Mit tanulhatunk Hosszú Katinka sikereiből?

by | aug 15, 2016 | Karriertanácsok

Hosszú KatinkaÚszóink számára véget ért Rióban a versenyzés és három arannyal, két ezüsttel és két bronzzal az úszóéremtáblázat harmadik helyén zárták a XXXI. nyári olimpiai játékokat. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Hosszú Katinka, aki három arany- és egy ezüstérmével az egyéni éremtáblázat harmadik helyén végzett. Cikkünkből kiderül, hogyan jelenthet számunkra is motivációt az ő egyéni sikere. 

Hosszú volt az út Rióig

Katinka sem volt mindig biztos benne, hogy háromszoros olimpiai bajnok válhat egyszer belőle. Saját és édesanyja elmondása szerint is többször abba akarta hagyni az úszást, azonban a Shane Tusuppal való közös munka, aki a férje és az edzője is egyben, megerősítette abban, hogy jó úton jár. A világ- és Európa bajnokságok után, most az olimpián is bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb úszónője.

ÉRDEKES: 5S – Ezzel a módszerrel növelheti teljesítőképességét

Nagyapja, Bakos László tanította meg úszni és ő volt az első edzője is egyben. Baján, szülővárosában is ígéretes tehetségnek számított, azonban a nagy áttörést a Los Angeles-i egyetemi ösztöndíj jelentette. A 2008-as olimpia után elbizonytalanodott és Amerikában is nehézségekkel kellett szembe néznie, nem úgy ment neki az úszás, ahogy azt szerette volna és a tanulás is gondokat okozott neki, ezért többször megfordult a fejében, hogy abbahagyja az úszást.

Kell egy jó csapat

Karrierjében a Shannel való közös munka hozta meg a fordulatot, hiszen a korábbi edzőihez képest jóval intenzívebb figyelmet kapott. Azonban nem volt mindig magától értetődő, hogy nekik együtt kell dolgozniuk. Először Bob Bowman csapatába szeretett volna tartozni, aki Michael Phelps edzője is, azonban attól félt, hogy a korábbi tapasztalataihoz hasonlóan, ha nagy világversenyre kerül sor, akkor háttérbe szorul, mert magyar és nem amerikai. Sok keresgélés után 2012-ben úgy határoztak, hogy megpróbálják a közös munkát Shannel, majd jöttek az eredmények, amelyek azt igazolták, hogy jó döntést hoztak.

Mit tanulhatunk Hosszú Katinka sikereiből?

Amellett, hogy büszkék lehetünk eddigi teljesítményére, sokat is tanulhatunk Katinkától. A következő mondat tökéletesen összefoglalja munkásságát és filozófiáját: “Küzdj, amíg ők alszanak. Tanulj, amíg ők buliznak. Élj úgy, ahogy ők álmodnak.” Azt az üzenetet közvetíti felénk, nem csak ezzel a kijelentésével, hanem egész karrierjével, hogy sosem szabad a célunkat szem elöl veszíteni és folyamatosan, minden nap tennünk kell azért, hogy megvalósítsuk azt. Fontos, hogy az esetleges sikertelenségeinkből is erőt tudjunk meríteni. Az olimpiai ezüstérme után úgy nyilatkozott, hogy ez arra ösztönzi, hogy még keményebben dolgozzon, hiszen ez azt jelenti, hogy van még hova fejlődnie.

Nem sok időt hagy magának a pihenésre és az ünneplésre, nincs buli csak edzés, de az minden nap. Új cél lebeg a szeme előtt, ami a Budapesten megrendezésre kerülő jövő évi vizes világbajnokság. Nagy volt a nyomás rajta az olimpián, de azzal nyugtatta meg magát a versenyek előtt, hogy a munkát elvégezte, már csak arra kell koncentrálnia, hogy a maximumot nyújtsa a medencében. Ez lebegett a szeme előtt és ezt tudja tanácsolni a többi versenyzőnek is. Ha nem vagyunk élsportolók, akkor is tudjuk ezt a gondolatot a saját életünkben alkalmazni, függetlenül attól, hogy milyen területen dolgozunk. Ha elvégeztük a munkát és arra törekszünk, hogy a maximumot nyújtsuk, akkor az eredményektől függetlenül elégedettek lehetünk önmagunkkal.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.