8 klisé, amit soha ne írj önéletrajzba!

by | márc 4, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

8-klise-amit-soha-ne-irj-oneletrajzba_150x150A munkatapasztalataink pontos leírása sorsdöntő az önéletrajzban, hiszen ez az, ami igazán mutatja, alkalmasak vagyunk-e az adott állás betöltésére. Hasonló feladatokat végeztél, hasonló témakörökben dolgoztál, mint amit az álláshirdetésben leírtak? Ezt pontosan meg is kell fogalmazni az önéletrajzban, kerülve az általánosságokat. Íme leggyakoribb általánosító, hibás leírások:

1. „Projektmunkákban való részvétel”

A „részvétel” nem ad információt az olvasónak arról, mi volt a napi munkád ebben a témában. Semmilyen szakmaiságra nem utal, nem tud vele mit kezdeni, mikor a szakmai múltadat akarja egy CV-ből megítélni.

2. „Igazgató munkájának segítése” (vagy „támogatása”)

Ha az igazgató szakterületét tudjuk, az jó (gazdasági, IT, HR stb.). De miben kellett segíteni a munkáját? Ha valakinek értő módon a keze alá kell dolgozni, ez egy nagyon fontos kérdés. Mert naptárat kezelni, telefont felvenni, vendéget fogadni szinte bárki tud, aki dolgozott asszisztensként, de pl. megfelelő jelentéseket rendszerekből (milyenekből?) kinyerni, döntést támogató anyagokat készíteni (pontosan mik kellettek ennek az adott igazgatónak?) már szakmai munka. Egy pénzügyi igazgató asszisztense nem biztos, hogy jó lesz HR-igazgató mellé. De ha leírja, hogy pontosan mit, mivel, hogyan csinált, akkor lehet, hogy nem lesz kizáró ok, hogy pl. ő pénzügyi igazgatónak dolgozott, az állást hirdetőnek pedig HR-igazgató mellé kell asszisztens. Lehet, hogy kompatibilis a tapasztalata, de ezt csak akkor fogja megtudni a CV olvasója, ha leírjuk neki.

ÉRDEKES: Hogyan nézz utána a cégnek, ahová állásinterjúra mész?

3. „Folyamatok támogatása”

Mivel támogattad? Kik vettek még részt egy-egy folyamatban? (= kikkel dolgoztál együtt? Pl. beszerzők, értékesítők stb.) Milyen folyamatok voltak ezek? Jól leírt, kézikönyvekben meghatározott folyamatok, vagy csak úgy kialakultak a munka folyamán?

4. „Valamik szervezése”

Mit jelentett a szervezés? Kikkel tárgyaltál, mit intéztél ahhoz, hogy pl. egy rendezvény meg legyen szervezve? A te dolgod volt résztvevőket keríteni rá, vagy az másé volt, cégen belül zajlottak a munkák, vagy külső cégeket vontatok be? (egészen másfajta menedzselést igényel a kétféle megoldás!)

5. „Valamik koordinálása”

A „koordinálás” menőbbnek hangzik, mint a „kezelés”, de ebből sem fogjuk tudni, hogy mit jelentett ez a napi rutinban.

6. „Számlák kezelése”

Mit jelentett a kezelés? Ez minden cégnél más munkát takar. Iktattad, megnézted jogos-e, jóvá is hagytad esetleg, vagy a jóváhagyások utána kifizetéseket intézted? Könyvelted, könyvelőnek készítetted elő? A számlareklamációkat te írtad?

7. „Telefonhívások kezelése”

Ha már beírja valaki, hogy bejövő vagy kimenő hívások, előnyben van, mert ez is specifikussá teszi a munkát. De kik voltak a hívók? Milyen ügyekben hívtak? Nem mindegy, hogy reklamáló ügyfeleket, vagy külföldi diplomatákat, idegen nyelven tájékoztattál telefonon.

allasertesito-gomb_newsletter1

8. „A szükséges dokumentumok elkészítése”

És ami nem volt szükséges, azt ugye nem készítetted el? 🙂 A „szükséges” kifejezésre keress rá a szövegszerkesztővel a CV-dben, és töröld belőle az összeset!

Az általános leírások alapján nehéz dönteni a szakmai alkalmasságodról, így inkább olyan embert választanak, akiről inkább lehet tudni, hogy el tudja látni a feladatokat, mert leírta azokat az önéletrajzába, pontosan és a szakmaiságot nem fedi el az általánosság.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.