Mi lesz a karrieremmel, ha alacsonyabb szintű munkát vállalok?

by | jún 3, 2016 | Karriertanácsok

Mi-lesz-a-karrieremmel-ha-alacsonyabb-szintu-munkat-vallalok_150x150A mai magyar munkaerőhiány főleg a középfokú vagy alacsonyabb képzettségű munkahelyekben okoz üresedéseket. Hosszú munkanélküliség után ilyen munkát is érdemes elvállalni az eddigi magasabb pozíciók és magasabb végzettségek esetén is.

Az egyik visszatartó erő az álláskeresőkben az, hogy úgy érzik, ezzel tönkreteszik a karrierjüket, megtörik a szakmai fejlődés. Ez nem feltétlenül van így, de az így elvállalt alacsonyabb pozíció mindenképpen nyújt egyfajta anyagi biztonságot, ezért mégiscsak jobb ezt választani, mint a bizonytalan kimenetelű munkanélküliséget. Általában 1 éven túli munkanélküliség esetén érdemes alacsonyabb pozíciókra is pályázni, illetve akár fizikai munkát is vállalni.

Eközben persze a karrierünkre is figyelni kell, ennek több módja is van.

A legfontosabb, hogy a szakmai tudást fent kell tartani, és fejleszteni kell, erre online módon sok lehetőség van. Akár a Linkedin szakmai csoportjaiban való aktív közreműködés, akár szakmai blogok írása(!), illetve szakmai eseményeken való részvétel – lehetőség szerint, de a műszakos munkarendek ezt pl. kifejezetten elősegítik.

Ha szakmailag megfelelő, de alacsonyabb pozíciót sikerült találni, akkor a cégen belüli lehetőségeket érdemes keresni: egy új projekt, egy új feladat, amit elvállalsz és kiemelkedő teljesítménnyel viszel végig, visszaemelhet a régebbi pozícióid szintjére.

Mit írjak az önéletrajzomba erről?

Ilyen esetekben a kronológiai sorrendben írt munkatapasztalatok helyett érdemes az önéletrajzot a szakmai tudásra felépíteni: a személyes adatok után egy rövid szakmai motivációs összefoglaló (4-5 sor), majd az eddigi szakmai munkák felsorolása: projektek és eredmények alapján. A következő fejezetek a tanulmányok, nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek, majd a végén „Eddigi munkahelyek” fejezetcím alatt felsorolni az eddigi munkáltatókat, pozíciókat. A karrierívhez nem illő munkatapasztalatot is ugyanúgy, 1 sorban említeni, mint a többit. Érdemes megemlíteni, hogy kérésre referenciákkal tudod a tudásod bizonyítani.

Ezzel a módszerrel továbbra is a szakmaiságot hangsúlyozza a álláskereső, az, hogy másfajta munkát vállalt a megélhetésért, nem mutat negatív képet róla. A kiválasztók is pontosan ismerik a gazdasági helyzetet, a munkaerőpiaci sajátosságokat, így egy ilyen állás elvállalása nem vet rossz fényt senkire.

ÉRDEKES: Jól fizet, mégsem ismerik sokan, mi az?

Hogyan beszéljünk erről állásinterjún?

Nem kell magyarázkodni! Tárgyilagosan és röviden el kell mondani, hogy fontos volt valamilyen jövedelemhez jutni, így kézenfekvő volt, hogy ha szakmai munkát nem találsz, valami mást kell elvállalni. De most azért vagy itt, mert szakmai munkára vágysz, és modd el, mivel tartottad karban a szakmai tudásod, kapcsolataid. Légy tájékozott a szakma napi híreiben is. Érdemes megemlíteni, hogy korábbi munkáidról referenciaszemélyek is tudnak információkat adni, ezzel a szakmaiságodat nemcsak te bizonygatod, de mások is megerősítik. Fontos, hogy elmondhasd: a szakmai kapcsolataid is megmaradtak, így egy szakmai pozícióban gyorsan fel tudod venni a szálakat, és be tudsz illeszkedni egy munkahelyi csapatba is.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.