Mennyibe kerül az álláskeresés?

by | febr 9, 2017 | Álláskeresési tippek

Mennyibe.kerul.az.allaskereses_150x150Álláskeresőként, illetve munkanélküliként szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az álláskeresés sajnos költséggel is jár – a befektetett energián, munkán, lelkierőn túl anyagi áldozatokat is kíván.

Prémium szolgáltatásnak minősülnek a karrier-tanácsadók, önéletrajzírást segítő szakemberek, akik ugyan sokat segíthetnek az álláskeresésben, de a lényegi munka mégiscsak rád marad majd.

Szerencsére kimentek a divatból, és már elvétve akadnak csak olyan álláshirdetések, ahol kézzel írt levelet kell postázni, de ha mégis, a postaköltség, igényes boríték (több lapot már nem lehet kis borítékba belehajtogatni), levélpapír mind pénzbe kerül.

ÉRDEKES: Az álláskeresés, mint napi munka

Állásinterjúra járni további költség: a helyi közlekedés jegyei, bérlet, autó vagy akár taxi költsége is jelentős lehet, ha rendszeresen hívnak bennünket interjúzni – márpedig az a jó az álláskeresés szempontjából, ha sokat járunk állásinterjúra.

Az öltözködés, megjelenés költségei szintén jelentősek lehetnek: egy helyre többször is kell menni, ezért több állásinterjúra is alkalmas öltözéket kell készenlétben tartanunk, ezek tisztíttatása is lehet költség, ha magunk nem moshatjuk.

Munkanélküliként mégis legnagyobb költség a mindennapi lét. A rezsi, az élelem, a lakhatás költségei akkor is felmerülnek, ha otthon vagyunk, és pl. az álláskeresés során nélkülözhetetlen az internet és a mobiltelefon is. Ha vannak anyagi tartalékaid, azokat teljesen felélni nem szabad, ahogy egyre vészesebben fogynak a tartalékok, vagy egyáltalán nincs tartalék, érdemes elvállalni bármilyen jövedelemszerző munkát.

Hogyan csökkenthetők a költségek?

Az állásinterjúk egy napra szervezésével, napi jegy vásárlással olcsóbb lehet az utazás. Keresd, mit kaphatsz ingyen: egyes karriertanácsadók, alapítványok vállalnak ingyenes segítségnyújtást, ingyenes wifi is sok helyen van, így az internethozzáférés költségei is csökkenthetők. Ha nyomtatni kell, kérd ismerősöd segítségét, ugyan a költségeket neki is ki kell fizetni, de ellentétben az erre szakosodott üzletekkel, a saját profitjától valószínűleg eltekint.

Vedd igénybe az állami támogatásokat!

Álláskeresési járadék (folyósítási idő maximum 90 nap) és talán további támogatások (pl. képzési támogatás) is járnak egy munkanélkülinek, amiről a munkaügyi központokban kell tájékozódnod. Érdemes lehet utánajárni annak is, hogy ha vállalkozóvá válnál, arra milyen támogatások vehetők igénybe.

Fontos a pénz beosztása és a folyamatos jövedelem!

Ahogy a munkanélküli létben haladunk előre az időben (átlagos állástalálási idő még mindig 19 hónap!), a pénzünk fogytával a lehetőségeink is fogynak. Ha nem jut pénz állásinterjúra utazásra, internetre, a lehetőségek nagyon beszűkülnek. Ezért fontos, hogy mielőbb újra jövedelemhez jussunk. Nem segítenek az ideiglenes megoldások: a használati tárgyak eladása jó ötletnek tűnik, de sok munkával, időveszteséggel jár, kiszámíthatatlan jövedelem, és amíg az időt ezzel töltöd, addig sem álláskereséssel. Szintén nagy hiba a hosszútávú tartalékok felszámolása: a biztosítások megszüntetése, az így felgyűlt összegek felélése később tovább mélyíti a pénzhiány problémáját.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.