Stresszforrások a munkahelyen

by | febr 17, 2016 | Karriertanácsok

Stresszforrasok-a-munkahelyen_150x150Melyek a stresszt kiváltó faktorok a munkád során? Egy idén januárban készített külföldi felmérésben 834 embert kérdeztek meg erről. A felmérés eredményeként a válaszadók az alábbi négy faktort jelölték meg a legtöbben:

  • kiszámíthatatlanság (26%)
  • munkahelyi környezet (21%)
  • határidők (20%)
  • mások biztonsága (16%)

Az eredmények láttán kíváncsiak lehetünk, hogyan határozták meg a felmérés készítői például a kiszámíthatatlanságot.

A kiszámíthatatlanság a munkahelyi rutinnal van összefüggésben. Amennyiben a dolgozó nem tudja rendszeresen megvalósítani a munkaköréhez tartozó feladatokat, napi rutint, akkor az kiszámíthatatlansághoz vezet. Egy következetlen munkanap azt követeli, hogy folyamatosan változtasson a munkafolyamatán a dolgozó.

A munkahelyi környezet a munkavállalónak az ügyfelekkel, fogyasztókkal, vezetőkkel és kollégákkal való együttműködéseit foglalja magában. Hogyha minden beszélgetésből kérés vagy feladat lesz, akkor idővel a környezet stresszessé válik.

ÉRDEKES: Az elmúlt évek legjobb munkahelyei

A kérdőívet kitöltők között 31%-ban voltak azok a dolgozók, akik szolgáltatást nyújtó vállalatoknál vannak alkalmazásban, így jött ki harmadik tényezőként a határidő mint stresszforrás.

A válaszadók között nagy arányban voltak még (50%) egészségügyi szakemberek is, így került be a top 4 faktor közé a mások biztonsága mint stressz tényező.

allasertesito-gomb_newsletter1

A felmérésben megkérdezett válaszadók többsége (62%) nagyon stresszesnek ítélte meg munkáját, csupán 11% nyilatkozott úgy, hogy kevésbé stresszes. A fenti 4 tényezőn kívül tovább stressz faktor a munkanap/munkahét hosszúsága (7%), a személyes jólét veszélye (5%), az előrelépési lehetőség (3%) és az utazás (1%). A válaszadók a 8 tényező közül csupán egyet választhattak.

Az eredeti cikk az AOL weboldalán olvasható.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.