Frissítsd a tudásod: így írj motivációs levelet!

by | máj 31, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

Frissitsd-a-tudasod_igy-irj-motivacios-levelet_150x150Sokszor kérdezik állásbörzéken tőlünk a pályázók, hogy szükség van-e motivációs levélre, vagy ez csak egy felesleges plusz kör? Sajnos ebben a témakörben nincs megállapodás a toborzók között. Van, aki igényli és fontos szempont a kiválasztásnál, van aki pedig nem olvassa el, mert egyszerűen nem jut ideje rá. Egy biztos: amikor külön kérik álláspályázatnál a motivációs levelet, akkor mindenképp szánjuk rá az időt!

Hogyan írjunk azonban jó motivációs levelet? Az alábbiakban az Undercoverrecruiter cikke alapján összegyűjtöttünk néhány tippet:

Karrieroldalon vagy e-mailben?

Amennyiben lehetséges, akkor mindenképp e-mail üzenetben küldjük el a motivációs levelünket. Sokszor a cég karrieroldalán keresztül várja az anyagot, aminek következményeként általában minden formázási beállításunk/lehetőségünk elvész. Az ilyen egyszerű szöveg nem kelt professzionális hatást, ezért a legjobb, ha megkeressük a közvetlen HR-es e-mail elérhetőségét és neki címezzük a motivációs levelünket. Hogyha az ő elérhetősége nincs benne az álláshirdetésben, akkor nézzük meg a cég weboldalán, vagy Linkedin-en.

Célszerű továbbá nem külön dokumentumként csatolni a szöveget, hanem az e-mail szövegtörzsébe beleírni, hogy megkönnyítsük az olvasó hozzáférését.

ÉRDEKES: Milyen hosszú legyen a motivációs leveled?

HR-esnek címezve

Álláskeresőként fontos, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a HR-esekkel. Ehhez segíthet, ha már a jelentkezési folyamat elején az illetékes HR-esnek küldjük a pályázati anyagunkat. Ha sikerül megteremtenünk a kapcsolatot, akkor valószínűleg több bizalmat ébresztünk jelentkezőként a toborzóban és szívesebben ajánl bennünket más személyzeti tanácsadóknak.

Egyensúly a szakmaiság és a személyeskedés között

Ügyeljünk rá, hogy a motivációs levél helyesírási hibáktól mentes legyen! Érdemes a szakterületnek megfelelő kifejezéseket, szakszavakat használni, de mértékkel. Ugyanilyen fontos, hogy mutassuk meg a személyiségünket. A túlzott formaiság sokszor ellenkező hatást kelt. A motivációs levelet úgy fogalmazzuk meg, hogy tükröződjön a szakmai hozzáértésünk mellett, hogy képesek vagyunk személyes kapcsolatot is kialakítani.

Fókuszálj az értékeidre

A motivációs levélben kell bemutatnunk, hogy miért felelünk meg a meghirdetett pozícióra. Egy rövid, de velős összefoglalója a korábbi tapasztalatainknak elegendő a HR-esek figyelmének felkeltésére. Fontos, hogy az álláshirdetésben feltüntetett elvárásokra reagáljunk a motivációs levélben.

Aláírás

A motivációs levél alján mindig tüntessük fel az aláírásunkat mobiltelefonszámmal együtt! Így a HR-es egyből a levelünk elolvasását követően fel tudja velünk venni a kapcsolatot, nem kell hozzá külön megnyitnia az önéletrajzunkat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.