Mennyibe kerül az álláskeresés?

by | febr 9, 2017 | Álláskeresési tippek

Mennyibe.kerul.az.allaskereses_150x150Álláskeresőként, illetve munkanélküliként szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az álláskeresés sajnos költséggel is jár – a befektetett energián, munkán, lelkierőn túl anyagi áldozatokat is kíván.

Prémium szolgáltatásnak minősülnek a karrier-tanácsadók, önéletrajzírást segítő szakemberek, akik ugyan sokat segíthetnek az álláskeresésben, de a lényegi munka mégiscsak rád marad majd.

Szerencsére kimentek a divatból, és már elvétve akadnak csak olyan álláshirdetések, ahol kézzel írt levelet kell postázni, de ha mégis, a postaköltség, igényes boríték (több lapot már nem lehet kis borítékba belehajtogatni), levélpapír mind pénzbe kerül.

ÉRDEKES: Az álláskeresés, mint napi munka

Állásinterjúra járni további költség: a helyi közlekedés jegyei, bérlet, autó vagy akár taxi költsége is jelentős lehet, ha rendszeresen hívnak bennünket interjúzni – márpedig az a jó az álláskeresés szempontjából, ha sokat járunk állásinterjúra.

Az öltözködés, megjelenés költségei szintén jelentősek lehetnek: egy helyre többször is kell menni, ezért több állásinterjúra is alkalmas öltözéket kell készenlétben tartanunk, ezek tisztíttatása is lehet költség, ha magunk nem moshatjuk.

Munkanélküliként mégis legnagyobb költség a mindennapi lét. A rezsi, az élelem, a lakhatás költségei akkor is felmerülnek, ha otthon vagyunk, és pl. az álláskeresés során nélkülözhetetlen az internet és a mobiltelefon is. Ha vannak anyagi tartalékaid, azokat teljesen felélni nem szabad, ahogy egyre vészesebben fogynak a tartalékok, vagy egyáltalán nincs tartalék, érdemes elvállalni bármilyen jövedelemszerző munkát.

Hogyan csökkenthetők a költségek?

Az állásinterjúk egy napra szervezésével, napi jegy vásárlással olcsóbb lehet az utazás. Keresd, mit kaphatsz ingyen: egyes karriertanácsadók, alapítványok vállalnak ingyenes segítségnyújtást, ingyenes wifi is sok helyen van, így az internethozzáférés költségei is csökkenthetők. Ha nyomtatni kell, kérd ismerősöd segítségét, ugyan a költségeket neki is ki kell fizetni, de ellentétben az erre szakosodott üzletekkel, a saját profitjától valószínűleg eltekint.

Vedd igénybe az állami támogatásokat!

Álláskeresési járadék (folyósítási idő maximum 90 nap) és talán további támogatások (pl. képzési támogatás) is járnak egy munkanélkülinek, amiről a munkaügyi központokban kell tájékozódnod. Érdemes lehet utánajárni annak is, hogy ha vállalkozóvá válnál, arra milyen támogatások vehetők igénybe.

Fontos a pénz beosztása és a folyamatos jövedelem!

Ahogy a munkanélküli létben haladunk előre az időben (átlagos állástalálási idő még mindig 19 hónap!), a pénzünk fogytával a lehetőségeink is fogynak. Ha nem jut pénz állásinterjúra utazásra, internetre, a lehetőségek nagyon beszűkülnek. Ezért fontos, hogy mielőbb újra jövedelemhez jussunk. Nem segítenek az ideiglenes megoldások: a használati tárgyak eladása jó ötletnek tűnik, de sok munkával, időveszteséggel jár, kiszámíthatatlan jövedelem, és amíg az időt ezzel töltöd, addig sem álláskereséssel. Szintén nagy hiba a hosszútávú tartalékok felszámolása: a biztosítások megszüntetése, az így felgyűlt összegek felélése később tovább mélyíti a pénzhiány problémáját.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.