5 hiba a motivációs levélben

by | ápr 6, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

5-hiba-a-motivacios-levelben_150x150Motivációs levelet hol kérnek, hol nem álláspályázatnál, ráadásul a HR-esek körében is megosztó, hogy mennyire van rá szükség. Azonban mivel számos körben még mindig népszerű, ezért érdemes tisztában lenni vele, hogy hogy lehet jó kísérőlevelet írni. A Mashable összegyűjtötte melyik az az 5 tipikus hiba, amit elkövethetsz kísérőlevél íráskor!

1.  „Tisztelt Uram/Hölgyem!”

Megszólítás. Sokak szerint nem csak régies, de így már az első sorral elidegenítjük magunkat az olvasótól. Helyette érdemes kicsit kutakodni, hátha megtaláljuk az adott cégnél lévő HR-es nevét az interneten. A legjobb ugyanis, ha direktben meg tudjuk címezni az adott vállalatnál lévő személyzeti tanácsadót, de ha ez nem is sikerül, akkor érdemes a közvetlenebb „Tisztelt HR csapat!” címzést alkalmazni.

2. „Nagyon egyedi készségekkel rendelkezem”

Nem igazán van a szakmákban olyan, hogy egyedi. Ezzel a meghatározással arra utalunk, mintha az egész földkerekségen csak mi rendelkeznénk azzal a készséggel. Tehát ez a meghatározás nem csak hogy valószínűtlent állít, hanem majdhogynem lehetetlen. Túlképzettek már lehetünk, de elég arrogáns hozzáállás azt állítani, hogy egyedül mi vagyunk megfelelően képzettek az adott munkakörre. A fenti állítások helyett inkább támasszuk alá példával, hogy miért vagyunk megfelelőek az adott pozícióra.

ÉRDEKES: Hogyan éljük túl A VÁLASZRA való várakozást?

3. Precizitás

Ez is egy olyan tulajdonság, amit körülbelül mindenki feltüntet az önéletrajzában is, de e helyett hozzunk erre is inkább példát. Mutassuk meg egy korábbi munkánkat amiből látszódik, hogy mennyire figyelünk oda a részletekre.

4. „[Neved] kiváló ebben…”

Sokaknál előfordul, hogy harmadik személyben írnak magukról, mert így olyan mintha objektív, mindenféle elfogultság nélkül nyilatkoznának a saját képességükről. No de állj! A nagymamánknak sem írunk úgy levelet, hogy „Kedves Nagyi! Kovács Kati egy nagyon eredményorientált vezető, aki kiemelkedik XY feladatban…” Kerüljük ezért a harmadik személyben való nyilatkozást önmagunkról, már csak azért is mivel a motivációs levél alján ott szerepel a nevünk ezért mindenki feltételezheti, hogy mi vagyunk a szerzők. Társalgási hangnemben, egyes szám első személyben írjunk magunkról.

5. „Referenciát kérésre küldök”

Higgyük el, ha felkeltettük a toborzók figyelmét annyira, hogy kíváncsiak legyenek a referenciáinkra, meg fogják találni a módját, hogy leellenőrizzenek. Ráadásul ha nagyon szükségük lesz rá, akkor kérni fognak maguktól, nincs szükség rá, hogy ezt külön feltüntessük.  E helyett viszont legyen egy listánk, hogyha interjúra kerülne a sor és felmerülne, akkor tudjunk potenciális neveket + elérhetőségeket adni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!