Álláspiaci trendek napjainkban

by | febr 27, 2017 | Hírek

Allaspiaci.trendek.napjainkban_150x150Az elmúlt évekre visszatekintve megfigyelhető némi változás az álláskeresői piacon. Változtak a legkeresettebb szakmák, az elvárt nyelvismeret, változott az interjúztatás és a cégek hozzáállása is. Mai cikkünkben ezeket foglaljuk össze.

Kiket keresnek a cégek?

Biztos sokan hallottatok már róla, hogy az IT/Informatika szektorban dolgozó szakemberekből van jelenleg hiány, a cégek nagyon keresik a fejlesztő, programozó, számítástechnika területén tevékenykedő szakembereket. Az informatikusok mellett azonban még az alábbi szakmák nagyon keresettek:

Milyen nyelvtudás szükséges?

Míg korábban az angol és a német volt az elvárt, addig manapság már a különlegesebbnek számító holland, spanyol, dán, norvég nyelveket beszélők azok, akikre lecsapnak a vállalatok, főként az SSC szektorban.

Mi a legfontosabb készség?

Furcsán hangozhat, de a partnereink visszajelzése alapján a legfontosabb az a számukra, hogy a jelentkezők motiváltak legyenek, csillogjon a szemük és akarjanak dolgozni.

Mi a helyzet az állásinterjúval?

Egyre inkább népszerűvé válik a videóinterjú, a cégek előszeretettel kezdik alkalmazni már az első körnél, mivel mindkét félnek kényelmesebb, sok időt lehet vele megspórolni.

ÉRDEKES: Hogyan készüljünk fel videóinterjúra?

A videó interjú mellett megfigyelhető még a kompetencia tesztek elterjedése is, amit főként a vezetői pozíciókra való toborzáskor alkalmaznak a cégek, általában második körös interjú során.

Változott a cégek hozzáállása

Az elvárások mellett persze a cégek is változtak, tekintve hogy ma már egyre nehezebb jó szakembert találni és nem csak az IT területén. A jelöltekért folyó harcban felismerték a cégek, hogy nekik is el kell tudni adniuk magukat az álláskeresőknek, oda kell csábítaniuk a jelölteket, olyan dolgokat kell kínálniuk, hogy őket válasszák.

Változott az álláskeresők hozzáállása is

Szerencsére a munkaadók mellett a dolgozók hozzáállása is változott, egyre tudatosabban választják meg, hogy hova jelentkeznek. Ma már nem elegendő egy jól hangzó pozíció, fontossá vált a cég hírneve is, hogy a béren kívül milyen egyéb juttatások vannak, hogy mennyire hosszú távon tud majd ott dolgozni, mennyire becsülik meg, milyen a leendő vezető és mennyire tud kiteljesedni az adott helyen.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.