10 dolog, amit meg kell tenned harminc éves korod előtt

by | okt 13, 2017 | Karriertanácsok

A harmincadik születésnapunk jelentős mérföldkő az életünkben. A húszas éveinket magunk mögött hagyva sokan megállapodunk, családot alapítunk és szorgos, munkával eltöltött éveknek nézünk elébe.

Előtte azonban érdemes begyűjtenünk néhány életre szóló élményt és hasznos élettapasztalatot. Mi ezeket javasoljuk.

1. Fusd le a félmaratont!

Vagy tűzz ki magad elé olyan célokat, amelyekkel feszegetheted a határaidat és növelheted a kitartásodat. Ezáltal nem csupán a fizikai teljesítőképességed és az erőnléted javul, hanem az önbizalmad is. Sajnos egyáltalán nem könnyű nap, mint nap elindulni edzésre, és biztosan lesznek olyan pillanatok, amikor utálni fogod az egészet. De biztosíthatunk róla, hogy a célvonalban érzett öröm és büszkeség minden nehézségért kárpótol!

2. Utazz el egy különleges helyre!

A világ egy hatalmas könyv, ami csak arra vár, hogy elolvasd, de ha egyhelyben éled le az életed, csak egyetlen lapját ismered meg. Nem kell messzire menned ahhoz, hogy életre szóló élményekkel gazdagodj: a környező országokban és belföldön is számtalan varázslatos hely várja, hogy felfedezd.

3. Kapcsolj ki egy teljes napra!

Tegyél félre minden elektronikai eszközt és kütyüt egy teljes napra, és csak pihenj, olvass, sétálj a szabadban vagy tölts időt a szeretteiddel! Meglátod, hogy sokkal jobban oda tudsz figyelni a tevékenységeidre, nyugodtabb leszel és kitisztulnak a gondolataid.

4. Tanulj valami újat!

Iratkozz be egy nyelvtanfolyamra, hogy elsajátítsd a neked tetsző nyelv alapjait. Vagy próbálj ki valamit, amiről korábban azt hitted, nincs tehetséged hozzá: menj el egy kerámiatanfolyamra vagy egy informatikai képzésre, esetleg kezdj el játszani egy új hangszeren! Nem kell mindenben tökéletesnek lenned, viszont bármibe is fogsz, az csak a hasznodra válhat.

5. Találd meg a példaképed!

Mindenkinek kell valaki, akire felnézhet és akinek követheti a példáját akár a magánéletében, akár a karrierjében. Nézz körül a közvetlen környezetedben vagy a hírességek világában: ki az, aki inspirál és akire nagyon szeretnél hasonlítani? És miért? Legyenek olyan mintaképeid, akikhez bármikor fordulhatsz, ha iránymutatásra van szükséged!

6. Bocsáss meg!

Engedd el a régóta dédelgetett sérelmeidet és könnyíts a lelkeden! Ezzel együtt pedig bocsáss meg saját magadnak is, ha hibáztál! Mindannyian elkövetünk néhány kisebb-nagyobb baklövést életünk során. Lehet, hogy most éppen a világ végének tűnik, ha például bénáztál egy állásinterjún, de hidd el, egyszer túlleszel rajta!

7. Utazz egyedül!

Hatalmas kaland és egyben kihívás is egyedül útnak indulni, de egyáltalán nem olyan félelmetes, mint amilyennek tűnik. Rengeteg új szituációban próbálhatod ki magad és sokat tanulhatsz a személyiségedről, ha úgy döntesz, egy magadban vágsz neki a nagyvilágnak. De kezdetnek az is elég, ha társ nélkül beülsz egy filmre a moziban vagy sétálsz egy nagyot egy ismeretlen környéken.

8. Tanulj meg főzni!

Nem kell profi séffé válnod vagy elsajátítanod az összes konyhatechnikát: elég, ha el tudsz készíteni négy-öt igazán jó ételt, hogy levedd a lábáról a partneredet, a családodat vagy a vendégeidet! Meglátod, a siker garantált!

9. Állj ki egy jó ügyért!

Jelentkezz mentornak egy fenntarthatósági programba vagy önkénteskedj! Ezzel életeket változtathatsz meg, és kiveheted a részed az országos vagy globális méretű problémák megoldásából. Az önkéntesség az egyetem és a munkaadó számára is azt sugallja, hogy hajlandó vagy áldozatokat hozni egy bizonyos cél érdekében: jelen esetben azért, hogy a világ jobb legyen.

10.Tegyél a jövődért!

Kezdd el tudatosan tervezni a karriered és ismerd meg igazán önmagad! Mi az, ami érdekel és miben vagy tehetséges? Milyen képességeid hiányoznak és miben szeretnél tovább fejlődni? Ha megvan a célod, gondold végig az odavezető lépéseket és jelentkezz álmaid állására! Mikor máskor, ha nem most? És hogy biztosan sikerrel járj, tudd, hogyan kell ütős önéletrajzot írni vagy meggyőzően kommunikálni. Ebben tud segíteni az #énjövőm, a Coca-Cola HBC Magyarország fiatalok elhelyezkedését támogató ingyenes, egynapos karriertréningje! Tudj meg többet és jelentkezz itt: www.enjovom.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.