Hogyan kezdj el munkát keresni?

by | jún 14, 2017 | Álláskeresési tippek

Hogyan.kezdj.el.munkat.keresni_150x150Azok számára, akik hosszú éveket, évtizedeket töltenek el egy munkahelyen, nem tudják, hogy hogyan is kezdjenek neki az álláskeresésnek. Manapság milyen típusú önéletrajzot várnak el a cégek, milyen lehetőségek vannak, és hol találkozhatnak álláshirdetéssel… számukra íródott ez a cikk.

1. lépés – Hagyj időt az átgondolásra!

Első lépésként át kell gondolni, hogy milyen feladatokat láttunk el a munkáink során, mi az amit igazán élveztünk és miben vagyunk jók. Nagyvállalatnál és kisebb cégeknél is dolgoztunk? – Melyiket szerettük jobban? Mi a fontos a számunkra, hogy rugalmas munkaidőben dolgozhassunk, vagy hogy ne kelljen túlórázni? Jól bírjuk az egyterű irodákat? Fontos számunkra, hogy biztosítson képzést a vállalat? Mennyit szeretnénk keresni – milyen bér alatt nem fogadjuk el az ajánlatot? Mennyit vagyunk hajlandóak utazni az állásért? Ha ezek átgondolására szánunk időt akkor körvonalazódni fog, hogy pontosan milyen munkakörben és milyen munkahelyen szeretnénk elhelyezkedni. Fontos, hogy tudjuk a célunkat, mit akarunk elérni!

2. lépés – Mérjük fel a piacot!

Amennyiben jelenleg nincs munkánk, akkor mindenképp regisztráljunk a lakóhelyünk szerint illetékes munkaügyi központnál, mert elképzelhető, hogy jogosultak vagyunk álláskeresési járadékra.

ÉRDEKES: Kinek jár álláskeresési járadék?

A munkaügyi központban is érdemes szétnézni, mert a faliújságokon szoktak szerepelni álláslehetőségek. Újságokban is nézelődhetünk, de jóval korlátozottabb számban érhetőek el ott álláskínálatok, mint az interneten. Ezért érdemes beregisztrálni olyan internetes állásportálokra mint a Cvonline.hu, mert egyrészt megkönnyítjük ezzel az állásra való jelentkezésünket, másrészről pedig elérhetővé válik az önéletrajzunk azon cégek számára, akik hirdetnek az oldalon. Így lehet, hogy a cég keres majd meg bennünket állásajánlattal.

3. Készítsük el az új önéletrajzunkat!

Az önéletrajzzal kapcsolatban azt szoktuk javasolni, hogy mindig az adott álláshirdetéshez legyen igazítva kicsit – tehát attól függően, hogy milyen elvárásokat támaszt a cég (végzettség, programismeret, kompetenciák, stb.) az azoknak való megfelelésünk legyen kiemelve a CV-ben.

Innen letölthető egy minta is, amit át tudunk írni >> Önéletrajz minta – letölthető sablonnal!

Leggyakrabban az önéletrajz felépítése a következő fejezetekből áll:

Személyi adatok: név, születési dátum (ha nem szeretnénk el is hagyhatjuk), telefonszám, e-mail cím, lakcím (elég csak a kerületig, pl. Budapest, 13. kerület).

Szakmai tapasztalat / Munkatapasztalat: a jelentől a múltig felé haladva felsorolni a korábbi munkahelyeket a munkakör megnevezésével, a feladatok rövid felsorolásával.

Tanulmányok: itt is a legfrissebbtől a legrégebbi felé haladva felsorolni, hogy melyik intézménynél, milyen tanulmányt folytattunk. Ha több, eltérő területet érintő végzettségünk is van, lehet érdemes csak az adott pozíció szempontjából lényegeset feltüntetni – hasonlóan a munkahelyeknél is.

Egyéb: a nyelvismeret, számítástechnikai ismeret, jogosítvány és hobbi amit még fontos feltüntetnünk.

Ha a fentiekkel megvagyunk, akkor már csak el kell kezdenünk állásokra pályázni! Sok sikert kívánunk az álláskereséshez!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.