Hazatérés külföldről

by | febr 2, 2017 | Álláskeresési tippek

Hazateres.kulfoldrol_150x150Mind a külföldi munkavállalás, mind a hazatérés olyan döntés, amit HR-szakmai alapon nem lehet értékelni, mégis fontos tényező az álláskeresésben. Egyéni élethelyzetekről van szó, senki más nem ismeri jobban a körülményeket, mint akinek a döntést meg kell hoznia. A külföldről visszatérő álláskeresők helyzete mindig speciális kérdéseket vet fel.

1. Előny-e vagy hátrány a múltbeli külföldi munkavégzés?

Ha az adott állásban a nyelvtudás, a nemzetközi tapasztalat fontos, akkor kifejezetten előny. Ezeket ki kell hangsúlyozni az önéletrajzban. Fontos tudni és tudatosítani a teljes álláspályázati anyagban, hogy a nemzetközi tapasztalat nem egyenlő azzal, hogy magabiztosan beszélsz idegen nyelven. Arról kell írni, milyen kultúrákat, milyen környezetet ismertél meg, milyen nemzetiségűekkel dolgoztál együtt, vezetőként, vagy kollégaként. Erre – mondanivalótól függően – a motivációs levél és/vagy a CV az alkalmas felület.

Ha a külföldi munkavégzésnek van hátránya álláskeresés szempontjából, akkor az a fizetések körül keresendő. Aki külföldön dolgozott, az ottani bérszínvonalhoz szokott hozzá, de nem valószínű, hogy hasonló tevékenységű magyarországi cég – akár ugyanazon cég hazai leányvállalata – meg tudja/akarja adni az addigi fizetésed. A külföldön munkát vállaló jelöltről feltételezik, hogy „drága”, ezért a fizetési igényt érdemes beírni a CV-be, motivációs levélbe. Így legalább találgatás áldozata nem leszel, a munkáltató így pontosan tudja, hogy tud-e veled tárgyalni, meg tud-e fizetni.

ÉRDEKES: Álláskeresés pályaújrakezdőknek

2. Mennyi fizetésre számíthatok, mi lehet a fizetési igényem?

Ilyenkor nem teljesen működik a szokásos tanácsom, hogy a magad igényeiből, eddigi bevételeidből indulj ki, mert külföldön valószínűleg többszöröse a fizetésed, mint a hazai lehetőségek, és még az adózás is másképp alakul. Hasonló területen dolgozó hazai ismerősöktől kaphatsz érdemi információt a várható fizetésekről, ill. toborzó-közvetítő cégeknél nyíltan megmondhatod, hogy nem tudod megtippelni, mennyit kaphatsz, segítsenek.

3. Érdemesebb-e a külföldi munkavállalást megelőző hazai tapasztalatokra hivatkozni álláskereséskor?

Ha külföldi munkád a megpályázott magyar állás szerint releváns, de a nemzetköziség nem fontos, akkor úgy is lehet kezelni a külföldi tapasztalatot CV és motivációs levél szempontjából, mint bármely más munkatapasztalatot. Ilyenkor érdemes az elvégzett feladatokra helyezni a hangsúlyt, és csak érintőlegesen említeni, hogy a munkavégzés helye nem magyarországi helyszín volt. (pozíció neve, cég neve, város, időtartam) Ha kifejezetten azt érzed, hogy a nemzetközi tapasztalat előny, akkor az első pont szerintiek érvényesek.

4. Egyáltalán hogyan kezdjek állást keresni?

A hazai állásportálokat már külföldről is lehet nézegetni, állásokra is lehet jelentkezni a hazatérés tervezésekor. A CV-ben az elérhetőségi adatoknál figyelni kell, mert egy külföldi telefonszám zavaró lehet, így jobb lenne, ha lenne magyar telefonszámod (lakcím természetesen nem kell az önéletrajzba). A LinkedInen a „Location” legyen átírva Magyarországra, hogy rád találjanak a magyar toborzók. Ha majd állásinterjúra hívnak, az időpont egyeztetéssel lehetnek gondok, de manapság a Skype-interjú, telefonos interjú teljesen elfogadott első körös interjúnak, fel kell ezt ajánlani.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.