5 hiba a motivációs levélben

by | ápr 6, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

5-hiba-a-motivacios-levelben_150x150Motivációs levelet hol kérnek, hol nem álláspályázatnál, ráadásul a HR-esek körében is megosztó, hogy mennyire van rá szükség. Azonban mivel számos körben még mindig népszerű, ezért érdemes tisztában lenni vele, hogy hogy lehet jó kísérőlevelet írni. A Mashable összegyűjtötte melyik az az 5 tipikus hiba, amit elkövethetsz kísérőlevél íráskor!

1.  „Tisztelt Uram/Hölgyem!”

Megszólítás. Sokak szerint nem csak régies, de így már az első sorral elidegenítjük magunkat az olvasótól. Helyette érdemes kicsit kutakodni, hátha megtaláljuk az adott cégnél lévő HR-es nevét az interneten. A legjobb ugyanis, ha direktben meg tudjuk címezni az adott vállalatnál lévő személyzeti tanácsadót, de ha ez nem is sikerül, akkor érdemes a közvetlenebb „Tisztelt HR csapat!” címzést alkalmazni.

2. „Nagyon egyedi készségekkel rendelkezem”

Nem igazán van a szakmákban olyan, hogy egyedi. Ezzel a meghatározással arra utalunk, mintha az egész földkerekségen csak mi rendelkeznénk azzal a készséggel. Tehát ez a meghatározás nem csak hogy valószínűtlent állít, hanem majdhogynem lehetetlen. Túlképzettek már lehetünk, de elég arrogáns hozzáállás azt állítani, hogy egyedül mi vagyunk megfelelően képzettek az adott munkakörre. A fenti állítások helyett inkább támasszuk alá példával, hogy miért vagyunk megfelelőek az adott pozícióra.

ÉRDEKES: Hogyan éljük túl A VÁLASZRA való várakozást?

3. Precizitás

Ez is egy olyan tulajdonság, amit körülbelül mindenki feltüntet az önéletrajzában is, de e helyett hozzunk erre is inkább példát. Mutassuk meg egy korábbi munkánkat amiből látszódik, hogy mennyire figyelünk oda a részletekre.

4. „[Neved] kiváló ebben…”

Sokaknál előfordul, hogy harmadik személyben írnak magukról, mert így olyan mintha objektív, mindenféle elfogultság nélkül nyilatkoznának a saját képességükről. No de állj! A nagymamánknak sem írunk úgy levelet, hogy „Kedves Nagyi! Kovács Kati egy nagyon eredményorientált vezető, aki kiemelkedik XY feladatban…” Kerüljük ezért a harmadik személyben való nyilatkozást önmagunkról, már csak azért is mivel a motivációs levél alján ott szerepel a nevünk ezért mindenki feltételezheti, hogy mi vagyunk a szerzők. Társalgási hangnemben, egyes szám első személyben írjunk magunkról.

5. „Referenciát kérésre küldök”

Higgyük el, ha felkeltettük a toborzók figyelmét annyira, hogy kíváncsiak legyenek a referenciáinkra, meg fogják találni a módját, hogy leellenőrizzenek. Ráadásul ha nagyon szükségük lesz rá, akkor kérni fognak maguktól, nincs szükség rá, hogy ezt külön feltüntessük.  E helyett viszont legyen egy listánk, hogyha interjúra kerülne a sor és felmerülne, akkor tudjunk potenciális neveket + elérhetőségeket adni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.