Állást keresni friss érettségivel

by | jún 2, 2017 | Álláskeresési tippek

Allast.keresni.friss.erettsegivel_150x150Még emlékszem az érzésre, mikor kezembe kaptam az érettségi bizonyítványt, és ezt kérdeztem: oké, és most? Csak egy nyaram volt „szabadon”, de volt, aki nem ment felsőoktatásba azonnal, neki azzal a tudással kellett állást keresni, amit akkor bizonyított a vizsgákon.

Visszagondolva életem azon szakaszára, talán a legfelkészültebb irodalomból, történelemből akkor voltam, mára már csak a kedvenc témáimban vagyok igazán jártas. De ilyesmit már akkor sem kerestek a munkaerőpiacon. Akinek nemcsak érettségije, de szakmája is lett a vizsgák végén, tudta az irányt, még akkor is, ha nem ismerte. Akinek nem voltak szakmai tárgyai, az általános műveltségét hogyan adhatta volna el a munkaerőpiacon? A mai munkaerőpiaccal és 20 év tapasztalattal sejtem a választ.

Aki frissen érettségizett, annak a legfőbb értéke a készségeiben rejlik a munkáltatók számára: mindenre nyitott, lelkes, motiválható, az első igazi munkahelye meghatározhatja az egész életét: pozitív és negatív tapasztalatokkal egyaránt sodorja valamerre a sorsa.

Akinek nincsenek hosszútávú céljai az érettségi utáni munkavállalással, mert felsőoktatásba készülnek, nyugodtan kísérletezhetnek: bármit is választanak, abból hasznos tapasztalat lesz. Ha nem épp a legsikeresebb a választás, akkor sem tudnak beleragadni a rossz helyzetbe, hiszen jön a főiskola, egyetem, mindenképpen fordulatot hozva.

Aki hosszabb távra tervez érettségizett munkavállalói léttel, annak a tapasztalatszerzés más miatt fontos: hogy megtalálja azt a szakterületet, azt a munkakörnyezetet, amit szeretni fog, ahol lelkes, motivált tud lenni. Sokan ilyenkor „állnak pályára”, ebben az időszakban döntenek arról, hogy mit is tanuljanak a későbbiekben akár felnőttképzés akár felsőoktatás keretében.

A támogató környezet is nagyon fontos számukra: a szüleik számára is ismeretlen a helyzet, hogy a „gyerek” dolgozni kezd, így az új helyzethez mindenkinek egyszerre kell alkalmazkodni. Érdemes ilyenkor egyeztetni, tervezni közösen is: hogyan lesz a jövőben a közös kassza (ha lesz egyáltalán), költözik-e a gyermek, önálló életbe kezd, vagy marad a szüleivel. A frissen végzett fiatal személyiségéhez kell igazodnia ezeknek a döntéseknek: van, aki kalandor, szívesen veszi a teljes változást, van, aki inkább kis lépésekben halad előre. Fontos, hogy ne okozzon törést, sokkot a változás.

ÉRDEKES: Mit akarnak megtudni rólad az állásinterjún igazából?

Azzal is érdemes számolni, hogy a siker nem azonnal jön az álláskeresésben. A sajtóban olvasható munkaerőhiány és a valós lehetőségek között nagy különbségek lehetnek iparág, földrajzi régiók szerint.

Az is lehet egy jó kezdet, ha a friss végzettségével a családi vállalkozást erősíti a fiatal. Kérdés, hogy tényleg érdekli-e a szakterület, ebben képzeli-e el a hosszútávú jövőjét? Ha igen, soha jobb tanulási lehetőséget: a tulajdonosi szemlélet, a támogató környezet szinte biztosított, és a friss tudásával akár új ötletei is lehetnek az üzletmenetben – pl. új lendületet adhat a családi vállalkozásnak a fiatalok természetes mozgása a digitális világban. Akik már a pad alatt, titokban chateltek az okostelefonon – legyünk őszinték, ugye volt ilyen? 🙂 – szinte ösztönösen értenek az online marketing alapjaihoz, ami jót tehet az üzletnek. Szakterülettől függően ismerhetik a trendeket, tudják, „mi a menő”. Ez a tudás természetesen nem csak családi vállalkozásban, de bármely más munkahelyen is jól hasznosítható, eladható tudás. Ami ilyenkor más, hogy tétje van a munkának: online marketinges munkát vállaltál? Ezért fizetnek? Bizony, teljesítményt is várnak: több vevőt, árbevétel-növekedést stb. Tehát az ösztönös tudás mellett érdemes egyből utána is olvasni a témának.

Sok egyéb lehetőség is van: a távmunka-lehetőségek, a magabiztos nyelvtudás mind jó alapja lehet egy karrier kezdetének. Érdemes hát kísérletezni, megtalálni a neked megfelelő lehetőségeket.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.