Elutasítások valós okairól

by | ápr 5, 2017 | Állásinterjú

Elutasitasok.valodi.okairol_150x150Nem kaptad meg az állást, és nem érted, miért? Az állásinterjún jó volt a hangulat, a fizetési igényedet úgy tűnt, hogy elfogadták, a szakmai teszten jó eredményt értél el, az utolsó körös interjú után vagy a szomorú hírt közölték egy rövid e-mailben, vagy nem is jelentkeztek többé. Tanácstalanul állsz, mit rontottál el, mi történhetett?

Tudnod kell, hogy van olyan, hogy mindent jól csinálsz, nincs veled semmi probléma, de valamiért mégsem leszel ott sikeres. Különös ismertetőjele ezeknek a helyzeteknek, hogy nincs konkrét indoklás, miért nem téged választottak. Udvarias levélben értesítenek, sok sikert kívánnak. Ilyenkor feltételezhetjük, hogy az indok valamilyen szubjektív tényező, amiről nem tehetsz. Ezek miatt ne hibáztasd magad, ne gondolkodj, mit kellett volna másképp, egyszerűen lépj tovább, keresd az újabb lehetőségeket. Az itt felsorolt okokat senkinek sem mondhatják meg nyíltan, mert nyilvánvalóan nem akarják megbántani a jelöltet. Ha üres, sablonos elutasítást kapsz, visszakérdezhetsz, hogy miben kellett volna másmilyennek lenned, hátha mégis tanulhatsz az esetből. Ha hiányzott valami (nyelvtudásod, szakmai tudásod), azt el fogják mondani.

1. Nem voltál szimpatikus/más szimpatikusabb volt

Ha magadat adtad, és nem egy szerepet játszottál, akkor megtettél mindent. Ha mégsem tudtad meggyőzni őket, hogy jól fogtok tudni együtt dolgozni, nem a te hibád. A szimpátia szubjektív dolog, és nincs olyan ember, akit mindenki szimpatikusnak tart – de mindenki olyan ember, akit valaki szimpatikusnak tart. A különböző csapatok, emberek számára különböző dolgok fontosak, különböző értékeket vallanak. Ha nem passzoltok össze, azért nem hibás senki.

ÉRDEKES: 6 tipp, hogy pozitív maradj a hosszas álláskeresés alatt

2. A külsőd: túl szép vagy/nem vagy elég szép

Az attraktív külsőd elbizonytalaníthat olyan embereket, akik talán kevésbé elégedettek a saját külsejükkel. A fordítottja is okozhatta, hogy nem melletted döntöttek: ha benned nem érezték a magabiztosságot, azt, hogy magaddal rendben vagy, akkor egy kiegyensúlyozottabbnak látszó jelöltben kevesebb beilleszkedési kockázatot láthattak.

3. Megváltozott a gazdasági helyzet

Úgy tűnt, egy új termék vagy tender, vagy egyéb körülmény miatt sok feladat lesz nemsokára, kell az új munkaerő, és lázasan keresni is kezdték. De a piaci viszonyok, a cég partnerei, beszállítói, vevői valahol másképp döntöttek valamiben, a nagy üzlet, projekt, bővülés ezért nem valósult meg. Így a felmerült igény az új kollégára hirtelen eltűnt. Nyilván erről sem lehet nyíltan beszélni, de ha nem kapsz egyértelmű indoklást, akkor a háttérben ilyen indok is állhat.

4. Belső emberrel/ismerőssel töltötték be az állást

Lehet, hogy őt felvenni tényleg jobb/kényelmesebb volt: lehet, hogy az döntött, hogy azonnal tudott kezdeni, nem kellett rá várni, amíg a felmondási idejét kitölti. Az ismerős munkáját már ismerik, és ezért megbíznak benne, jobban, mint valakiben, akivel csak állásinterjúkon beszélgettek. Ennek speciális változata, amikor a felmondó, távozni készülő kollégát győzik meg arról, hogy maradjon – így a megüresedni készülő hely végül mégsem üresedik meg.

5. Az elég jó is elég…

A legtöbb állásra nem várják el a 100%-os teljesítményt, olyan embert keresnek, aki szakmailag elég jó ahhoz, hogy elvégezze a feladatot. Ha te magasabb tudást mutatsz, mint amire ők számítottak, akkor nem biztos, hogy befutó leszel. Úgy vélhetik, hogy a te tudásoddal a feladat nem elég komplex, hogy szakmailag nem látod majd a perspektívát a munkában. Talán túlpozícionálták az elvárásokat, és elég lett volna középfokú végzettség is oda, ahová te felsőfokúval jelentkeztél.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.