Stresszforrások a munkahelyen

by | febr 17, 2016 | Karriertanácsok

Stresszforrasok-a-munkahelyen_150x150Melyek a stresszt kiváltó faktorok a munkád során? Egy idén januárban készített külföldi felmérésben 834 embert kérdeztek meg erről. A felmérés eredményeként a válaszadók az alábbi négy faktort jelölték meg a legtöbben:

  • kiszámíthatatlanság (26%)
  • munkahelyi környezet (21%)
  • határidők (20%)
  • mások biztonsága (16%)

Az eredmények láttán kíváncsiak lehetünk, hogyan határozták meg a felmérés készítői például a kiszámíthatatlanságot.

A kiszámíthatatlanság a munkahelyi rutinnal van összefüggésben. Amennyiben a dolgozó nem tudja rendszeresen megvalósítani a munkaköréhez tartozó feladatokat, napi rutint, akkor az kiszámíthatatlansághoz vezet. Egy következetlen munkanap azt követeli, hogy folyamatosan változtasson a munkafolyamatán a dolgozó.

A munkahelyi környezet a munkavállalónak az ügyfelekkel, fogyasztókkal, vezetőkkel és kollégákkal való együttműködéseit foglalja magában. Hogyha minden beszélgetésből kérés vagy feladat lesz, akkor idővel a környezet stresszessé válik.

ÉRDEKES: Az elmúlt évek legjobb munkahelyei

A kérdőívet kitöltők között 31%-ban voltak azok a dolgozók, akik szolgáltatást nyújtó vállalatoknál vannak alkalmazásban, így jött ki harmadik tényezőként a határidő mint stresszforrás.

A válaszadók között nagy arányban voltak még (50%) egészségügyi szakemberek is, így került be a top 4 faktor közé a mások biztonsága mint stressz tényező.

allasertesito-gomb_newsletter1

A felmérésben megkérdezett válaszadók többsége (62%) nagyon stresszesnek ítélte meg munkáját, csupán 11% nyilatkozott úgy, hogy kevésbé stresszes. A fenti 4 tényezőn kívül tovább stressz faktor a munkanap/munkahét hosszúsága (7%), a személyes jólét veszélye (5%), az előrelépési lehetőség (3%) és az utazás (1%). A válaszadók a 8 tényező közül csupán egyet választhattak.

Az eredeti cikk az AOL weboldalán olvasható.