Állást keresni friss érettségivel

by | jún 2, 2017 | Álláskeresési tippek

Allast.keresni.friss.erettsegivel_150x150Még emlékszem az érzésre, mikor kezembe kaptam az érettségi bizonyítványt, és ezt kérdeztem: oké, és most? Csak egy nyaram volt „szabadon”, de volt, aki nem ment felsőoktatásba azonnal, neki azzal a tudással kellett állást keresni, amit akkor bizonyított a vizsgákon.

Visszagondolva életem azon szakaszára, talán a legfelkészültebb irodalomból, történelemből akkor voltam, mára már csak a kedvenc témáimban vagyok igazán jártas. De ilyesmit már akkor sem kerestek a munkaerőpiacon. Akinek nemcsak érettségije, de szakmája is lett a vizsgák végén, tudta az irányt, még akkor is, ha nem ismerte. Akinek nem voltak szakmai tárgyai, az általános műveltségét hogyan adhatta volna el a munkaerőpiacon? A mai munkaerőpiaccal és 20 év tapasztalattal sejtem a választ.

Aki frissen érettségizett, annak a legfőbb értéke a készségeiben rejlik a munkáltatók számára: mindenre nyitott, lelkes, motiválható, az első igazi munkahelye meghatározhatja az egész életét: pozitív és negatív tapasztalatokkal egyaránt sodorja valamerre a sorsa.

Akinek nincsenek hosszútávú céljai az érettségi utáni munkavállalással, mert felsőoktatásba készülnek, nyugodtan kísérletezhetnek: bármit is választanak, abból hasznos tapasztalat lesz. Ha nem épp a legsikeresebb a választás, akkor sem tudnak beleragadni a rossz helyzetbe, hiszen jön a főiskola, egyetem, mindenképpen fordulatot hozva.

Aki hosszabb távra tervez érettségizett munkavállalói léttel, annak a tapasztalatszerzés más miatt fontos: hogy megtalálja azt a szakterületet, azt a munkakörnyezetet, amit szeretni fog, ahol lelkes, motivált tud lenni. Sokan ilyenkor „állnak pályára”, ebben az időszakban döntenek arról, hogy mit is tanuljanak a későbbiekben akár felnőttképzés akár felsőoktatás keretében.

A támogató környezet is nagyon fontos számukra: a szüleik számára is ismeretlen a helyzet, hogy a „gyerek” dolgozni kezd, így az új helyzethez mindenkinek egyszerre kell alkalmazkodni. Érdemes ilyenkor egyeztetni, tervezni közösen is: hogyan lesz a jövőben a közös kassza (ha lesz egyáltalán), költözik-e a gyermek, önálló életbe kezd, vagy marad a szüleivel. A frissen végzett fiatal személyiségéhez kell igazodnia ezeknek a döntéseknek: van, aki kalandor, szívesen veszi a teljes változást, van, aki inkább kis lépésekben halad előre. Fontos, hogy ne okozzon törést, sokkot a változás.

ÉRDEKES: Mit akarnak megtudni rólad az állásinterjún igazából?

Azzal is érdemes számolni, hogy a siker nem azonnal jön az álláskeresésben. A sajtóban olvasható munkaerőhiány és a valós lehetőségek között nagy különbségek lehetnek iparág, földrajzi régiók szerint.

Az is lehet egy jó kezdet, ha a friss végzettségével a családi vállalkozást erősíti a fiatal. Kérdés, hogy tényleg érdekli-e a szakterület, ebben képzeli-e el a hosszútávú jövőjét? Ha igen, soha jobb tanulási lehetőséget: a tulajdonosi szemlélet, a támogató környezet szinte biztosított, és a friss tudásával akár új ötletei is lehetnek az üzletmenetben – pl. új lendületet adhat a családi vállalkozásnak a fiatalok természetes mozgása a digitális világban. Akik már a pad alatt, titokban chateltek az okostelefonon – legyünk őszinték, ugye volt ilyen? 🙂 – szinte ösztönösen értenek az online marketing alapjaihoz, ami jót tehet az üzletnek. Szakterülettől függően ismerhetik a trendeket, tudják, „mi a menő”. Ez a tudás természetesen nem csak családi vállalkozásban, de bármely más munkahelyen is jól hasznosítható, eladható tudás. Ami ilyenkor más, hogy tétje van a munkának: online marketinges munkát vállaltál? Ezért fizetnek? Bizony, teljesítményt is várnak: több vevőt, árbevétel-növekedést stb. Tehát az ösztönös tudás mellett érdemes egyből utána is olvasni a témának.

Sok egyéb lehetőség is van: a távmunka-lehetőségek, a magabiztos nyelvtudás mind jó alapja lehet egy karrier kezdetének. Érdemes hát kísérletezni, megtalálni a neked megfelelő lehetőségeket.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.