Milyen hosszú legyen a motivációs leveled?

by | jan 4, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

Milyen-hosszu-a-motivacios-leveled_150x150Először is szeretnék minden olvasómnak sikerekben és eredményekben gazdag boldog új esztendőt kívánni. Sokan vannak, akik valamilyen fogadalmat tesznek ilyenkor. Egészségesebben élnek, többet sportolnak, vagy éppen egy jobb állást szereznek… A 2016-os év első bejegyzésnek témája egy örökzöld téma, a motivációs levél lesz.

A motivációs levél ideális hosszáról megoszlanak az elképzelések. Nekem az a véleményem, hogy a kevesebb több. Elmondom miért:

A kaliforniai Saddleback College kiadott egy tanulmányt, amely arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy az amerikai munkaadók oldaláról nézve melyek az ezzel kapcsolatos elvárások. Legyen a levél minél rövid, vagy legyen minél hosszabb és részletesebb?

ÉRDEKES: Ön tervezi, hogy gyermeket szül? Ezt válaszold erre az állásinterjú kérdésre!

A válaszokból az derült ki, hogy a munkaadók 70%-a a rövidebb, maximum 1 oldalas motivációs levelet részesítik előnyben, vagy a leveled legyen minél rövidebb és könnyen áttekinthető.

Természetesen az is fontos, hogy hogyan gazdálkodsz a rendelkezésre álló 1 oldallal!

A legfontosabb, amit nem győzök elégszer hangsúlyozni a tréningeken, hogy állítsd párhuzamba a tanulmányaidat, a képességeidet és a szakmai tapasztalataidat a kiírásban szereplő elvárásokkal.

– A bevezetésben leírod, hogy melyik pozícióra jelentkezel, és hogy hol láttad a hirdetést. A következő mondatokat használhatod:

“Nagy Gábor vagyok, és az XYZ Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Kft. honlapján meghirdetett pénzügyi elemző állásra jelentkezem.”

– Aztán 3-4 bekezdésben leírod, hogy miért vagy alkalmas jelölt, miért érdemes behívni téged az állásinterjúra:

„Mindig pénzügyi területen képzeletem el a jövőmet, és a főiskolán megszerzett pénzügyi és matematikai szaktudás megerősített a döntésemben.”

– A motivációs levelet mindig azzal zárd, hogy szeretnél lehetőséget kapni egy személyes bemutatkozásra, vagyis egy állásinterjúra.

„Köszönöm, hogy mérlegeli a jelentkezésem, és örömmel vennék részt cégénél egy állásinterjún az ön által megadott időpontban.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!