Munkakeresés diákként – építs karriert már az iskola mellett

by | jún 6, 2017 | Álláskeresési tippek

Munkakereses.diakkent_150x150A szorgalmi időszaknak már vége, így sok diáknak lehetősége nyílik rá, hogy munkát vállaljon.

Az anyagiak mellett a tapasztalatszerzés miatt is fontos, ha minél hamarabb, akár gyakornokként el tudunk helyezkedni egy munkahelyen. Tóth Lillát, a Mind-Diák Szövetkezet munkatársát kérdeztük, milyen tanácsokkal látná el a diákokat a sikeres munkakeresés érdekében.

 Hogyan készüljenek a diákok a munkakeresésre? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük?

A megfelelő munka megtalálása mindig időigényes feladat. Jelentkezés előtt érdemes átgondolni, hogy készségeiket, képességeiket és érdeklődési területüket figyelembe véve, hogy milyen területen szeretnének dolgozni, mivel szeretnének foglalkozni. Fontos eldönteni, hogy hosszú távon szeretnének dolgozni, vagy csak alkalmi jelleggel rövid távon, például kifejezetten csak a nyári szünetben, esetleg mindössze egy-egy napot.

A hirdetésben igyekszünk minden fontos információt feltüntetni, így a legfontosabb elvárásokat is. Ezek a tényezők általában a munka betöltésének alap feltételei, tehát, ha valaki teljesíti őket, már jó eséllyel pályázhat a kiszemelt pozícióra.

Hogyan jelentkezzenek? Mire figyeljenek az önéletrajz és a motivációs levél elkészítésénél?

A nálunk meghirdetett munkákra a diákok rendkívül egyszerűen tudnak jelentkezni. Először be kell regisztrálni az oldalunkra, létrehozva ezzel egy saját felületet, amin bármikor nyomon követhető a folyamatban lévő összes jelentkezése. Miután sikerült kiválasztani azokat a pozíciókat, amik érdeklik a pályázót, valamint a hirdetésben támasztott elvárásokat is teljesíthetőnek véli, mindössze a „Jelentkezem” gombra kell kattintani, és már készen is van. Ezt mi szinte azonnal látjuk, így rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot a jelentkezővel, majd egy rövid telefonos interjú után már továbbítjuk is a jelentkezését a partnercégnek. Ezt követi általában egy személyes interjú, ami már közvetlenül a partnercégünknél van, így a diák személyesen is megismerheti a helyet, ahol később dolgozni fog és találkozhat a közvetlen vezetőjével, illetve a HR-essel.

Egyszerűbb munkáknál (pl. pár napos adminisztráció vagy címkézés, borítékolás) sok esetben elmarad a személyes interjú. Ilyenkor a diáknak részletesen bemutatjuk a helyet, a feladatokat, az elvárásokat és ha ezek alapján úgy dönt, szívesen vállalja a munkát, akár 1-2 napon belül, a szükséges megállapodások és belépési dokumentumok kitöltése után már mehet is dolgozni.

Figyeljenek arra, hogy az önéletrajzban kizárólag valós adatok és információk szerepeljenek. Illetve érdemes betartani az önéletrajz szerkesztésének szabályait, hiszen fontos, hogy a dokumentum könnyen átlátható legyen, vázlatpontosan tartalmazzon minden szükséges információt. Nem árt, ha fénykép is van az önéletrajzon (olyan igazolvány kép vagy tablókép szerű), hiszen így a HR-es kolléga könnyebben megjegyzi a jelentkezőt.

Mit tanácsolsz, mivel szemben legyenek óvatosak? Milyen jogokkal rendelkeznek? pl.: szabadságolás, munkaórák mennyisége

Minden esetben ajánlott utánanézni a Szövetkezetnek, mielőtt munkát vállal valaki, hiszen ebben a foglalkoztatási formában a diák velük szerződik.

A diákoknak előnyös a szövetkezeten keresztül történő jelentkezés, hiszen egyrészt az iskolaszövetkezeteken keresztül könnyebb elhelyezkedni, másrészt biztonságos körülmények között foglalkoztatjuk a diákokat. Garantáljuk, hogy felügyeljük a teljesítést, a vonatkozó jogszabályok betartását és az elvégzett feladatért járó díjazás kifizetését, biztosítjuk az egészségre ártalmas körülmények elkerülését. Ellenőrizzük a megbízó partnert is, szerződésben rögzítjük a törvényben előírt munkakörülményeket, a munkaidőt és a jövedelmet, amit akkor is kifizetünk, ha a megbízó még nem fizetett. Ez alapján, ha megfelelő céget és pozitív referenciákkal rendelkező iskolaszövetkezetet választunk, akkor biztos a sikeres együttműködés.

Melyek azok a munkaterületek, ahol hiány van és várják a diákok jelentkezését?

Tapasztalataink szerint könnyű fizikai munkák esetében van a legnagyobb hiány. A hasonló jellegű munkákra főként az iskolai szünetek időszakában, nyári szünetben van megfelelő számú jelentkező.

A hiány azonban szinte minden területen jelen van, folyamatosan bővülnek a nyitott pozíciók. Jelenleg is rengeteg diákot keresünk különböző gyakornoki munkákra pénzügyi területre, HR jellegű feladatokra, műszaki-, mérnöki-, informatikai feladatok ellátására, idegenforgalmi területre és sok-sok adminisztratív jellegű pozícióra is.

Tehát ha bárki kedvet érez magában, hogy munkát vállaljon, akár csak nyári időszakra, mert pénzt szeretne keresni, akár hosszú távra érdeklődik gyakornoki pozíciók iránt, mert szeretné a gyakorlatban is kipróbálni a tanulmányai során megszerzett tudást, mi szeretettel fogadunk minden kedves és lelkes új jelentkezőt.

Átlagosan mennyi idő alatt lehet elhelyezkedni diákmunkásként vagy gyakornoki pozícióban?

Nagyon lerövidült ez az idő, és már napok alatt is tud munkát találni a jelölt. Természetesen ez nem minden esetben van így hiszen a nagyobb multinacionális cégeknél ez sajnos hosszabb idő is lehet.

Érdemes-e a tanulmányokkal párhuzamosan, a nyár vége után is munkát vállalni? Van-e lehetőség karriert építeni egy gyakornoki helyen?

Mindenképpen érdemesnek tartom a párhuzamos munkavégzést az iskola mellett, hiszen átláthatja, hogy az elméleti tudását, hogyan hasznosíthatja a gyakorlatban, tapasztalatokat szerezhet. Több olyan sikertörténet van ami azt bizonyítja, hogy érdemes már diákként elkezdeni dolgozni, hiszen a tanulmányok befejezése után felvették főállásba.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.