Hogyan érj el változást a jelenlegi munkahelyeden?

by | ápr 1, 2016 | Karriertanácsok

Hogyan-erj-el-valtozast-a-jelenlegi_150x150Alulmotiváltnak érzed magad, vagy úgy látod nem becsülnek meg eléggé munkahelyeden? Akkor lehet, hogy itt az idő változtatni! Sokszor a változáshoz elegendő, ha jelezzük a munkáltatónak, hogy nem vagyunk elégedettek – akár a fizetésünkkel, vagy a jelenlegi feladatainkkal – és új kihívásokra, vagy más feladatkörre vágyunk.

Sokan frusztrálttá válnak, amikor valamilyen okból elégedetlenség lép fel és nem látják, hogyan tudnák megoldani. Fontos ilyenkor szem előtt tartanunk, hogy – még mielőtt megpróbálnánk új állás után nézni -, érdemes megvitatni az elégedetlenségünk okát a vezetőnkkel, mivel hogy ha nem szólunk, ő nem fog magától rájönni, hogy nem érezzük jól magunkat.  Az Undercover Recruiter cikke alapján összegyűjtöttük, mit érdemes alkalmazni ilyen esetben:

Bátorság

Amikor beszélünk a főnökünkkel, legyünk bátrak, megfontoltak és magabiztosak a kérésünkkel kapcsolatban. Ez a magatartás magától fog jönni, hogyha biztosan hiszünk a kérésünk jogosultságában. Kerüljük az agresszív, ideges hozzáállást és maradjunk végig udvariasak a beszélgetés során, de a kéréssel kapcsolatban maradjunk határozottak.

Fogadjuk el a visszautasítást

Mielőtt leülnénk a vezetővel egyeztetni készüljünk fel rá, hogy előfordulhat, hogy a beszélgetés végkimenetele nem úgy alakul, ahogyan azt reméljük. Amennyiben nemleges választ, vagy zárkózottságot tapasztalunk, akkor ne vegyük személyeskedésnek.

ÉRDEKES: Részmunkaidősből teljes munkaidős állást 

Nincs célozgatás

Fontos, hogy ne utalgassunk, ne ködösítsünk a beszélgetés során és ne próbáljuk meg rávezetni a vezetőt, hogy mit is szeretnénk tőle. Legyünk közvetlenek és egyenesek ilyenkor, pontosan fogalmazzuk meg mit szeretnénk elérni.

Gondoljuk át

Mielőtt még feltennénk a nagy kérdést, jegyezzük le a gondolatainkat egy papírra. Ez segít rendszerezni a gondolatainkat és megkönnyíti, hogy valóban a jó kérdést tegyük fel.

Vegyük figyelembe a másik fél céljait

Amikor kéréssel állunk elő hajlamosak vagyunk kizárólag a saját igényeinkre koncentrálni. Pedig az ilyen beszélgetések megfelelő kimeneteléhez érdemes számításba venni a másik fél szükségleteit is. Ezért jó, ha a kérésünket több szempontból is meg tudjuk közelíteni.

Legyünk tömörek

Ne halmozzuk a kérésünknél az okokat. Amennyiben van egy jó okunk rá, az már elég ahhoz, hogy indokolt legyen a beszélgetés.