Hogyan ismerjem meg és fejlesszem önmagam?

by | nov 6, 2017 | Hírek

Csiszold fényesre a benned rejlő gyémántot!

Mi a célod a munkával, a pénzkeresésen kívül? Hol szeretnél tartani öt év múlva? Mit szeretnél, hogyan jellemezzenek a körülötted levő emberek? A sikeres álláskereséshez elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyél a céljaiddal és az értékeiddel, ezért érdemes elgondolkodni ezeken a kérdéseken, mielőtt beadod valahova az önéletrajzodat.

„Csiszolatlan gyémánt vagy, felbecsülhetetlen értékkel. Alakítsd, csiszold azt, ami megvan benned, tudással, készségekkel és szolgálattal − ha így teszel, nagy szükség lesz rád egész életedben.” – írja Dr. Denis Waitley, az Egyesült Államok egyik legkeresettebb motivációs előadója. Dr. Waitley idézete rámutat: ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő hivatást, amit minden nap szívből tudunk végezni, elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük önmagunkat és tisztába kerüljünk az értékeinkkel.

Minden álláskeresési folyamatnak azzal kellene kezdődnie, hogy végig gondolod, mik az erősségeid és miben szeretnél fejlődni, illetve azt is, hogy mik a céljaid. A Coca-Cola HBC Magyarország által támogatott kutatás szerint ugyanis a sikeres karrierhez legalább ugyanolyan fontosak a szociális készségek, a megnyerő kiállás és a magabiztos kommunikáció, mint a korábbi munkatapasztalat vagy az előképzettség. Ha az interjú előtt alaposan átgondolod, te milyen különleges képességekkel rendelkezel, máris egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy megszerezd álmaid állását!

Itt most nem arra gondolunk, hogy melyik világhírű egyetemen szereztél kitűnő diplomát, hány nyelven beszélsz vagy hány menő cégnél dolgoztál korábban. Az úgynevezett soft skillek azok a képességek, amelyeket nem az iskolapadban, hanem a való életben, a mindennapok során sajátítunk el, ezért biztosan benned is ott lapulnak! Energikus vagy, lényegre törő, kreatív és kommunikatív? Szuper! A leendő munkaadóid ezt biztosan értékelni fogják, hiszen ebből látják, hogy te nem jössz zavarba, ha prezentálni kell. Vagy tisztességes, nyugodt, pontos és együttműködő személyiség vagy? Ilyen emberekre is szükség van minden csapatban! Akárhogy is, biztosan benned is megvannak azok tulajdonságok, amelyekre éppen szüksége van a leendő munkaadódnak.

A kutatás arra is rávilágított, hogy rengeteg fiatal azért nem pályázik bizonyos pozíciókra, mert nem hiszik el magukról, hogy képesek lennének helytállni és megfelelni a magas elvárásoknak. Ugyanakkor a kutatás szerint nagy különbség van a válaszadók saját képességeikről és lehetőségeikről kialakított képe, valamint a munkaerőpiac által nyújtott valós lehetőségek között. Ez azt jelenti, hogy sokszor rosszul értékeljük a munkaerőpiaci helyzetünket, ami tovább rontja az elhelyezkedési esélyeinket és a motivációnkat is erősen csökkenti.

Az önbizalom és a lelkesedés hiányát többek között a sorozatos iskolai kudarcokra és visszautasításokra vezethetjük vissza, de hiányoznak az olyan alapvető kompetenciák is, mint például az önéletrajzírás képessége vagy a megnyerő kommunikáció egy állásinterjún. Ebben tud segíteni az #énjövőm, a Coca-Cola HBC Magyarország fiatalok elhelyezkedését támogató ingyenes, egynapos karriertréningje. Tudj meg többet és jelentkezz itt: www.enjovom.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.