Hogyan válogass az állásajánlatok közül?

by | nov 9, 2017 | Álláskeresési tippek

Ha abban a helyzetben vagy, hogy válogathatsz a lehetőségek közül, jobbnál-jobb ajánlatokkal találnak meg, de nem tudod, elég jó-e, és bizonytalan vagy a döntésedben, érdemes tudatosan végigvenni minden szempontot, ami neked fontos. Erre van pár egyszerű technika és trükk, ami segíthet.

Tegyük fel, kaptál egy (több) jó ajánlatot, és az anyagi feltételek megfelelnek. A döntést viszont nemcsak az anyagiak befolyásolják, sok egyéb fontos szempont van.

1. Képzeld el a napjaidat az adott helyen!

Azok alapján, amit tudsz az állásról az állásinterjúk alapján, gondold át. Mikor kell felkelned? Kényelmesen tudsz-e oda járni autóval, tömegközlekedve, ahogyan szeretnél. Hogyan tudsz majd hazajárni? Dugóban ülve, hosszan várva buszokra a megállókban, vagy pont az ellenkezője? Jobb lesz-e ez, mint a mostani helyzeted?

Jó nevű cég, vagy feltörekvő? Alkotó típusú munka vagy operatív? Olyan munka, amire igazán vágysz?

Milyenek a munkakörülmények? Kényelmes iroda, jó eszközök, rugalmas munkaidő? Mire van szükséged egyáltalán a munkakörülmények mentén? Pontosan azt fogod kapni az új helyen? Vagy kompromisszumot kell kötnöd? Akarsz kompromisszumot kötni egyáltalán?

Milyen munkafolyamatok várnak rád? Szervezett, rendezett, vagy most rendbe kell tenni? Neked kell rendbe tenni, vagy épp most alakul valami, aminek már részese lehetsz?

Milyen teljesítményt várnak tőled? Megkapod-e ehhez a támogató környezetet? Van, aki még azt sem tudja, milyen elvárásokat fognak támasztani vele szemben… Így akár a lelkes állásváltásból próbaidős menekülés is lehet. Fontos tisztázni, hogy hogyan fognak támogatni a munkádban.

Ahogy a leendő munkavállalókról kér referenciát egy cég, úgy ez fordítva is működik. Van ismerősöd, aki az adott cégnél dolgozik? Ő mit mond a cégről, a leendő főnöködről? Ismered a cég egy-két ügyfelét? Ők mit gondolnak a cégről?

Olyan pozícióba mész, ahol több beosztottad is lesz? Találkoztál velük? Láttad legalább őket? Lehet, hogy egy előzetes ismerkedés jó lenne, mielőtt igent mondasz a feladatra? Akkor kérj egy alkalmat erre! 10-15 perc alatt „leinterjúztathatod” őket egy kellemes társalgásban, csoportosan. Milyennek látják a munkájukat, mi hiányzik nekik, mire van szükségük. Az őszinteség itt is beválik: el kell mondani, hogy ez a beszélgetés azért van, mert döntened kell, és szeretnéd, ha biztosan tudnád, hogy olyan közeget tudnál biztosítani, amiben jól együtt tudtok dolgozni. És ha a könnyed beszélgetés helyett teljes passzivitással, elutasítással találkozol, fel tudod-e majd oldani?

2. Képzeld el az ideális munkahelyed!

Semmilyen korlátban ne gondolkodj, ne törődj azzal, mit kaphatsz meg reálisan, és mit nem. Írj egy konkrét listát arról, milyen számodra az álommunkahely. Szakmailag, napi munka szintjén, fejlődési lehetőségeket átnézve. Ha ez megvan, vesd össze az ajánlattal. Hány pontban stimmel? Esetleg egyetlen egyben sem? Van olyan ajánlat, ami több pontban stimmel?

3. Priorizálj! Mi a legfontosabb számodra?

A legfontosabb, legalapvetőbb igényeidben semmiképp se engedj, ha épp nem vagy lépéskényszerben az álláskereséseddel kapcsolatban. Ha esetleg neked fontosabb, hogy a munkaidő biztosan ne legyen több, mint 8 óra, mert a családoddal is szeretnél időt tölteni, akkor az ígért anyagai juttatásokkal se hagyd magad megingatni. A saját szempontjaid a legfontosabbak, ezeket szem előtt tartva fogsz tudni biztosan jó állást választani.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.