Két sztori az állásinterjúdhoz

by | nov 24, 2017 | Állásinterjú

Amikor a szakmai „viselt dolgainkról” kell beszélni, akkor arra legjobb, ha történeteken keresztül mutatjuk be, hogyan is dolgozunk.

Az ilyen sztorizásban egy dologra nagyon figyelni kell, hogy üzleti titkot ne sértsünk, a konkrét szereplőket név szerint ne nevezzük meg, ne is utaljunk rá, kik voltak. De innentől így a legkönnyebb jól megmutatni a hozzáállásunkat a problémákhoz, a szakmai tudásunkat.

Ha nem kérdeznek rá külön az állásinterjún, akkor olyan történeteket kell elmondani, amiknél büszke vagy az eredményre, a munkádra, amit beletettél, a helyzetfelismerésedre, problémamegoldási tehetségedre.
Részletesen érdemes elmondani, mit kellett ehhez tudni, honnan volt hozzá szakmai muníciód – sok ilyet csináltál már, vagy olvastál róla, tanultad, és most vetetted be „élesben” először. Mind-mind sikernek minősül, amire büszke lehetsz.

Büszke lehetsz arra is, amikor egy kínos helyzetből jól jöttél ki. Egy elégedetlen ügyfél elégedetté tétele, egy hibás termék reklamációja, ami során a cégedet kártól mentetted meg, lehet jó történet.
A „mire a legbüszkébb” kérdésre lehet akár tágabb értelemben is válaszolni: pl. hogy rövid idő alatt jutottál nagyon komoly szakmai szintre, hogy elismert szakemberek között is megálltad a helyed, kivívtad az ő megbecsülésüket.

Vigyázz, mert ez a sikertörténet egy kínos állásinterjúkérdést generálhat: ha ennyire jó minden, miért akarsz váltani? Készülj fel erre is! További kérdéseket is felvet a sikersztorid az interjúztatóban: mik a motivációid, mire vágysz a szakmai életedben, és lesz egy erős kétsége is: meg tudja-e ezeket adni neked az általa kínált állás?
Kellemetlenebb a helyzet, ha az állásinterjún kifejezetten olyan történetet kérnek, amire nem vagy büszke, ami nem sikerült. A kudarcokra adott válaszaidat, reakcióidat lehet itt lemérni, ezért kérdezik. Okolsz-e másokat? Megviselt-e? Pánikba estél-e? Szégyenkezel-e miatta? (Egyiket sem kell, nem szabad: mindenki hibázott már életében, az a kérdés, mihez kezd azzal, ha hibázott).

A választ alaposan fel kell építeni: be kell mutatni, mi volt a hiba, vagy esetleg több hiba sorozatában mit hibáztál te. Majd folytatni: mit tettél azért, hogy megoldhasd? Nem szabad mást hibásnak beállítani, mást okolni. Az állásinterjún általában az a “jó” kudarc, ami valahol a külső körülményeken áll vagy bukik, mert így a hibás nem azonosítható, tehát nem okoltál senkit, és vállaltad a felelősséget. A küzdelemre kell helyezni a hangsúlyt. Elmondani, hogyan vetetted be minden szakmai tudásodat, hogyan próbáltad menteni a menthetőt. Azzal lehet lezárni, hogy mi lehetett volna, és a tevékenységed során ebből mégiscsak kisebb kár/sérelem lett. A trükk most jön: el kell mondani, hogy a jövőre nézve miket tettél azért, hogy ezeket kivédhesd, milyen stratégiákat, terveket találtál ki erre.

Összefoglalva: a sztorid jól leír téged, és a legfontosabb a következetesség. Ha sikernek értékeled a szakmai fejlődésed, a gyors előrejutásod, akkor „elvárják”, hogy ambiciózus légy, így a motivációidnak ezt kell tükröznie. A sztorizás nem könnyű, így előre készülni kell belőle. Jól fel kell építeni, számítani kell arra, hogy esetleg nem a te szakterületed tudója ül veled szemben, hanem egy HR-es, akinek akkor is meg kell értenie a mondandódat, ha te esetleg teljesen más területen vagy sikeres.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.