Álláspályázat anonim álláshirdetésre

by | máj 19, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

Allaspalyazat-anonim-allashirdetesre_150x150Tudjuk, hogy álláspályázati anyagot mindig az épp megpályázott álláshoz igazítva kell megírni kiemelve a tanulmányokból, munkatapasztalatokból az álláshoz passzolókat, elnagyolva az épp kevésbé fontosakat.

Aki ilyen gondossággal írja az álláspályázatait, kerülve a sablonos szófordulatokat, bosszankodhat azon sokszor, hogy az álláshirdetések többsége sablonos, sok esetben nem tud meg semmit a hirdetőről. Mekkora cég, multikörnyezet, vagy magyar cég, mik a termékei, szolgáltatásai? Így elég nehéz arról írni, miért dolgozna az adott cégnél, miért lelkesítené a feladat. Az álláspályázatot viszont akkor is a hirdetéshez kell szabni a siker érdekében.

Annyi információból kell dolgozni, amennyit az álláshirdetésből megtudsz. Nem érdemes találgatni ki áll a hirdetés mögött, időt tölteni az esetleges online kutatással. Majd felfedi magát a cég, ha állásinterjúra hívnak. Mint minden álláspályázatnak, ennek is csak annyi a célja, hogy eljuttasson állásinterjúra.

ÉRDEKES: Önéletrajz életkori diszkrimináció ellen

Olvasd át alaposan az álláshirdetést, sorról sorra gondold át: csináltál-e már hasonló vagy ugyanilyen feladatot, van-e olyan végzettséged, amilyet kérnek. Hasonló iparágban szerzett tapasztalatodra nem tudsz hivatkozni, hasonló cégméretre sem, így ezekről ne írj az önéletrajzban.

Az ilyen hirdetésnél fontos, hogy nem szabad ambíciókat, elvárásokat írni. Pl. neked nagy-nagy terveid vannak, magas ranglétráról ábrándozol, az ő cégükben meg van két szint, a tulajdonos és a beosztott, akkor nem lesz sikeres a pályázatod. Miközben lehet, hogy neked nagyon is megfelelne a beosztotti szint náluk, mert náluk minden beosztott közreműködik az őt érintő döntésekben, és komoly felelősséggel járó munkája van. Vagy ha beírod, hogy stabil hátterű céget keresel, ők meg egy startup, akkor szintén nem benned fogják látni az ideális jelöltet. Minderről majd az állásinterjún kell beszélni, és persze ott is kiderülhet, hogy számodra nem az ő cégük, nyitott pozíciójuk az ideális, de az állásinterjúnak ez a célja: hogy megismerkedjenek a felek, és kölcsönösen döntsenek az esetleges folytatásról.

De visszatérve az önéletrajzra, vegyük át fejezetenként, hogyan is írd meg:

Személyes adatokban a szokásos: név, email, telefonszám, fénykép. Az összefoglaló pár sorban már az álláshirdetést figyelembe véve azokat a tulajdonságaidat emeld ki, amiket ők is előnynek vagy követelménynek adtak meg. Utána következik a munkatapasztalatok és tanulmányok leírása, azzal kezd, amit az álláshirdetés szerint fontosabbnak értékelnek. A munkatapasztalatokban a napi teendőkre helyezd a hangsúlyt illetve arra, hogy milyen tudás kellett az egyes feladatokhoz. Az, hogy kikkel és hogyan működtél együtt a cégen kívül és belül, most csak akkor fontos, ha az álláshirdetésből kiderül, hogy náluk mire lesz szükség. A volt munkahelyeidnél most nem kell megjelölni a cégméretet, iparágat, ha az álláshirdetés sem tartalmazza ezt a hirdetőről. A többi fejezet szintén a megszokottak szerint íródhat: a nyelvtudásodról, számítógépes ismereteidről, kurzusaidról, iskoláidról, készségeidről, hobbikról szóló fejezeten nem kell változtatni ezesetben sem.

Érdekes dilemma ilyenkor a fizetési igény megjelölése, ha kérik, ne trükközz, ne beszélj mellé, írj egy bruttó összeget, és írd mellé hogy tárgyalóképes, és a későbbiekben, a további feltételek ismeretében pontosítani szeretnéd.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.