Hogyan építsd fel az állásinterjú-stratégiád?

by | okt 13, 2017 | Állásinterjú

Az állásinterjú-kérdésekből könnyű felkészülni, rengeteg lista van a neten, ahol gyakorlatilag minden lehetséges kérdést leírtak már.

Fontos, hogy úgy válaszoljunk a kérdésekre, hogy az igaz is legyen, és az állást is elnyerjük vele. A kínos kérdések átgondolása, a rájuk adandó válaszok kitalálásával viszont még nem vagyunk készen az állásinterjús felkészüléssel. Ugyanolyan fontos, hogy az álláskereső is tudjon kérdezni; annak érdekében, hogy maga is választhasson, megismerje a céget, ahová esetleg elmenne dolgozni. Ehhez kell kidolgozni olyan stratégiát, amivel a neked fontos dolgokra fény derül.

Mindenki elismerésre, megbecsülésre vágyik a munkahelyen, és hosszútávra szeretné berendezni az életvitelét azzal a munkahellyel, ahol dolgozni kezd. A juttatások mellett ez a másik elengedhetetlen szempont. Egy unalmas munkában még esetleg „elvagyunk”, ha jól fizet, de egy zsarnok főnök mellett biztosan nem lehet hosszútávra tervezni.

Gondold át eddigi tapasztalataid alapján, mi az, amit biztosan el akarsz majd kerülni! Vonattal jársz munkahelyre, emiatt időnként elkéstél, amit nem néztek jó szemmel, vagy egyre inkább konfliktusforrássá vált? Most kérdezz rá állásinterjún, hogy milyen egy nap a cégnél! Milyen a reggeli „gyülekező”, hogyan vannak szervezve a közös megbeszélések? Személyes ellentétek mérgezték az eddigi munkádat? Most meg kell kérdezned, milyen a hangulat a cégnél, hogyan viszonyulnak egymáshoz a kollégák? Meg kell kérned az interjúztatót, meséljen a cégkultúráról, a mindennapjaikról. Milyen az élet náluk?

Sokat elárul már maga a hely is. Milyenek a munkaterületek, az irodák, a tárgyaló, egyáltalán hol fogadtak az állásinterjúra? A főnök irodájában? Tárgyalóban? Lementetek az irodaház kávézójába, és nem is láttad a munkahelyet magát?

Ha jellemző rád, hogy a munka során elkövetett hibáid miatt különösen aggódsz, érdemes megkérdezni, hogyan viszonyulnak a hibákhoz. Ne legyünk álszentek, tudjuk, hogy bárki hibázhat, ezért ezt megkérdezni nem azt jelzi, hogy hibát hibára halmozol. Van, ahol azt válaszolják majd, hogy az a fontos, hogy kijavítsd. Van, ahol elmondják, milyen szankciók vannak.

A munkafolyamatokról, hierarchikus viszonyokról is érdemes tájékozódni. Nincs annál frusztrálóbb, mint úgy dolgozni, hogy folyamatosan másra kell várnod, mert rosszul szervezték meg a munkát. Milyen felelősségi kört fogsz kapni, hogyan alakítják ki ezeket? Ha semmiről sem dönthetsz, akkor vajon tudsz-e hatékony munkát végezni?

Az állásinterjús kérdéseid kialakításakor arra is gondolnod kell, hogy a mik a hosszútávú céljaid, és meg kell győződnöd arról, hogy az adott cégnél ezek megvalósulhatnak. A tanulás, a feljebblépés, egy téma szakértőjévé válni, vagy épp vezetői szintre lépni? Gondolj a magánéleti céljaidra is. Vonzó lehet egy jól fizető munkahely, igaz, sokat kell dolgozni, de látszani fog a bankszámládon. De ha a céljaid között családalapítás, sportteljesítmények elérése vagy bármi olyasmi szerepel, ami rendszeres időtöltést kíván, és erre nem lesz lehetőséged, akkor az a munkahely nem lesz jó számodra.

Fontos ismerni, hogyan kezelik a szabadságokat, a munkaidőben elintézendő dolgaidat hogyan fogod tudni intézni, ha előfordul ilyen. De mindenkinél előfordul, hogy bankba, orvoshoz kell mennie, hirtelen haza kell mennie csőtörés miatt stb. Erre lesz-e lehetőség? Ha speciális diétát kell követned, pl. cukorbeteg vagy, lesz-e erre lehetőséged? Van-e konyha, hűtő, hogy a magad által összeállított ételcsomagokat elhelyezd?

A stratégiádnak – ahogy a fenti példákkal illusztráltam – azt kell szolgálnia, hogy olyan állást találj, ami neked is teljesen megfelel. Gondold át azt is, hol tudsz kompromisszumokat kötni (pl. messzebbre utazni, ingázni egy állás miatt), és mi az, amiből nem tudsz engedni (pl. munkaidő, mert fix időpontokban edzésre jársz).

Az állásinterjún egyre inkább elvárják azt, hogy az álláskereső is ismerkedni akarjon, mert a munkáltató számára is fontos, hogy tudja, mit kell megadnia neked ahhoz, hogy hosszútávon számíthasson rád, így az állásinterjú végre azzá vált, amire tervezték: egy ismerkedés, ahol mindkét fél bemutatkozhat, nem pedig egy egyoldalú meghallgatás, ahol a munkáltató kérdezhet csak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.