Sikeres emberek és történeteik – interjú Szentkuti Gabriellával

by | jún 12, 2017 | Álláskeresési tippek

Sikeres.emberek.es.torteneteik.interju.Szentkuti.Gabriellaval_150x150Nem tudod, hogyan építsd a karriered nőként? Napjainkban a technikának és a munkaerő-piaci változásoknak köszönhetően már nem kell választanod a család és a karrier között. Szentkuti Gabriellával a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgettünk arról, hogyan teszi produktívvá egy napját, és hogy milyen módszer szerint dolgozik, mint vezető. 

„Két eredménye lehet valaminek: vagy sikerül vagy tanulunk belőle.” Az idézet Hosszú Katinkától származik. Mi a véleménye erről a hozzáállásról vezetőként? Hogyan motiválja a beosztottjait?

Annyira egyetértek vele, hogy akár tőlem is idézhette volna! Amikor néhány éve egy nagy váltással a pénzügyi szektor után az ict-iparágban vállaltam vezetői pozíciót, megismerkedtem az ún. growth mindset módszerrel. Ez a – Carol Dweck pszichológusnő nevéhez kötődő – vezetői módszer ráadásul épp azt foglalja rendszerbe, ami valójában a privát életfilozófiám is volt. A hozzám, és ezek szerint Hosszú Katinkához, hasonlóan „bedrótozott” emberek ugyanis kifejezetten a sikerhez vezető út egyik – ha nem nélkülözhetetlen – állomásának tekintik a menet közbeni bukásokat és kudarcokat. Ösztönzésnek a tudásuk gyarapítására és új skillek elsajátítására. Ez a felfogás aztán a vezetői gyakorlatomban is meghatározóvá vált, sőt – egy szerencsés egybeesésnek köszönhetően – erre épül a megújuló Microsoft globális filozófiája is. A kollégáimat ennek megfelelően leginkább úgy motiválom, hogy igyekszem őket felszabadítani az ún. fixed mindset gondolkodás „rabigája” alól. Azok ugyanis, akik így gondolkodnak, a bukást, a sikertelenséget többnyire megmásíthatatlan ítéletnek fogják fel. Negatív visszajelzésnek a saját képességükről és tehetségükről. Az általam vezetett cég vagy közösség azonban nem lehet ilyen hely. Nálunk hibázni szabad. Tanulni a hibából pedig lehet és érdemes is. Ettől a szemlélettől nemcsak a hangulat lesz oldottabb és ösztönzőbb, hanem végül az adott cég is produktívabbá, hatékonyabbá válhat. 

Egy interjúban említette, hogy egy időben coach-hoz járt. Miben segített Önnek és kinek ajánlaná?

Azt hiszem, a jó coach mindig abban lehet leginkább egy vezető segítségére, hogy az hogyan tudja az egyébként is domináns tulajdonságait, nap mint nap érvényesülő karakterjegyeit hasznos és hatékony vezetői tulajdonságokká konvertálni, illetve egy következetes vezetői gyakorlat részévé tenni. Nem hiszek ugyanis abban, hogy egy embert gyökeresen meg lehetne vagy akár érdemes volna megváltoztatni. Abban már sokkal inkább, hogy az adott vezető „civil” életfilozófiájához és a magánéletben megmutatkozó felfogásához mindig meg lehet találni a leginkább illeszkedő vezetői filozófiát és módszert. Vannak ugyanis tanulható mindsetek és vezetői készségek, de nincsenek olyan konfekció-megoldások a vezetésben, amelyek mindenki esetében egyformán működőképesek. A vezetői filozófiát és gyakorlatot testre kell szabni, különben „leesik” az emberről, márpedig a leadership elsőszámú szabálya a hitelesség, az önazonosság. Ebben a testre szabásban a jó coach mindig hasznos, sőt időnként egyenesen nélkülözhetetlen tud lenni.

Hogyan rendszerezi egy napját? Milyen technikákat alkalmaz annak érdekében, hogy minél hatékonyabbak legyenek a munkanapjai?

Mai női vezetőként talán a nők első olyan nemzedékéhez tartozom, amelynek már nem kell választania a karrier és a család között. Nekem és a kortársaimnak már nem kell ’vagy’-okban gondolkodnunk, mert lehet ’és’-ekben is. Ezt a pozitív változást azonban nem a férfiak „jóságának” köszönhetjük, hanem sokkal inkább a technológiának. Azoknak az új eszközöknek és megoldásoknak, amelyek például épp a Microsoft biztosít a világ legtöbb helyén és talán a legnagyobb IT-biztonság mellett.

ÉRDEKES: Munkakeresés diákként – építs karriert már az iskola mellett

A digitális megoldások elterjedése és használata óriási kulturális változást idézett elő: a hatékony munkavégzésre ma már ott és akkor kerülhet sor, ahol és amikor mi akarjuk, ráadásul ehhez elég egy laptop, egy tablet vagy akár egy okostelefon is.  A saját életemben is érzem, hogy a digitális megoldásaink tudatos használata hatékonyabbá, eredményesebbé teszi a mindennapjaimat. Háromgyerekes édesanyaként ez azért is fontos, mert így nem kell választanom anyaság és karrier között. Nem kötöttem kompromisszumot sem a magánéletem, sem a szakmai pályám vonatkozásában. Szabad és modern nő lehetek, ebben pedig nagy szerepe van a digitalizációnak.

Volt olyan, amit megbánt, vagy mai fejjel másképp csinálna?

Persze, mindenkinek van, legfeljebb nem szívesen vallja be. Ugyanakkor érdemes nem elfelejteni, hogy a döntésképesség fontosabb és valósabb feltétele a leadershipnek, mint a tévedhetetlenség. Felsővezetőként naponta többször kerülök döntési helyzetbe, és nem merném állítani, hogy nem hibázom, de a rossz, vagy utólag nem a leghelyesebbnek bizonyuló döntésekből mindig akarok, és tudok is tanulni. A growth mindseten alapuló vezetői módszer tehát, amiről korábban is beszéltem már, nemcsak a kollégáimmal kapcsolatban érvényes, hanem saját magam vonatkozásában is.

Mit tanácsolna fiatalkori önmagának?

Fiatalkori önmagam egész ügyes volt, hogy jelenlegi önmagammá tudott válni, nem lenne alapom most kioktatni. Inkább idősebb kori önmagamnak kellene tanácsokat adni, hogy miket őrizzen meg, és miket ne felejtsen el.

Hogyan tudná megfogalmazni sikerének alapját, bázisát?

Mindig olyan feladatot kerestem magamnak, ahol lehet és kell is tanulnom valami újat, ahol valódi kihívások várnak, azaz, ha akarnám, sem engedhetném meg magamnak, hogy beleragadjak a komfortzónámba. Sokan csodálkoztak is, hogy két évtized után miért vállaltam azt a kockázatot, hogy nem csupán munkahelyet, hanem egyenesen iparágat váltok, ami szinte teljes újrakezdést jelent. Azt hiszem az, hogy önmagamat szüntelen tanulásra, innovációra kényszerítem, segít kihozni magamból a legjobb teljesítményt, amivel vezetőként aztán a kollégáimat is motiválni tudom. Ez pedig, „a nap végén”, egy teljes szervezet sikerességében, eredményességében tükröződik. Az én sikerem valójában a csapatom sikere, amelynek én a katalizátora vagyok. Ez nagyon lelkesítő.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.