Frissítsd a tudásod: így írj motivációs levelet!

by | máj 31, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

Frissitsd-a-tudasod_igy-irj-motivacios-levelet_150x150Sokszor kérdezik állásbörzéken tőlünk a pályázók, hogy szükség van-e motivációs levélre, vagy ez csak egy felesleges plusz kör? Sajnos ebben a témakörben nincs megállapodás a toborzók között. Van, aki igényli és fontos szempont a kiválasztásnál, van aki pedig nem olvassa el, mert egyszerűen nem jut ideje rá. Egy biztos: amikor külön kérik álláspályázatnál a motivációs levelet, akkor mindenképp szánjuk rá az időt!

Hogyan írjunk azonban jó motivációs levelet? Az alábbiakban az Undercoverrecruiter cikke alapján összegyűjtöttünk néhány tippet:

Karrieroldalon vagy e-mailben?

Amennyiben lehetséges, akkor mindenképp e-mail üzenetben küldjük el a motivációs levelünket. Sokszor a cég karrieroldalán keresztül várja az anyagot, aminek következményeként általában minden formázási beállításunk/lehetőségünk elvész. Az ilyen egyszerű szöveg nem kelt professzionális hatást, ezért a legjobb, ha megkeressük a közvetlen HR-es e-mail elérhetőségét és neki címezzük a motivációs levelünket. Hogyha az ő elérhetősége nincs benne az álláshirdetésben, akkor nézzük meg a cég weboldalán, vagy Linkedin-en.

Célszerű továbbá nem külön dokumentumként csatolni a szöveget, hanem az e-mail szövegtörzsébe beleírni, hogy megkönnyítsük az olvasó hozzáférését.

ÉRDEKES: Milyen hosszú legyen a motivációs leveled?

HR-esnek címezve

Álláskeresőként fontos, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a HR-esekkel. Ehhez segíthet, ha már a jelentkezési folyamat elején az illetékes HR-esnek küldjük a pályázati anyagunkat. Ha sikerül megteremtenünk a kapcsolatot, akkor valószínűleg több bizalmat ébresztünk jelentkezőként a toborzóban és szívesebben ajánl bennünket más személyzeti tanácsadóknak.

Egyensúly a szakmaiság és a személyeskedés között

Ügyeljünk rá, hogy a motivációs levél helyesírási hibáktól mentes legyen! Érdemes a szakterületnek megfelelő kifejezéseket, szakszavakat használni, de mértékkel. Ugyanilyen fontos, hogy mutassuk meg a személyiségünket. A túlzott formaiság sokszor ellenkező hatást kelt. A motivációs levelet úgy fogalmazzuk meg, hogy tükröződjön a szakmai hozzáértésünk mellett, hogy képesek vagyunk személyes kapcsolatot is kialakítani.

Fókuszálj az értékeidre

A motivációs levélben kell bemutatnunk, hogy miért felelünk meg a meghirdetett pozícióra. Egy rövid, de velős összefoglalója a korábbi tapasztalatainknak elegendő a HR-esek figyelmének felkeltésére. Fontos, hogy az álláshirdetésben feltüntetett elvárásokra reagáljunk a motivációs levélben.

Aláírás

A motivációs levél alján mindig tüntessük fel az aláírásunkat mobiltelefonszámmal együtt! Így a HR-es egyből a levelünk elolvasását követően fel tudja velünk venni a kapcsolatot, nem kell hozzá külön megnyitnia az önéletrajzunkat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!