Senior korúak álláskeresése

by | máj 18, 2017 | Álláskeresési tippek

Senior.koruak.allaskeresese_150x150A sokat hangsúlyozott munkaerőhiány egyik pozitív hatása, hogy a munkáltatók nyitottabbak lettek a senior korú álláskeresők felé. Az álláskeresésükben mégis nagy problémát jelent, hogy a mellettük szóló érveket maguk az álláskeresők sem tudják megfogalmazni. A „30 éve ezzel foglalkozom”, és a „rengeteg tapasztalatom van” nem elég jó érv.

Szakmai tapasztalatok

A munkáltatóknak friss, modern ismeretekre, mai környezetben szerzett tapasztalatokra van szüksége. Tehát nem az a fontos, milyen szakmai tapasztalatokat szerzett valaki az elmúlt 30 évben, hanem az, hogy mostanában milyen típusú munkákat, milyen tudásanyagot használva végzett.

Vezetői tapasztalatok

Egy idősebb korú vezető érvelhet a 30 éves vezetői tapasztalatával, de mégis fontos lesz részletezni, milyen stílusú vezető is ő. Az elavult vezetői szemlélet a mai cégek számára nem lesz vonzó, így azt kell tudnia megmutatni az álláspályázati anyagában és az állásinterjún is, hogy a legmodernebb management és vezetői elveket ismeri, alkalmazza. Előnyére pedig az válhat, hogy 30 évnyi tapasztalata van emberismeretből, konfliktuskezelésből, tárgyalástechnikából, problémamegoldási rutinokból, sablonokból.

ÉRDEKES: Vezetői álláskeresési csomag: a vezetői portfólió

Készségek, emberi tényezők

Egy „játék” kapcsán közösségi oldalon gyűjtöttük össze kollégáimmal, barátaimmal a senior korúak jó tulajdonságait. A higgadtság, a feladatban elmélyülésre való hajlam, a „nyugodt erő” szinte mindenkinél szerepelt a felsoroltak között, ezen felül összesen 45 különböző jó tulajdonságot szedtünk össze. A lojalitás, a kitartás, a feladás képessége – mert bizony fontos, hogy tudjuk, mikortól nem éri meg egy üggyel foglalkozni – mind olyasmi, ami a fiatalabb kollégáknál még nem feltétlenül szilárdult meg. A bölcsesség, az erős, évtizedek alatt felépített kapcsolati tőke is komoly érv lehet egy senior korú jelentkező mellett.

Az álláspályázati csomag

A legtöbb senior korú itt hibázik álláskeresésről. Régi típusú, ugyan már amerikai jellegű, de még nem kompetenciaalapú önéletrajzot küld. A kronológiai CV az ő esetükben nem igazán működik, hiszen a hosszú felsorolásból alig lesz valami releváns, a CV címzettjét pedig elriasztja egy 3-4 oldalas dokumentum. Ezért kompetenciaalapú önéletrajzot kell küldeni, kiemelve az álláshoz szükséges elvárások teljesülését, a releváns tapasztalatokat. Az iskolarendszerben szerzett végzettségei már nem jellemzik a mai szaktudását, azt az 5 évnél nem régebbi munkái, projektjei bemutatásával lehet jól jellemezni. Az önéletrajz formátuma legyen modern, benne Skype, Linkedin, akár Twitter elérhetőségekkel, mutatva, hogy az online világban is otthonosan mozog.

Az aktív nyelvtudást mindenképpen érdemes hangsúlyozni.

Senior korúak sokszor nem írnak motivációs levelet, pedig a motivációs levél stílusából látszana igazán, hogy pl. rugalmas, nyitott, „jófej” kolléga lesz, függetlenül az életkorától. Az alapszabály itt fokozottan érvényesüljön: az önéletrajz a szakmai múltról, a motivációs levél a szakmai tervekről, jövőről szóljon leginkább. Akinek tervei vannak, aki évekre előre gondolkodik, motivált, ambíciózus, az életkorától függetlenül megfelelő kolléga lesz.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.