Mihez kezdjünk, ha a mi munkánkért a főnökünk aratja le a babérokat?

by | jún 23, 2016 | Karriertanácsok

Mihez-kezdjunk-ha-a-mi-munkankert-a-fonokunk_150x150Minden munkahelyen adódnak problémák, ezzel semmi újat nem mondunk…de mi van akkor, ha épp a főnökünkkel adódik problémánk? Főképp, ha a keményen megdolgozott munkánkért ő aratja le a sikereket?

Nem egyszerű a helyzetünk ilyenkor, azonban van néhány tipp, ami segíthet:

Ne engedjünk a kísértésnek, ne beszéljük ki a munkatársainknak

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne kezdjük el kibeszélni minden munkatársunknak az irodában. Nem akarjuk, hogy úgy ismerjenek minket mint akitől a pletykák erednek, ezzel csak azt érjük el, hogy megbízhatatlannak állítjuk be magunkat. Ráadásul a hír így visszajuthat a vezetőig is…

Ha ki akarjuk beszélni magunkból, azt csak a legszűkebb körben tegyük

Kizárólag olyanokkal osszunk meg ilyen információt, akikben teljes mértékig megbízunk, akik mindig is támogattak – szülők, család, testvér, élettárs. Ők azok, akik bármi áron kiállnak mellettünk, figyelmesen meghallhatnak, míg megnyugszunk.

ÉRDEKES: Mihez kezdj egy pokoli főnökkel?

Vegyük fel a kesztyűt – ez az amiért megéri harcolni?

Van egy határ a súrlódás és az elégedetlenség között attól függően, hogy milyen mértékű az összetűzés. Azonban tudnunk kell, hogy nem mehetünk mindig harcba és nem nyerhetünk meg minden csatát. Ezért érdemes mindig az esemény méretétől függően értékelni a szituációkat és eldönteni, hogy felvesszük, vagy inkább elengedjük…

Keressünk egy mentort és kérjük ki a tanácsát

Ahelyett, hogy kibeszéljük a munkatársaknak a történeteket – ami rövid távon jól esik, azonban hosszú távon nem oldja meg a problémát – szakítsunk időt arra, hogy átbeszéljük a történteket és tanácsot kérjük egy olyan embertől, akit mentorunknak tekintünk, aki bölcsen segít találni egy jó megoldást a kialakult helyzet kezelésére.

Próbáljunk meg beszélni erről a vezetővel

Nyilván nehéz dolog felhozni a történteket anélkül, hogy átlépnénk a határokat és haragba csapna át a beszélgetés. Fontos, hogy nyugodtan, higgadtan kommunikáljunk. Nem kell megterveznünk az egész beszélgetést, ha úgy adódik, akkor lépjünk hátra és nyugodtan reagáljunk, mondjuk el, hogy mit szerettünk volna elérni a megbeszéléssel.

Jegyzeteljük le az ötleteinket

Kicsit több időt vesz majd el ugyan, de érdemes nyilvántartani, lejegyzetelni minden ötletet, vagy projektet, amit mi vezetünk. Így később, ha arra kerül a sor bizonyítani tudjuk az igazunkat.

Használjunk egyéb lehetőségeket a nevünk feltüntetésére

Keressünk olyan szituációkat, ahol beszélhetünk a projektről, írjunk róla, és ragadjunk meg minden alkalmat, hogy a projekt vezetőjévé váljunk. Próbáljunk bevonódni a projekttel kapcsolatos egyeztetésekbe, üljünk be olyan megbeszélésekre ahol a mi projektünkről születik döntés. HA láthatóvá válik a munkánk mások számára, akkor nehezebben lophatják el tőlünk a munkánkat.

Végső megoldás: áthelyezés

Amennyiben a fentiek közül semmi sem válik be és a vezetőnk sorozatosan a sajátjaként adja elő a munkánkat akkor legvégső esetben kérjünk át magunkat egy másik osztályra, vagy kérjük meg hogy egy másik vezetőnek kelljen beszámolnunk a munkánkról.

Forrás: http://advice.careerbuilder.com/posts/what-to-do-when-your-boss-takes-credit-for-your-work

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.