Külföldi munkakeresési tapasztalatok

by | dec 4, 2017 | Álláskeresési tippek

Egyre több és több diák megy külföldre tanulni a gimnáziumi tanulmányai után, azonban a magas megélhetési költségeknek köszönhetően a legtöbben munkát is keresnek, amit az egyetem mellett el tudnak végezni.

A tévhitekkel ellentétben nem minden tanuló felszolgálóként vagy takarítóként dolgozik, hiszen rengeteg cég idegennyelvű diákokat alkalmaz különböző irodai munkákra. Ebben a cikkben egy magyar diák tapasztalatait olvashatjuk, aki skandináviában tanul és dolgozik az egyetem mellett.

Mi kell a munkaválláshoz külföldön?

Szinte minden országban különbözőek a feltételek a munkaválláláshoz, azonban Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély szükséges ami egy úgynevezett CPR számot is tartalmaz. Ezzel a számmal lehet munkát vállalni, bankszámlát nyitni, de még orvosi ellátáshoz is ez a szám szükséges.

Hogyan találtál munkát?

Rengeteg weboldalra feltöltöttem az önéletrajzom majd ezután az egyetem karrier irodájában találtam egy hirdetést, amelyben olaszul beszélő diákot kerestek egy dán céghez marketing munkára. Rögtön jelentkeztem, hiszen végre egy olyan állást találtam, ahol mind a nyelvtudásomat mind az egyetemen tanult képességeimet tudom hasznosítani. A jelentkezés után egy interjún kellett részt vennem, majd két hét várakozás után megtudtam, hogy én vagyok az egyik kiválasztott. A cégnek van magyar hivatkozása is, így mind a magyar mind az olasz nyelvtudásomat tudom hasznosítani.

Milyen lehetőségeket biztosítanak az Európai diákoknak?

Azon felül, hogy Dániában minden Európai diák ingyenesen tanulhat, az a tanuló aki a tanulmányai mellett dolgozik minimum tíz órát egy héten megigényelhet egy “SU” nevezetű támogatást. A legtöbben kihasználják ezt a lehetőséget, hiszen minden diáknak nagy segítség egy olyan pénzbeli támogatás, amit nem kell vissza fizetni az államnak.

Mit tanácsolnál annak, aki diákként munkát keres külföldön?

Szerintem nagyon fontos, hogy diákként is merjünk különböző fajta állásokra jelentkezni, még akkor is ha nincs sok tapasztalatunk azon a munkaterületen.
Számtalan cég keres több nyelven beszélő diákokat, ami nagyszerű lehetőség az egyetem mellett hiszen azon felül, hogy használhatjuk a nyelvtudásunkat kiválló munkatapasztalat is egyben.

Nagyon szívesen válaszolok bármilyen jellegű kérdésre a külföldi munkakereséssel kapcsolatban az alábbi e-mail címen vagy telefonszámon.

Radányi Lili
Vendégszerkesztő

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.