Munkajog: bértartozás

by | jan 26, 2016 | Karriertanácsok

bérkifizetésTisztelt Jogsebész!

2013. decemberben vezérigazgató előzetesbe került. Akkor már 4 havi bérrel tartozott. Egyedüli képviselője a cégnek, kijelentve többen nem lettünk. Felszámolás 2014.novemberben megindult. Felszámoló kérte az igények benyújtását.

Minap jött egy levél közös megegyezésről felszámolótól, írjam alá és talán április vége felé jön a pénz. Az elmaradt 4 havi bért és 61 napi szabadságomat akarja kifizetni.

Igényben jeleztem, hogy kérem az elmaradt 4 havi bért, az állásidőre járó munkabéremet, a munkaszerződésembe foglalt versenytilalmi megállapodásként 6 havi munkabérem 50%-át. Most mindössze a 4 havi bért és 61 napi szabit akarja a Bérgarancia Alapból kifizetni.

ÉRDEKES: Munkajog: bérletiltás

Úgy gondolom, mondja fel Ő a munkaviszonyomat, nem kívánom aláírni a közös megegyezést. Járnak ezek a bérkövetelések a Bérgarancia Alapból, annak ellenére is, hogy 2014.július végén elhelyezkedtem egy cégnél, persze akkor már 1 éve, hogy nem volt jövedelmem?

Jogosan követelem az állásdíjat és versenytilalmit? Mi a következménye, ha nem írom alá a közös megegyezést? Végül is ha a felszámoló mond fel, akkor felmondási időre járó bér is járna. Nem igazán értem részéről a hozzáállást, mi a célja ezzel. Kérem, hogy segítsen nekem, mi a legcélszerűbb ilyen esetben és egyáltalán mi az ami jogosan jár. Előre is köszönöm válaszát!

2015. 02. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Ha az Ön munkáltatója felszámolás alatt áll, akkor a munkáltatói jogok gyakorlására a felszámolóbiztos jogosult, így arra is, hogy az Ön munkaviszonyát megszüntesse, például felmondással a 2012. évi I. törvény – Mt. – 68-70. §-ai szerint. A munkaviszonyt közös akarattal közös megegyezéssel is megszüntethetik (Mt. 64. § (1) bekezdés b/ pont), ezt a megállapodást is ő lesz jogosult aláírni.

Kérdés, hogy Ön hogyan helyezkedett el egy cégnél – ahogy írja, már 2014. 07. hó végén -, ha ennél a felszámolás alatt lévő munkáltatónál még nem szűnt meg a mai napig a munkaviszonya? Ezt az időszakot gondolja Ön állásidőnek? Vagy a 2014 novembere óta eltelt időt?

A Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi LXVI. törvény szerint 1. § (1) bekezdése szerint a bérgarancia-eljárás keretében „a felszámolás …. alatt álló gazdálkodó szervezetnek a munkavállalóval szemben fennálló kiegyenlíthetetlen bértartozásából …. az e törvény által meghatározott összeg” fizethető ki.

E törvény 1. § (2) bekezdés d.) pontja szerint:
„bértartozás: a gazdálkodó szervezetet – mint munkáltatót – terhelő minden munkabértartozás, ideértve a betegszabadság időtartamára járó térítést is, és a munkaviszony megszűnésével összefüggésben járó, a csőd- és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) 57. §-ának (3) bekezdése szerint elszámolható végkielégítést tartozás.” Ezek a munkabér és munkabér jellegű tartozások.
A jelenlegi szabályok szerint Bérgarancia Alapból legfeljebb bruttó 1.115.000,- Ft (=nettó 730.325,- Ft) fizethető ki (ez a kifizetés a többi hitelezők – akiknek a Kft. tartozik – igényét megelőzi). Ha ezt meghaladja az igény, az 1.115.000,- Ft-on felüli részt csak a felszámolási eljárás végén, a többi hitelező igényével együtt, a törvényi sorrend betartásával lehet kifizetni (ez évekbe is telhet), természetesen csak akkor, ha lesz miből.
Ha nem lesz fedezet, akkor ez az igény-hányad kifizetetlen marad.

A(z általam nem ismert tartalmú) „versenytilalmi megállapodás” alapján Önt illető-, 6 havi munkabérének megfelelő összeg a Bérgarancia Alapból nem fizethető. Mivel ezt a megállapodást nem ismerem, abban a kérdésben nem tudok állást foglalni, hogy Önt ez az összeg megilleti vagy sem?
Önnek jogában áll nem elfogadni a felajánlott közös megegyezéses formát (ami szerintem egy kompromisszumos javaslat a felszámoló részéről), ekkor a munkaviszonya nem szűnik meg, csak akkor, ha azt a munkáltató képviselője felmondja. Ha Ön ilyen felmondást kap, akkor a felmondási időre távolléti díj illeti meg az Mt. 69. §-a-, és végkielégítés a 77. §-a szerint valamint a szabadság-megváltás.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.