6 készség, amik nélkül nehéz lesz az álláskeresés

by | szept 14, 2017 | Álláskeresési tippek

6.keszseg.amik.nelkul.nehez.lesz.az.allaskereses_150x150Vannak készségeink, amik maguktól értetődők, van, aki kedves, közvetlen, van, aki visszahúzódó, a munkájában elmélyülő vagy épp gyors döntéshozó.

Amíg a hiányzó tárgyi tudás könnyen pótolható akár utána olvasással, ad-hoc módon is, addig ezen készségek kialakulása hosszú évekbe telhet. Az álláshirdetések többnyire megadják, milyen puha készségeket várnak (soft skills), de az álláskeresés nem feltétlenül azokat a készségeket kívánja, mint az álláskeresés maga.

1. Rugalmasság

Talán az egyik legfontosabb álláskeresői készség. Szükséges, hogy tudjunk alkalmazkodni a helyzetekhez, hogy elszakadjunk a sémáinktól, hogy elfogadjuk, amilyen állásunk volt, és elvesztettük, nem olyan lesz az új. De talán jobb! Más környezet, más szokások, de ez lehet nagyon jó dolog is.

A rugalmasság a szokásoktól való elrugaszkodást is jelenti, szinte mindenben. Felborul a napirended, néha korán kell kelni, a naptárad pontosan kell vezetni, naprakésznek kell lenni az adott cégből, állásról, amire épp interjúzni mész.

2. Hatékony kommunikáció

Az álláskeresői kommunikáció egészen más, mint a munkahelyi: itt idegenekkel kell fizetésről alkudozni, kérdezni tőlük, kérdésekre válaszolni. A hatékony kommunikáció alapja, hogy tisztában légy azzal, mit is vársz egy állásinterjútól, vagy magától az állástól. A kérdéseidet előre is megfogalmazhatod, és az interjún hallottak alapján is kérdezhetsz. Ha valami nem tetszik, azt is tudnod kell diplomatikusan jelezni.

3. Határozottság

Amikor állást keresel, lehet, hogy épp nincs, vagy nagyon rossz állásod van, ezért hajlamos lehetsz rossz kompromisszumra, és csöbörből vödörbe kerülsz. Ezért már az álláskeresés legelején zárj ki dolgokat, amiket biztosan nem fogsz elfogadni (pl. be nem jelentett, félig bejelentett munka, nemszeretem munkakör, főnök, aki már állásinterjún sem szimpatikus). Ezeket az elvárásokat érdemes a racionalitások mentén megfogalmazni, objektíven. A kizárásokat csak a kifejezetten káros, törvénytelen tényezőkre korlátozd, különben túl sok korlátot állítasz fel magadnak, és mégiscsak rossz kompromisszumot kötsz.

4. Precíz munka

Az álláskeresés is munka, mégpedig következetesnek és precíznek kell lenni benne. Nincs bosszantóbb egy HR-es számára, mint kapni egy jó önéletrajzot egy ígéretes jelölttől, akinek az e-mail címe hibásan van a CV-ben, és a megadott telefonszámon sem elérhető.

5. Folyamatosság

Az álláskeresés napi munka lesz, nem lehet kicsit csinálni akkor sem, ha van állásod. Minden nap lesz teendőd, újabb álláshirdetésekre jelentkezni, ismerősöknek írni, válaszolni, állásinterjúra eljutni.

6. Kudarctűrés

Az álláskeresés időt kíván, nem megy egyik napról a másikra. Sőt, leginkább hetekig-hónapokig húzódó folyamat, amit naponta kezelni kell. Lesz, ahonnan nem jön visszajelzés, lesz, ahonnan visszautasítás jön. Ezek nem szeghetik a kedved, nem kelthetnek benned dühöt. Tovább kell lépni, keresni az újabb lehetőséget.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.