Neked menne a folyamatos otthoni munkavégzés?

by | nov 2, 2016 | Karriertanácsok

Neked.menne.a.folyamatos.otthoni.munkavegzes_150x150A többség imád otthonról dolgozni, mert jóval kényelmesebb, mint a munkahelyen (persze ha megvan a technikai háttér hozzá úgy mint saját számítógép, otthonról elérhető céges hálózat, levelezőrendszer, stb.). Azonban kérdéses, hogy vajon hosszú távon is működőképes lenne  számunkra az otthoni munka.

Ha olyan lehetőséget kapnánk a munkáltatótól, hogy heti 3 napot otthonról dolgozhatunk egyből ezt választanánk, pedig nem biztos, hogy ez a munkarend passzol a személyiségünkhöz. Nézzük meg, milyen problémákkal kerülhetünk szembe a hosszan tartó otthoni munkavégzéskor:

Motiváció fenntartása

Amikor otthon vagyunk számos dolog elterelheti a figyelmünket… Jó lenne kitakarítani, akkor már be is tehetnénk egy mosást, miért ne főzzünk magunknak rendes ételt és a többi. Ilyenkor nehéz egyedül a munkára összpontosítani, márpedig ilyenkor ugyanúgy reggel 8-tól délutánig a céges dolgokkal kellene foglalkoznunk. Amennyiben kellő önuralommal rendelkezünk, akkor valószínűleg hosszú távon is eredményesen tudunk dolgozni otthonról is. Ellenkező esetben segíthet, ha már a nap elején beosztjuk az időnket és kijelölünk egy külön helyet a munkavégzéshez.

Függetlenség

Sokan akkor a legproduktívabbak, amikor felügyelet nélkül tudnak dolgozni, a többiektől távol, csendben. Szeretik ha nem szakítják őket félbe, ha ők tudják beosztani a saját idejüket. Ezzel szemben mások akkor eredményesek ha „rá vannak kényszerítve”, ha látják, hogy körülöttük mindenki dolgozik, örülnek ha akár még személyesen is emlékeztetik őket egy-egy feladatra, mert így biztos, hogy elvégzik azt.

ÉRDEKES: Hogyan győzzük meg a főnökünket, hogy otthonról dolgozhassunk?

Kommunikáció

Amikor otthonról dolgozunk, akkor nem (vagy csak nehézkesen) tudunk részt venni a megbeszéléseken, nem látjuk ki mikor megy ebédelni, ki betegedett le, ki kit helyettesít és még sorolhatnánk. Home office során sokszor nehézkesebb a kommunikáció is. Ráadásul sokan nem figyelnek ilyenkor arra, hogy ugyanúgy elérhetőek legyenek a legtöbb csatornán (mobil, e-mail, skype) mint máskor. Nem beszélve arról, hogy vannak olyan dolgok amiket e-mailben nem tudunk megbeszélni, vagy sokkal több időt vesz igénybe mintha szemtől szemben magyaráznánk el.

Neked mi a véleményed a fentiekről? Írd meg nekünk hozzászólásként, hogy mit tapasztaltál az otthoni munkavégzésed során?