Vezetői álláskeresési hibák

by | máj 3, 2017 | Álláskeresési tippek

Vezetoi.allaskeresesi.hibak_150x150Egy vezetői pozícióban bármilyen változás nemcsak az egyénnek, de az adott iparág piacának is fontos eseménye. Az állását vesztett vezető számára ez különösen erős nyomást, kényszert jelent, ezért többféle hibát is elkövetnek.

Nem készítik elő az álláskeresésüket

Az első, jellegzetes hibát még akkor követik el, amikor nem keresnek állást. Egy vezetői pozícióból nem tűnik szükségesnek az álláskereséshez szükséges „énmárka” kiépítése. Nincsenek benne vezetői keresésekre szakosodott közvetítők adatbázisában, és pont ezen fejvadászok számára szinte ismeretlenek maradnak.

Amikor álláskeresésre kerül sor, akkor mindent a „nulláról” kell kezdeni. Az önéletrajzírást (egyáltalán milyen egy manapság jó önéletrajz-forma?), megismerni az állásportálok működését, a LinkedIn álláskeresési lehetőségeit, a piacon jelen lévő fejvadászokat. Ezekkel el kell tölteni akár több hétnyi munkát is, mire érdemi álláskeresésbe kezdenének.

ÉRDEKES: Új vezető a cégnél

„Veszek egy állást”

Anyagi lehetőségeik a többi álláskeresőhöz képest előnyösebbek, így coachok, karriertanácsadók segítségét könnyebben elérik, akár több ilyen szakembert is felkeresnek. Az ilyen szakemberek tanácsai rendkívül sokat segítenek, de az álláskeresési munkát ezzel nem lehet megúszni. Álláspályázatokat kell írni, állásinterjúra kell járni.

Nem készülnek fel a hosszú keresésre

Azok az emberek, akik magas pozícióban voltak a múltban, szembesülnek azzal az előítélettel, hogy megfizethetetlenül magas a fizetési igényük, illetve hogy csakis hasonlóan magas pozícióban lennének motiváltak. Emiatt is elég nehéz az álláskeresésük, illetve olyan vezetői pozíció sem sok nyílik, amit szívesen megpályáznának. Itt nem működik a nagy számok törvénye, miszerint minél több állásra kell beadni álláspályázatot. Specifikusan, meggyőző érvekkel, jól felépített stratégiával kell közelíteni minden álláslehetőséghez.

Mivel ez minden egyes álláspályázatnál több óra munka lehet, a sikertelenség még inkább rombolóan hat az álláskereső lelkesedésére. A hosszas, akár egy éven is túlnyúló álláskeresésben az anyagi lehetőségeik is elsorvadnak lassan, így a helyzetüket egyre elkeserítőbbnek látják. Egyetlen kiút ebből a tervezés: legalább 12-18 hónapnyi álláskeresési időszakra kell felkészülniük – legfeljebb kellemesen csalódnak, ha hamarabb sikerül.

Nem kérnek segítséget ismerősöktől

A hasonló szintű vezetők, akikkel munkakapcsolatban állt, valószínűleg szívesen segítenének, de az állását vesztett vezetők többsége nem fordul hozzájuk. A „piaci pletykák” és „sejtések” az állásvesztésének körülményeiről annyira nyomasztóan hatnak, hogy nem bíznak abban, kaphatnak segítséget. Pedig a kapcsolati tőke itt működik csak igazán: pont a többi vezető tudhat leghamarabb egy megüresedő állásról, átszervezésről, ami új pozíciót teremt.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.