Munkajog: alkalmi munka adóbevallása

by | jan 19, 2016 | Karriertanácsok

elszámolásTisztelt Jogsebész!

Teljes munkaidőben dolgozom, de elvállaltam egy alkalmi munkát bruttó 140 ezer Ft-ért. Kértem adószámot és alanyi mentességet, emiatt áfát nem kell fizetnem. A kérdésem: kell egyéb járulékokat fizetnem ebből az összegből (tb, nyugdíjjárulék,… stb.) úgy, hogy már a munkahelyemen ezeket levonják?

Valamint adóbevallásnál kell nyilatkoznom erről az összegről? Nagyon szépen kérem, hétköznapi nyelven fogalmazza meg a választ, mert a hivatalos nyelvezetet nehezen értem.

Köszönettel.

2015. 02. 14.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A kérdéséből nem derül ki az, hogy milyen jellegű tevékenységből van bevétele. Az viszont kiolvasható, hogy nem egyéni vállalkozóként végzi az alkalmi munkát. A személyi jövedelem adózási szabályok szerint másként kell adózni egy ingatlan bérbeadás és másként pl.: egy tolmácsolás után. Általában az önálló tevékenységből származó jövedelmek után meg kell fizetni a 16 % -os SZJA –t és esetleg a 27 % -os  egészségügyi hozzájárulást. A bevételszerző tevékenysége és a bevételek összege alapján kell meghatározni a jövedelmet, amely után kell fizetnie az SZJA –t és az egészségügyi hozzájárulást.

ÉRDEKES: Munkajog: munkáltató személyében bekövetkező változás

 Az önálló tevékenységből származó jövedelmet a bevételéből kétféleképpen állapíthatja meg.

Tételes költségelszámolással

A tételes költségelszámolás esetében valamennyi költséget – a kormányrendeletben vagy törvényben meghatározott mértékű költségek kivételével – számlával kell igazolni.

Azokat a kiadásokat, amelyek nem kizárólag a jövedelemszerző tevékenységgel kapcsolatban merültek fel (világítás, fűtés stb.), a jövedelemszerző tevékenységgel arányosan lehet elszámolni. A költségelszámolásnál a költségnemre jellemző felhasználási mértéket (pl. kWh) kell alapul venni.

Költségként csak azok a kiadások számolhatók el, amelyeket a törvény költségnek elismer. A személyes szükségletet is fedező kiadások költségként nem érvényesíthetők az előzőekben már ismertetettek kivételével.

2014. január 1-jétől a jövedelem után a magánszemély által fizetendő 14%-os egészségügyi hozzájárulás költségként nem számolható el.

A tételes költségelszámolás keretében a 100 000 forint alatti, kizárólag üzleti célú tárgyi eszközök beszerzési, előállítási költsége egy összegben elszámolható. Az említett összeghatárt meghaladó beszerzési értékű, valamint a nem kizárólag üzleti célú tárgyi eszközök esetében – megfelelő nyilvántartás vezetése mellett – átalányamortizációt lehet érvényesíteni, ami  az adott tárgyi eszköz beszerzési, előállítási értékének 50%-a, legfeljebb – több ilyen tárgyi eszköz esetén is – az éves bevétel 1%-a lehet. Ezen a címen kiadás csak egyszer, a használatbavétel évében számolható el költségként.

Ha Ön a 2014-ben használatba vett tárgyi eszközöket, nem anyagi javakat több önálló tevékenységéhez is használja, akkor a kiadást (az átalányban érvényesített értékcsökkenési leírást is) csak az egyik önálló tevékenysége bevételével szemben számolhatja el költségként.

Bizonylat nélküli költségelszámolással

 Az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítása során alkalmazható másik módszer a bizonylat nélküli költségelszámolás, amikor a bevétel 10%-a – annak számlával történő igazolása nélkül – költségnek tekinthető.

Az önálló tevékenységgel összefüggésben kapott költségtérítés azonban ekkor is része a bevételnek, és a költségtérítésnek is csak a 10%-a számolható el költségként. Ebben az esetben valamennyi költséget elszámoltnak kell tekinteni, a 10%-on felül semmilyen más költség nem számolható el.

A két módszer vegyesen nem alkalmazható

Ha valamely önálló tevékenységből származó jövedelmét a 10% költséghányad alkalmazásával határozza meg, akkor más önálló tevékenységénél a tételes költségelszámolást nem alkalmazhatja.

Nem zárja ki a bizonylat nélküli költség elszámolási lehetőséget az önálló tevékenységével kapcsolatosan, ha Ön egyéni vállalkozó is és a vállalkozásából származó jövedelmének megállapítására akár a vállalkozói személyi jövedelemadózási, akár az átalányadózási módot választotta.

Amennyiben Ön a kifizető felé bármely önálló tevékenysége ellenértékének kifizetésekor az adóelőleg alapjául szolgáló adóalap megállapításához tételes költségelszámolásra vonatkozó nyilatkozatot tett, úgy a 10%-os szabályt semmilyen önálló tevékenységéből származó jövedelmére nem alkalmazhatja az adóév folyamán. A bevallásában azonban dönthet úgy, hogy az önálló tevékenység bevételeivel szemben év közben alkalmazott 10% költséghányad helyett a tételes költségelszámolást alkalmazza.

A munkáltatójától kapott igazolások (14M30) alapján kell elkészítenie a személyi jövedelemadó bevallását. Ennek határideje 2015. május 20., amelyben minden jövedelmét szerepeltetni kell. Ekkor legyen tekintettel arra is, hogy a munkáltatója (kifizetője) milyen levonásokat teljesített.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.