Munkajog: munkáltató személyében bekövetkező változás

by | jan 12, 2016 | Karriertanácsok

munkaszerződésMunkajogi ügyben szeretnék tanácsot kérni, az alábbiakhoz kapcsolódóan: egy közigazgatási szerv egyik osztályának a feladatai átadásra fognak kerülni egy másik közig.szervnek (Kormányhivatalnak), “elvileg az osztály dolgozóival együtt”. Mi lesz, vagy mi lehet az “átadás” jogcíme?

Választhat átadó közig.szerv többféle jogcím közül? (Ha igen, melyek közül választhat?) Mindezt milyen formában kell közölni a dolgozókkal? Határozatban, vagy csak egy értesítésben? Ha csak egy értesítésben, ellene van-e jogorvoslati lehetősége a dolgozónak?

Ha a dolgozó az átadásról/áthelyezésről szóló okmányt nem írja alá, ez esetben mi történik? Milyen lépést/lépéseket tesz/tehet az átadó közig. szerv?
A felgyülemlett szabadságokkal mi történik/történhet (vannak, akiknek még 2013.évi ki nem vett szabadságuk is van)?

Előír-e jogszabály kötelezően alkalmazandó módot (módokat) a szabadságok rendezésére, mely(ek)től eltérni nem lehet? Ha az átadó szervnek van lehetősége a jogszabálytól való eltérésre, ennek körébe milyen esetek/lehetőségek tartoznak? Amennyiben az átvevő szerv (Kormányhivatal) a későbbiekben létszámleépítés miatt megszünteti az átvett dolgozó jogviszonyát, úgy végkielégítést köteles-e adni, s ha igen, annak mértéke megállapításánál figyelembe kell-e venni az átadó szervnél fennállt kormánytisztviselői jogviszony időtartamát is? Ha nem, miért nem?

ÉRDEKES: Munkajog: bérletiltás

Köszönettel.

2015. 02. 08.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A Munka Törvénykönyve értelmében a munkáltató személyében bekövetkező változásról van szó, amely jogügyleten alapul. Ebben az esetben az átvétel időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. Az átvevő munkáltató a változásról köteles az érintett munkavállalókat írásban tájékoztatni egyrészt az átszállást megelőzően 15 nappal, ha üzemi tanács nem működik, más esetben az átszállást követő 15 napon belül.

Az általános szabályok értelmében tehát a munkáltató köteles írásbeli tájékoztatást adni a munkavállalónak az átszállásról és jogkövetkezményeiről. Ennek, valamint a munkaügyi iratok ismeretében lehet állást foglalni a többi kérdésben, amelyhez javasolt jogász szakembert személyesen felkeresni.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.