Kiállhatatlan a vezetőd? Így kezeld!

by | máj 20, 2016 | Karriertanácsok

Kiallhatatlan-a-vezetod_150x150Sokszor nem is a munka vagy a fizetés miatt keresünk új munkahelyet, hanem a rossz vezetés miatt. Egy kellemetlen vezető nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapokat. Van azonban néhány taktika, ami megkönnyítheti a munkamenetet.

Lista a feladatokról

Amennyiben a felettesünk szeret mindent felügyelni, mindig tudni akarja hogy éppen mivel foglalkozunk, akkor megoldás lehet, ha feljegyzést készítünk a feladatainkról és azok státuszáról. Érdemes minél részletesebben vezetni a listát, hogy megnyugtassuk a vezetőt.

Támaszkodjunk a tényadatokra

Van olyan vezető is, aki szereti minél jobban hajtani a dolgozóit. Ha az adott feladatot 2 nap alatt lehet elvégezni, ő 1 napot ad rá. Megpróbál minél nagyobb nyomást gyakorolni ránk, mert úgy hiszi ettől produktívabbak leszünk. Használjuk fel azonban a tényeket, igazoljuk adatokkal az igazunkat, hogy meggyőzzük. Érdemes azonban kikérni a véleményét a feladatok priorizálásáról, hogy azok egyezzenek az ő céljaival is. Fontos megemlíteni ilyenkor minden feladatot, hogy lássa elég sok munkánk van már így is, ne akarjon még plusz feladatokat adni.

Finoman irányítsuk

Van akit szeretnek a kollégái, és gyűlöli még csak a gondolatot is, hogy a volt alkalmazottai nem kedvelik. Kerüli a konfliktusokat, nem szeret negatív visszajelzést adni a dolgozóiról, nem vállalja fel a felelősséget és ezzel megnehezíti a dolgozók munkáját. Nagyon tapintatosnak kell lennünk vele amikor visszajelzést kérünk a saját munkánkról és arról, hogy a többiek mit gondolnak rólunk. Említsük meg, hogy ha valaki rosszul teljesít, akkor az mások munkájára is negatív hatással van, és hogy az ő barátias hozzáállását nagyra értékeljük, de ez nem segít a fejlődésünkben.

Egyenesség

Sok vezető bizalmatlan a munkatársaival szemben és szereti mások sikereit lebecsülni. Szívesen tesz rosszindulatú megjegyzéseket, kiemelni a hibákat másokban. Fontos, hogy egyenesek, közvetlenek legyünk az ilyen vezetővel. Jegyezzük meg, hogy észrevettük nem egyezett ki a munkánkkal és kérjük ki a véleményt, hogy mivel tudnánk még jobban megfelelni az elvárásainak. Ha nem változik a helyzet, akkor érdemes beszélni a HR-esekkel a vezetőről.

MÉG TÖBB: Hogyan kezeljük a rossz főnököt?

Konkrét kérdéseket szegezzünk neki

Volt már olyan vezetőd, aki bármiről beszélt is 2 perc után halálra untad magad? Végeérhetetlen megbeszéléseket tart és azon vesszük észre magunkat hogy az agyunk már automatikusan kikapcsol amikor elkezd beszélni. Ezzel az a baj, hogy így fontos információktól is elesünk.  Annak érdekében, hogy minimalizáljuk a hibát, határozott és konkrét kérdésekkel készüljünk ezekre a megbeszélésekre, lehetőleg olyanokkal amire csak igen/nem válaszlehetőség adható.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.