tanfolyamra, szerezz tapasztalatot, önkénteskedj, kutass, csatlakozz szakmai közösségekhez.  Hogyan kezd el? Megmutatjuk:

Határozd meg a céljaidat!

Az első lépés, hogy határozd meg a főbb karriercéljaidat. Valójában mivel szeretnél foglalkozni, mit szeretnél elérni? Mindig érdemes a célokat minél konkrétabban megfogalmazni és időponthoz rendelni! Éppen ezért legyen rövid-, közép- és hosszú távú terved!

Tekints vissza!

Annak érdekében, hogy rátalálj önmagadra érdemes visszatekinteni kicsit a múltba, tekints vissza hogy mit értél el eddig, milyen munkahelyen és milyen pozícióban dolgoztál. Mi volt az, amit nagyon élveztél a munkádban és mi volt, amitől a falra másztál?

Mik az erősségeid?

Hagyj időt arra, hogy átgondold melyek azok a készségek, képességek amelyek egyediek és hozzád köthetők? Sokszor megfeledkezünk olyanról, ami számunkra teljesen egyértelműnek tűnik, holott egyedi. Érdemes az erősségeink feltérképezéséhez az ismerőseinket, kollégáinkat is megkérdezni.

Gondold végig mi érdekel, mi a szenvedélyed!

Lehet hogy a hobbid továbbra is csak hobbi marad, de érdemes végiggondolnod mi az amivel szeretsz foglalkozni (nem az, amit mások elvárnak tőled!), mert ez hatással lehet a karrieredre is. Ha a fentieket átgondoltad akkor érdemes kialakítanod fejben a számodra ideális munkakört és munkahelyet. Emellett persze azzal is érdemes tisztában lenned, hogy mit szeretnél elkerülni! Ha van önismeretünk akkor képesek leszünk nyitott szemmel járni, és meg fogjuk találni a lehetőséget arra, hogy megvalósítsuk önmagunkat!

ÉRDEKES: Ha későn indul a karriered

Dolgozd ki a stratégiád!

Amennyiben átgondoltuk és tudjuk, hogy mivel akarunk foglalkozni a jövőben (lehet ez akár ugyanaz amivel korábban foglalkoztunk), akkor érdemes pontról pontra kidolgozni, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy elérjük a kitűzött célunkat.

Ez egy jó idő arra, hogy elkezdjük képezni önmagunkat, olvassunk szakmai könyveket, fejlesszük az idegen nyelvtudásunkat, nézzünk oktatóvideókat, vagy hallgassunk szakmai hanganyagokat vagy akár iratkozzunk be egy tanfolyamra.

A cikk forrását innen vettük.