Hazatérés külföldről

by | febr 2, 2017 | Álláskeresési tippek

Hazateres.kulfoldrol_150x150Mind a külföldi munkavállalás, mind a hazatérés olyan döntés, amit HR-szakmai alapon nem lehet értékelni, mégis fontos tényező az álláskeresésben. Egyéni élethelyzetekről van szó, senki más nem ismeri jobban a körülményeket, mint akinek a döntést meg kell hoznia. A külföldről visszatérő álláskeresők helyzete mindig speciális kérdéseket vet fel.

1. Előny-e vagy hátrány a múltbeli külföldi munkavégzés?

Ha az adott állásban a nyelvtudás, a nemzetközi tapasztalat fontos, akkor kifejezetten előny. Ezeket ki kell hangsúlyozni az önéletrajzban. Fontos tudni és tudatosítani a teljes álláspályázati anyagban, hogy a nemzetközi tapasztalat nem egyenlő azzal, hogy magabiztosan beszélsz idegen nyelven. Arról kell írni, milyen kultúrákat, milyen környezetet ismertél meg, milyen nemzetiségűekkel dolgoztál együtt, vezetőként, vagy kollégaként. Erre – mondanivalótól függően – a motivációs levél és/vagy a CV az alkalmas felület.

Ha a külföldi munkavégzésnek van hátránya álláskeresés szempontjából, akkor az a fizetések körül keresendő. Aki külföldön dolgozott, az ottani bérszínvonalhoz szokott hozzá, de nem valószínű, hogy hasonló tevékenységű magyarországi cég – akár ugyanazon cég hazai leányvállalata – meg tudja/akarja adni az addigi fizetésed. A külföldön munkát vállaló jelöltről feltételezik, hogy „drága”, ezért a fizetési igényt érdemes beírni a CV-be, motivációs levélbe. Így legalább találgatás áldozata nem leszel, a munkáltató így pontosan tudja, hogy tud-e veled tárgyalni, meg tud-e fizetni.

ÉRDEKES: Álláskeresés pályaújrakezdőknek

2. Mennyi fizetésre számíthatok, mi lehet a fizetési igényem?

Ilyenkor nem teljesen működik a szokásos tanácsom, hogy a magad igényeiből, eddigi bevételeidből indulj ki, mert külföldön valószínűleg többszöröse a fizetésed, mint a hazai lehetőségek, és még az adózás is másképp alakul. Hasonló területen dolgozó hazai ismerősöktől kaphatsz érdemi információt a várható fizetésekről, ill. toborzó-közvetítő cégeknél nyíltan megmondhatod, hogy nem tudod megtippelni, mennyit kaphatsz, segítsenek.

3. Érdemesebb-e a külföldi munkavállalást megelőző hazai tapasztalatokra hivatkozni álláskereséskor?

Ha külföldi munkád a megpályázott magyar állás szerint releváns, de a nemzetköziség nem fontos, akkor úgy is lehet kezelni a külföldi tapasztalatot CV és motivációs levél szempontjából, mint bármely más munkatapasztalatot. Ilyenkor érdemes az elvégzett feladatokra helyezni a hangsúlyt, és csak érintőlegesen említeni, hogy a munkavégzés helye nem magyarországi helyszín volt. (pozíció neve, cég neve, város, időtartam) Ha kifejezetten azt érzed, hogy a nemzetközi tapasztalat előny, akkor az első pont szerintiek érvényesek.

4. Egyáltalán hogyan kezdjek állást keresni?

A hazai állásportálokat már külföldről is lehet nézegetni, állásokra is lehet jelentkezni a hazatérés tervezésekor. A CV-ben az elérhetőségi adatoknál figyelni kell, mert egy külföldi telefonszám zavaró lehet, így jobb lenne, ha lenne magyar telefonszámod (lakcím természetesen nem kell az önéletrajzba). A LinkedInen a „Location” legyen átírva Magyarországra, hogy rád találjanak a magyar toborzók. Ha majd állásinterjúra hívnak, az időpont egyeztetéssel lehetnek gondok, de manapság a Skype-interjú, telefonos interjú teljesen elfogadott első körös interjúnak, fel kell ezt ajánlani.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.