Mennyit kereshetsz Németországban?

by | ápr 3, 2017 | Fizetés

Mennyit.kereshetsz.Nemetorszagban_150x150Kovács Krisztiánt, az R-KRAFT munkaközvetítő cég ügyvezetőjét kérdeztük a németországi munkavégzésről.

Mivel a cég folyamatosan közvetít (díj nélkül)  a müncheni repülőtérre rakodó és eszközkezelő munkatársakat, ezért már átlátják, hogy pontosan mire számíthat az, aki kiszeretné próbálni magát ilyen téren. Az alábbiakban remélhetőleg minden felmerülő kérdésre választ kapnak az érdeklődők.

Milyen munkalehetőségeket kínál a vállalat?

– Egész sokféle lehetőség van pl. poggyászok mozgatása, repülők ki- és berakodása, de buszos, illetve teherautós jogosítvánnyal kellemesebb és jobban fizető pozíciók is elérhetőek. Illetve megbízható német tudással valamint alapos munkával nagyon hamar magasabb pozícióba lehet kerülni, ami természetesen nagyobb fizetéssel és nagyobb felelősséggel is jár.

Milyen konkrét feladatokat kellene ellátnom?

– Poggyászok időben és épségben a megfelelő helyre rakodása, csoportosítása az azonosító címkék szerint (megfelelő járat, megfelelő utasosztály, illetve poggyászkategória).

Milyen elvárásokat támasztanak a pályázók felé?

– A fizikai terhelhetőségen felül jó német nyelvtudás szükséges a munkához. Az oktatás, illetve vizsgák már magabiztos németet igényelnek, de ha figyel az ember és kérdez akkor az oktatók nagyon segítőkészek.

Mennyit.kereshetsz.Nemetorszagban_600x250_v2

Mennyi indulótőke kell a kinti munkavégzéshez?

– Mivel nincs kaució a szállásnál sem, akár 400-500 euró is elég lehet, aki megteheti vigyen magával többet az induláshoz. Akinek nem biztosít a cég szállást ne induljon el 2 000 euró alatt, mert két havi kauciót és a bérleti díjat is ki kell fizetni előre, plusz az első fizetésig biztosítani kell a saját megélhetést.

Hogyan oldható meg a kijutás?

– Saját autó elvárás a reptér pozíciója, illetve a korai/kései műszakok miatt. Németországban az tapasztalható, hogy a kisebb települések sokkal nehezebben elérhetőek tömegközlekedéssel, mint itthon, például sokkal ritkábban járnak a járatok és nagyon nagy gyűjtőkörutakat tesznek. A Müncheni/Freisingi magyarok oldalán (Facebook) számtalan lehetőség van olyan kint dolgozó kontaktokat találni akikkel autóval 25-30 euróért haza lehet utazni a München-Budapest vonalon. Egyébként busszal is, ami München Ostbahnhof-ra érkezik van lehetőség hazautazni. Innen Villamossal kiváló minden irányba a tömegközlekedés.

Hogyan állnak a külföldiek a magyar dolgozókhoz?

– Mivel a reptéren rengeteg külföldi dolgozik (több mint német) nagyon barátságos mindenki mindenkivel, nagyon jó a légkör. Általánosságban még a főnök – beosztotti viszony is korrekt, valószínű abból adódóan, hogy a legtöbb főnök is hasonlóan kezdte a vállalatnál a pályafutását mint az általunk kiközvetített munkatársak.

Mivel leszek gazdagabb?

– Német nyelvtudásod biztosan fejlődni fog, nagyon gyorsan-nagyon sokat. A munka viszonylag megterhelő, ezért az első pár hétben elég jelentős mennyiségű izmot tudsz felszedni. Igazából az is élmény, hogy Európa egyik legforgalmasabb repterén bepillanthatsz a kulisszák mögé, amit egyszerű “halandó” ritkán vagy sosem láthat. Például biztosan egészen máshogyan fogsz ezentúl bőröndöt venni. 🙂 A félretett kereseteddel megvalósíthatod céljaidat.

Mennyit tudok keresni így, mennyit tudok félretenni (kinti albérlet/élelmiszer árakhoz viszonyítva)?

– Ez egy nehéz kérdés. Aki a munkát nem kerüli annak az átlag bruttó keresete 2 200-2 400 euró. Amíg boarding house-ban laksz (a vállalat által az első 6 hónapban kínált kedvezményes szállás), 600 eurót sikerülhet gond nélkül félretenned havonta a tréning utáni hónapokban (tréning alatt alacsonyabb bért kapsz, mivel nem dolgozol még). Ismerek olyanokat is, akiknek megy több is annak ellenére, hogy nem kedvezményes albérletben laknak. Túlórázni lehet, főleg nyáron nagyon támogatják, nagy a forgalom a repülőtéren. Egy extra nap körülbelül 60 euró nettó (+esetleges pótlékok). A megélhetéshez igényektől függően 300-400 euróra van szükséged plusz a szállás és a rezsi.

Egy munkavállalói példa: A Steuer I-es adókategóriába megkereshető havonta a nettó 1 700 euró. Akinek családja van kb. 200 euróval illetve a családi juttatásokkal kiegészítve sokkal jobban keres.

R-KRAFT Kft.

Érdekel a németországi munka? Kattints ide és nézd meg legfrissebb állásajánlatokat! 

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.