Hogyan vedd rá magad a munkára az ünnepi időszakban?

by | dec 12, 2016 | Karriertanácsok

Hogyan.vedd.ra.magad.a.munkara_150x150Már csak két hét van karácsonyig és mindenki körülötted a fennmaradó szabadnapjait számolgatja, te meg tudod, hogy idén is dolgoznod kell majd. Holott te is elfáradtál, már benned is elindult a ráhangolódás az ünnepekre és már nem akarsz a munkával foglalkozni.

A karácsonyi időszakban a családdal, barátokkal kellene körülvenni magunkat, élvezni hogy délelőtt nem a gép előtt ülünk, van időnk elolvasni egy jó könyvet, finomakat enni csendben, stresszmentesen.

Azonban ha már nincs több szabadnapod az évre és még sikerül is kizárnod a semmittevő, örömködő barátokat, a karácsonyi díszeket az irodában, akkor is nehezen tudod ráhangolni magad a munkára.

Mosolyogj!

Pedig van pár módszer, ami segíthet ebben, nem csak ilyenkor! Számos módja van ugyanis annak, hogy kicsit átverd önmagad – a hormonjaid, a neuronjaid és az ízlelőbimbóid segítenek ebben. Például már biztos te is hallottad, hogy ha mosolyogsz az hatással van arra, hogy hogyan érzed magad. Nyilván ha jó kedved van akkor alapvetően mosolyogsz, de ha stresszelsz és erőlteted a mosolygást akkor is csökkented a szorongásod!

Húzd ki magad!

Hasonlóképpen, ha tudatosan használod a testbeszéded, akkor megtudod változtatni a hangulatodat! Amennyiben a mosolygás nem vált ki akkora hatást nálad akkor próbálj meg a testhelyzeteden változtatni. Húzd ki magad és ülj egyenesen, told hátra a vállaidat – így tudod növelni a tesztoszteron szintedet és csökkented a stresszhormon szinted. Másik lehetőség, ha csak te vagy bent az irodában: állj fel és legyél Superman – állj terpeszbe, tedd a kezed a csípődre és emeld ki a mellkasod – Na ki akar még szórakozni?

Változtass a munkamódszereden!

A fent említetteken kívül van pár hivatalosabb munkamódszer is, ami segíthet. Ahelyett hogy a sok feladatra egy nagy kihívásként gondolnánk, próbáljuk meg azt kisebb részfeladatokra szétszedni.  Válasszuk ki a legegyszerűbbet, amivel kezdhetünk és utána már bele tudunk majd merülni a munkába és könnyebben fog menni a többi feladat teljesítése is.

Ne felejtsük el azt sem, hogy miért vagyunk ott! A kihalt irodában hamar úgy érezhetjük, hogy nincs értelme annak amit csinálunk. Ilyenkor érdemes összeírnunk, hogy miért fontos a munkánk, és kikre van hatással (konkrét munkatársak, partnerek) – emlékezzünk erre mindig vissza, amikor szünetet tartunk!

ÉRDEKES: A céges karácsonyi partik hatása a karrieredre

Jutalmazd meg önmagad!

A jutalmakról se feledkezzünk meg, elvégre ünnep van! Motiváljon minket az elvégzett feladat után járó sütemény, valami kis édesség – vagy megcserélve a dolgot, már a munkakezdés előtt együnk valami finomat, hogy befolyásoljuk a hangulatunkat, megemeljük a dopamin szintünket, hogy legyen kedvünk elkezdeni dolgozni!

A cikkhez az ötletet  a http://theundercoverrecruiter.com/make-work-youre-not-feeling/ oldalról vettük.

Neked mi vált be ilyenkor? Írd meg nekünk hozzászólásként!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.