Hatékonyság, time menedzsment az álláskeresésben

by | aug 17, 2017 | Álláskeresési tippek

Hatekonysag_time_management_150x150Az álláskeresőnek sok ideje van, hiszen nincs munkája… gondoljuk sokszor, de mivel az álláskeresés is napi 8-10 órás munka tud lenni, komoly szervezést igényelhet.

Az első hetekben, amikor önéletrajzokat ír, álláshirdetésekre jelentkezik, többnyire otthon tölti az idejét, de később megérkeznek az állásinterjúra hívások. Ha ingázó munkavállaló lenne, a vonatok, buszok, állásinterjúk rendjét alaposan meg kell szervezni.

Vezess online naptárat!

Az online, ingyenes naptárakhoz okostelefonos widget is tartozik, így telefonon gyorsan követhető, mikor hol kell lennünk, mikor vagyunk még „szabadok”.

Tervezz utazási idővel is!

Az állásinterjú mellett az utazások idejét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy átlagos állásinterjú kb. 1 óra, de számolj inkább másfél órát. Utána adj hozzá még egy órát ez lesz a pihenés ideje, és az utazásé a következő állásinterjú helyszínére.

Koordináld az időpontokat!

Az előbbiek alapján a naptárad most úgy néz ki, hogy utazás 1 óra – állásinterjú 1,5 óra – utazás 1 óra – állásinterjú 1,5 óra – utazás 1 óra – állásinterjú 1,5 óra. Ezzel 7,5 óra ment el, azaz majdnem egy munkanap és három állásinterjút teljes kényelemben meg tudtál csinálni, időszűke nélkül.

A tervezett állásinterjú időpontjaidat folyamatosan töltsd fel. Azaz, ha megkérdezik mikor jó neked, a már befoglalt időpont előtti és utáni időpontokat add meg lehetőségnek. Ezzel biztosítod, hogy egy blokkban maradjanak az interjúid, és esetleg 1 héten ne kelljen minden nap egyetlen interjú miatt utazni. Ha van már az újonnan érkezett lehetőség közelében egy lebeszélt állásinterjú, az újabbat szintén a már meglévő elé vagy utána foglalhatod. Ezzel megspórolsz egy hosszabb utazást.

Hogy biztosan ne csússz meg…

Ha jönnek a meghívások, mindig kérdezd meg, hogy hogyan tudsz odajutni, ha tömegközlekedéssel utazol, hol tudsz parkolni, ha autóval vagy, és hogy mennyi időt szánnak ők az állásinterjúra. Általában a kiszámíthatatlan tömegközlekedés és a parkolóhely keresése, dugó, útlezárás okoz késést. Késéssel kezdeni egy állásinterjút pedig nem a legjobb bemutatkozó (azért, ha mégis késtél, ne ess kétségbe: kérj elnézést, és lépj tovább… nincs ember, aki még sehonnan sem késett el, meg fogják érteni, ha kellően udvariasan tálalod).

Költséghatékonyság

A fentiek betartásával az egy napra tett állásinterjúk számát lehet optimalizálni, és ezzel az utazási költséget is akár. Emellett lelkileg is könnyebb kezelni: nem mindennapra jut egy stresszforrás, hanem az állásinterjús napok beépülnek a „szürke hétköznapok” közé, ezzel a hetek változatosságát meghozva, megelőzve az álláskeresési kiégést.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.