Létezik jogilag a próbanap fogalma?

by | aug 29, 2016 | Karriertanácsok

próbaidőA próbanap fogalma általánosan elterjedtnek számít a munkavállalók körében. A közvélekedés szerint lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató próbára tegyen egy jelöltet és csak utána döntsön arról, hogy alkalmazza-e vagy sem. Azonban érdemes jogi szempontból is megvizsgálnunk ezt a kérdést.

Az emberek a munka megszerzéséhez alapvető feltételként tekintenek a próbanapra, sőt többen még azt is elfogadottnak vélik, ha az aznapi munkavégzést nem fizeti ki számára a munkaadó. Leginkább a kiskereskedelmekben és a vendéglátásban alkalmazzák, de más területeken is előfordulhat, hogy már az interjú során vagy azt követően próbanapra hívják be a jelöltet.

ÉRDEKES: Mielőtt elfogadnál egy ajánlatot…

Jogi szempont

Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a jog nem ismeri el a próbanapot, amiért nem jár fizetés.

A Munka Törvénykönyve (1992. évi XXII. törvény) 76§ (1) és (2) bekezdései kimondják, hogy: „Munkaviszony munkaszerződéssel jön létre, és a munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat.” Ha a munkavállaló megegyezik a munkáltatóval, akkor a munkába lépés előtt kötelesek szerződést írni. Ezzel kerülhető el a fekete- és az ingyenmunka is.

Próbaidő van, nem pedig próbanap

Az alkalmazott csak abban az esetben állhat munkába, ha már létezik munkaszerződés, amelyben a próbaidőre vonatkozó szabályok le vannak fektetve. Ez nem csak a munkaadó számára jelent biztosítékot, hanem a dolgozóknak is biztosítja ugyanazt a jogot, hogy akár már az első nap után felmondják a szerződést. A munkavállalók az írásos megegyezés által biztosak lehetnek benne, hogy kifizetésre kerülnek, bármennyire is rövid legyen a munkavégzés. Ha egy cég szerződés nélküli próbanapra szeretne behívni minket, akkor nyugodtan hivatkozzunk a megfelelő jogi rendelkezésre, hiszem már a kezdetektől megillett minket a szerződés. Ennek értelmében már az első napunkon is a próbaidőnket töltjük, ami beleszámít a törvény által előírt három hónapos próbaidőbe, amelyet új munkavállalóként kötelesek vagyunk letölteni.

Legyünk óvatosak!

Ne hagyjuk, hogy ingyen dolgoztassanak minket egy adott cégnél, hiszen az a vállalat, amelyik már az első nap folyamán nem tartja be a munkajogi előírásokat, nagy valószínűséggel a későbbiekben sem lesz tekintettel a szabályzatra. Ezzel a hozzáállással előfordulhat, hogy a későbbiekben még több juttatástól esünk el.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.