Munkaerőhiány és munkanélküliség egyszerre

by | jan 18, 2017 | Hírek

Munkaerohiany_es_munkanelkuliseg_egyszerre_150x150Napjainkban egyre többet hallani, hogy a magyar piacon munkaerőhiány van. Ez nem volt mindig így, sokakban még most is él a kétség: „Hogy lehetne munkaerőhiány, amikor annyi a munkanélküli?”. Mások úgy vélekednek: „Persze, hogy nincs munkaerő, ha a szakképzettek mind külföldre mennek, mert itthon nem élnek meg a bérükből!”

Való igaz, a munkaerőhiány jelen helyzetben a szakképzett munkaerő hiányát jelenti Magyarországon. Holott köztudott, hogy a magyar oktatás még mindig elég magas színvonalú. Hol van akkor a hiba? Abban mindenki egyetért, hogy az utóbbi években a szakképzett munkaerő kivándorlása nagyban befolyásolta a magyar munkaerőpiacot. Ez azonban csak kis mértékben befolyásolja a munkanélküliségi mutatókat.

MIÉRT VAN EZ ÍGY?

A válasz talán nem olyan kézenfekvő, ezért ragadom meg az alkalmat, hogy mint külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó HR tanácsadó egy kicsit boncolgassam ezt a témát.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan mondhatom, hogy a külföldön munkát vállalók nagyobbik fele vagy itthon is dolgozott, amikor külföldi munkavállalásra jelentkezett, vagy épp pár hete volt aktív állás keresésben.  A külföldi munkát vállalók kisebbik fele pedig frissen végzett, tehát azért nem volt még soha munkanélküli. Egyik csoport külföldi munkavállalása sem csökkenti a munkanélküliséget. Sokan saját szakmájukban el tudnak elhelyezkedni belföldön is, de kint egyszerűen jobb ajánlatot kapnak, mint itthon, ezért vándorolnak el. Mások szakmája vagy nem keresett, vagy (a fiatalok esetében) nem rendelkeznek szakmai tudásuknak megfelelő idegen nyelvtudással, esetleg elegendő szakmai tapasztalattal az elhelyezkedéshez.

A legtöbb diplomás, vagy friss diplomás azért nem kap munkát a szakmájában, mert ugyan az elméleti tudással rendelkezik, erről papírja is van, de sajnos nem rendelkezik gyakorlattal. Mivel gyakorlat nélkül sehova se veszik fel dolgozni, így hogy is szerezhetne gyakorlatot?

Nézz szét az Euwork friss állásajánlatai között! >>

Sokan ezért képesítésüknél alacsonyabb szintű állásokat vállalnak el éveken keresztül Magyarországon is, míg el nem jutnak addig a felismerésig, hogy ilyen egyszerű munkát Nyugat-európában is el tudnának látni csak éppen az itthoni fizetés többszöröséért, világosabb, sok esetben kiszámíthatóbb jövőképpel. Nem véletlen, hogy a gazdasági kivándorlók több, mint 80%-ban érettséginél magasabb, nem ritkán főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkeznek, ennek ellenére mégis betanított munkát vállalnak külföldön.

És a kör bezárult. Szakemberhiány van itthon, a szakember mégis külföldön végez betanított munkát. Hogyan lehetne ezt megoldani?

JÓ MINŐSÉGŰ MUNKA MAGYARORSZÁGON

Társadalmi szintű megoldást a problémára mi sem tudunk. Azt azonban tudjuk, hogy van egy szűk réteg, akik itthon is pont olyan jó fizetést kapnak, mint bárhol a világban, ezért, ha csak nem akarnak világot látni, borzasztó nehéz őket elcsábítani. Ők köszönik szépen, remekül megvannak Magyarországon is. Ők az informatikusok, a különböző szakterületű IT-s szakemberek, például programozók, rendszergazdák, webfejlesztők.

Így született az ötlet, hogy kitöltsük ezt a piaci rést és olyan szakembereket képezzük, akiknek nem papírjuk, hanem gyakorlati szaktudásuk van, amit az első perctől kezdve kamatoztathatnak a munkaerőpiacon. Új kezdeményezésünk egy kifejezetten gyakorlati webfejlesztő oktatás. Célunk, hogy áthidaljuk az elméleti oktatás és a gyakorlati tapasztalat között tátongó űrt, amit manapság egy szóval úgy jellemeznek „munkaerőhiány”. Lehetőséget biztosítunk minden, önmagát fejleszteni kívánó ember számára ahhoz, hogy olyan munkát találjon magának az informatika területén, amivel kimagasló fizetést, ezáltal pedig megfelelő életszínvonalat biztosíthat magának a világ minden táján, de legfőképpen itthon. Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy kilépjenek a munkahelyükről és hetekig „főállásban” csak tanuljanak, ezért képzésünk munkaidő után történik, hetente 2×3 órában. www.prooktatas.hu

Rejtélyi Rita
HR Tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.