Honnan tudod, hogy jó céghez mész dolgozni?

by | szept 23, 2016 | Karriertanácsok

good_job_150x150Az állásváltások egy része azért történik, mert a munkavállaló sok olyan elemmel szembesül a munkájában, amit nem szeret, sőt kifejezetten nyűgnek érzi.

Túladminisztrálás, olyan bürokratikus folyamatok, amik – érzése szerint – a hatékony munkavégzését akadályozzák, kellő döntési szabadság hiánya. Amikor felmond, új munkahelyet talál, és lelkesen belekezd a munkába, hamarosan érzi: csöbörből vödörbe jutott, megint nem jól választott. Nos, valójában nem tud jól választani az álláskereső, ha ez a szempontja.

Ha nem mennek jól a dolgok a munkahelyeden, az egy új karrier kezdete lehet…

Minden cégben megvannak azok a kockázatkezelési, jóváhagyási folyamatok, amik gyakran tényleg a hatékony munkavégzés ellen hatnak – a biztonsággal indokolva. Belátva, hogy ilyen kontrollpontok, bürokratikus, adminisztratív követelmények mindenhol vannak, a menekülés helyett a lehetőséget kell meglátni ebben. Karrierlehetőséget.

Amennyiben igazán jó vagy a szakmádban, és tudod, hogy egy adott folyamat hogyan működhet a legjobban, ezt a cégek igenis értékelni fogják. Ők maguk is szeretnének jobbak, hatékonyabbak lenni. Igaz, hogy a cégek egyik általános követelménye minden munkavállaló felé a szabálykövetés, de a szabályokhoz való kritikus – és egyben jobbító szándékú – hozzáállás egy olyan érték, amit kevesen mernek hangsúlyozni magukban. Elfogadják a nehézkes szabályokat, vergődnek benne, majd feladják, felmondanak, és egy másik cégnél hasonlóval szembesülnek. A megoldás tehát nyilvánvalóan nem ez. Ha az ideális, „tankönyvi” módon működő tökéletes munkahelyet keresed, nem fogod megtalálni. Olyat kell találni, ahol nyitottak a javaslataidra.

Amennyiben jól ismered az adott folyamatot, amit szívesen illetnél kritikával, tedd is meg, mert mind a céged, mind te magad profitálhatsz belőle, akár egy új karrier kezdete is lehet. A kritika ne öncélú legyen, hanem építő jellegű. Bizony, ez „szorgalmi munka” lesz a napi munkád mellett, nem is vehet el időt abból. Tehát: térképezd fel, írd le, rajzold le folyamatábrával vagy bármilyen más módon, hogy most milyen lépésekből áll az az adott folyamat, ami szerinted, ha nem is hibás, de akadályozza a hatékonyságot. Ha ez megvan, ugyanígy dolgozd ki a saját javaslatodat: rajzolj, magyarázz, vezesd le, milyen előnyei lennének a cégnek abból, ha átalakítanák a folyamatot úgy, ahogy te javaslod. Egy egységes dokumentummá kell ennek összeállnia, ami már a magyarázataid nélkül is megállja a helyét – mert ha jó, és meg tudod győzni a főnöködet, akkor a cég más vezetőihez is el fog jutni. Kellően nagy cégnél akár külön pozíció nyílik az ilyen folyamatok átdolgozására, kisebb cégeknél a munkakörödet alakíthatják át úgy, hogy a javaslataidat meg is valósíthasd.

ÉRDEKES: Hogyan érj el változást a jelenlegi munkahelyeden?

Már állásinterjún mérd fel a lehetőségeidet!

Speciális változata ennek a helyzetnek, amikor egy cég állásinterjúra hív, ráadásul komoly presztízsű, így megtiszteltetés lenne náluk dolgozni. Megnézed a honlapjukat, kipróbálod a webáruházukat, betelefonálsz az ügyfélszolgálatukra, megkérdezel a cégről ismerősöket, azaz próbálod megismerni a céget előre. Mire az állásinterjúra mész, már látsz egy sor hibát a működésükben. A kétségeidet magadnak kell kezelned ilyenkor: egy nyilvánvalóan hibásan működő cégben lehetőséget látsz, vagy stresszforrást? Az állásinterjún ki kell derítened, hogy hogyan állnának a jobbító javaslataidhoz, kapnál-e döntési jogkört a megvalósításra. De egy állásinterjú egyáltalán nem jó alkalom arra, hogy kritikával illesd a céget, mert akkor nem lesz állás belőle. Érdemes ilyenkor feltételes módot használni, úgy kérdezni. Elmondani, hogy szabálykövető ember lévén az első napjaidat a folyamatok, szabályok megismerésével fogod tölteni, és megkérdezheted, mik a lehetőségeid akkor, ha esetleg valamire hatékonyabb megoldást ismersz? Több eset lehetséges: a cég maga is tudja, hogy hibásak egyes működési elemei, tehát örül annak, ha ilyen embert, hozzáállást talál. A másik eset, amikor nem is tud róla, hogy hiba van a működésében, és ha kellően jól érvelsz majd a jobbítás mellett, elfogadják a javaslataidat. Amennyiben már az állásinterjún teljes elzárkózást látsz, nyitottság helyett, tudhatod: ebben a cégben vergődni fogsz a rossz működési szabályok között, a változás reménye nélkül, tehát nem jó választás.

Összefoglalva: a cégek közül az ideálisat keresni nehezen működő karrierstratégia. Sokkal inkább működő a nyitott, fejlődésre hajlandó, racionális elveken nyugvó cégműködést keresni, mert itt tudsz majd kibontakozni szakmailag, ilyen cégnek van jövője a piacon.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.