Te is imposztor-szindrómában szenvedsz?

by | jan 20, 2016 | Karriertanácsok

Te-is-imposztor-szindromaban-szenvedsz_150x150Manapság egyre többet hallani arról a tünetről, amit még 1978-ban neveztek el imposztor-szindrómának.

Az ebben szenvedők jellemzője, hogy folyamatosan alulbecsülik saját képességeiket, sőt, úgy is gondolják, hogy alkalmatlanak arra, amivel foglalkoznak. Alkalomadtán a legtöbbünk érzi ezt bizonyos szituációknál, azonban az ebben szenvedők számára ez az érzés állandó jelleggel uralja a gondolataikat.

Az elnevezés abból ered (imposztor jelentése szélhámos), hogy az illető úgy érzi csupán amiatt sikerült jó helyen elhelyezkednie, mert el tudta hitetni másokkal, hogy jó abban amit csinál.

ÉRDEKES: Hatással van a hosszú távú munkanélküliség a személyiségünkre?

„Meryl Streepet az IMDB.com szerint számos filmkritikus a legnagyobb élő színésznőnek tartja, ő azonban mégis úgy nyilatkozik, hogy most már a következő filmjénél csak észre fogják venni, hogy nem is jó színész. De Lakatos Dávid, akinek fergeteges sikerű startup vállalkozása, a Sold. a semmiből két év alatt vált milliódolláros céggé, szintén ezt nyilatkozza az MIT-n töltött első éveiről a magyar Forbes decemberi számában: Azt hiszem, ezt hívják imposztor szindrómának, ott vagy rengeteg okos ember között, és azon gondolkozol, hogy biztosan valami hiba miatt kerültél ide.

Te-is-imposztor_grafikon

Forrás és még több grafikon >> 444.hu

Érdekes módon általában a legszorgalmasabb és legtehetségesebb embereket érinti a szindróma, és ahogy előrébb jut a ranglétrán az illető annál inkább erősödik benne ez az érzés.

Kiket érint?

Nemtől függetlenül érinthet minket a tünet, kutatások alapján azonban többségében a nők, azon belül is a vezetői beosztást betöltők között a leggyakoribb. Ennek oka lehet, hogy a nők hajlamosabbak arra, hogy önmagukban keressék a hibákat, míg a férfiak általában a környezetnek, a külső tényezőknek tulajdonítják, ha kudarcot vallanak. A nőkre jellemzőbb továbbá, hogy egy magasabb pozícióból váltanak alacsonyabba. Noha ezt azzal indokolták, hogy családbarát munkahelyre vágynak, mégis az elemzésből kiderült, hogy meghatározóbb volt ennél az, hogy nem érezték alkalmasnak magukat a feladatra.

Hogyan lehet kitörni ebből az állapotból?

A tünetek leküzdése nagymértékű fejlesztést igényel az egyéntől az önbizalom és magabiztosság terén, azonban mindenekelőtt az első lépés, hogy észrevegyük érintettek vagyunk-e.  Segíthet még, ha tudatosítjuk saját szerepünket a sikerek elérésénél! Emellett megkönnyítheti a kilábalást ha látjuk, hogy mások is sokszor bizonytalanok, kételkedőek a munkájuk kapcsán.

Felhasznált források:
žhttp://www.hrportal.hu/hr/te-csalsz-nem-is-ertesz-igazan-a-szakmadhoz-20150818.htmlž
http://mivoltma.444.hu/2016/01/17/ha-igaz-rad-ez-a-12-grafikon-te-is-imposztor-szindromaban-szenvedszž
http://stressz.blog.hu/2014/01/15/imposztorok_a_munkahelyeken

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.