Te tudod, hogy milyen az ideális önéletrajz fotó?

by | aug 17, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

önéletrajz fényképekMinden sikeres állásjelentkezés alapja egy jól megírt és összerakott önéletrajz. Sok munkaadó fényképes önéletrajzot vár a pályázóktól és egy előnyös fotóval könnyen kitűnhetünk a tömegből. Összegyűjtöttünk pár szempontot, amelyek segítséget nyújtanak egy jó kép elkészítéséhez.

Természetesség és ápoltság

Fontos, hogy jó benyomást keltsünk, ezért legyünk ápoltak. A leglényegesebb, hogy minél frissebb legyen a felvétel rólunk, ha jelentősebb változás ment végbe a külsőnkön, akkor cseréljük le a fényképet, mielőtt jelentkezünk az állásra. A tablóképek használata is csak akkor javasolt, ha nem telt el sok idő az érettségi óta, ellenkező esetben nem ajánlott. Hölgyeknél a smink legyen szolid, ne használjunk rikító színeket. Hangsúlyozzuk a szemeinket vagy a szánkat és púderezzük is az arcunkat annak érdekében, hogy ne legyen fényes. Törekedjünk arra, hogy a fényképen is olyan benyomást keltsünk, mint a való életben.

ÉRDEKES: Miért kell az önéletrajzot minden állásjelentkezéshez újraírni?

Készítsünk külön fényképet

Egyik gyakori probléma, hogy a jelöltek nem készítenek egy fényképet külön erre a célra, hanem egy, már meglévő fotóból vágnak ki egy részletet. Ez több szempontból is problémás. A legnagyobb baj, hogy ebben az esetben a háttér nem megfelelő és gyakran az öltözet sem. Ne rakjunk olyan képet az önéletrajzunkba, amelyen másokkal vagyunk és olyat sem, amelyen valamilyen alkalmi ruhát viselünk, mint például koszorúslány ruha vagy hasonlók.

Válasszunk fehér hátteret és valamilyen egyszínű felsőruházatot, de figyeljünk arra, hogy ne legyen rikító színű, részesítsük előnyben a sötét és a pasztellszíneket. Férfiaknál kötelező az ing, és ha a megpályázott munkakör igényli, akkor nyakkendő és zakó is. Hölgyeknél elegáns blúz vagy blézer a megfelelő választás.

A képet jó fényviszonyok mellett készítsük el, arra figyelve, hogy arcunk egyik oldalára se essen árnyék. Legyen pozitív a kisugárzásunk a képen és mosolyogjunk visszafogottan, hiszen egy fénykép sok mindent elmond a személyiségünkről. Ha szükség van rá, nyugodtan korrektúrázzuk utólag valamilyen ingyenes képszerkesztővel (pl. gimp), természetesen csak apró módosításokat végezzünk rajta.

Kerüljük a selfie-t

Nem ajánlott önmagunkról képet készíteni, inkább kérjünk meg valaki mást erre a célra. Ha szívesebben bíznánk szakemberre ezt a feladatot, elmehetünk profi fényképészhez is, aki megfelelő körülmények között tud jó minőségű fotót csinálni rólunk. Az elkészült anyagot digitális formában is kérhetjük, így könnyen fel tudjuk használni a pályázati anyagunkban.

Sikeres felkészülést kíván a Cvonline.hu Állásportál csapata!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.