4 tipp a stressz csökkentésére

by | máj 8, 2017 | Állásinterjú

4.tipp.a.stressz.csokkentesere_150x150Az emberek többsége a nagy eseményeknél – legyen szó vizsgáról, állásinterjúról, versenyről, és még sorolhatnánk – feszültté, idegessé válik.

Normál keretek között nincs is ezzel semmi baj, hiszen azt mutatja, hogy érdekel a dolog, fontos számodra, hogy ha már sok időt és energiát belefektettél akkor jól sikerüljön.

A gond akkor van, amikor olyan mértékűvé válik, hogy emiatt nem teljesítesz jól, az egészséged rovására megy, erős fejfájást, hasmenést okoz.  Mutatunk néhány trükköt, amivel csökkenthető a szorongás:

A végcél helyett a folyamatra koncentrálj

Az olyan gondolatok, mint amilyen az „Ez az egy esélyem van”, „Muszáj, hogy sikerüljön” csak fokozzák bennünk az idegeskedést. Ezért ahelyett, hogy arra összpontosítunk, hogy milyen eredménnyel fogunk kilépni az adott szituációból inkább arra összpontosítsunk, hogy mennyi mindent nyerünk azzal, hogy próbára tesszük magunkat.

ÉRDEKES: Útravaló állásinterjúra

Tapasztalatot szerzünk, új helyzeteket ismerünk meg, megtanuljuk mit hoz ki belőlünk egy ilyen helyzet és következőre már jóval okosabbak leszünk attól függetlenül hogy sikerül.

Arra összpontosítsunk, hogy mennyi mindent szeretnénk megosztani másokkal, mit akarunk megmutatni magunkból.

Képzeljük el…

Mi romolhat el? Mi történik, ha nem sikerül? Játsszuk le magunkban, hogy mi történik akkor, ha rosszra fordulnak a dolgok. Kapunk egy váratlan kérdést az állásinterjún amire nem készültünk fel? Nem lesz szimpatikus az interjúztató? Prezentálnunk kell és elakadunk a technikai dolgokban? Ha ezekre már előre felkészülünk, akkor könnyebben vesszük majd az akadályokat éles helyzetben.

Ugyanilyen jó hatással van azonban az is, ha ezt követően azt is elképzeljük ahogy minden sikerül: jó eredménnyel átmegyünk a vizsgán, mi kapjuk meg az állást, első helyezést érünk el valamiben.

Mind a negatív mind a pozitív elemek elképzelése jó hatással van ránk, mert motiválttá tesz, kellően felkészít a megmérettetésre és feltölt energiával.

Kerüljük el az érdektelenséget

Amikor nagyon ráfeszülünk egy dologra, akkor védekezésképpen elkezdjük alulértékelni a szituációt, hogy megnyugtassuk önmagunkat. Ilyen gondolatokkal történik mindez mint például hogy „Számítani fog ez egyáltalán 5 év múlva?” vagy „Nem is szeretném én ezt igazán…”. Ezek a gondolatok azért jönnek létre, hogy megvédjük önmagunkat a kudarctól, de fontos, hogy ne kerüljenek túlsúlyba. Az ilyen gondolatok ugyanis egy idő után önbeteljesítő jóslatként is működhetnek…

Higgyünk magunkban

Ahelyett, hogy mindenféle – például az adott álláshoz elvárásként feltüntetett – pozitív tulajdonsággal ruházzuk fel magunkat, a valós, igazi énünk pozitív tulajdonságait erősítsük meg magunkban. Például ha „őszinte barát vagyok”, vagy „türelmes anyuka”, „kitartó sportoló”, stb. Elképzelhető, hogy az adott eseményhez ezek nem kapcsolódnak, mégis segítenek megerősíteni abban, hogy higgy önmagadban!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.