A 10 legnagyobb munkahelyi bűn

by | aug 8, 2017 | Karriertanácsok

A.10.legnagyobb.irodai.bun_150x150Aki már jó pár éve dolgozik, az biztos sok mindent tapasztalt a kollégái részéről.

Van, ami megmosolyogtató és van, ami egyenesen bosszantó lehet. Cikkünkben most összegyűjtöttük azokat a bűnöket, amelyeket a legnehezebben tudunk elfogadni.

1. Más szavába vág folyamatosan a megbeszélésen

Az egyik legzavaróbb dolog, amikor nem tudod befejezni a gondolatmenetet, mert közben valaki folyamatosan a szavadba vág. Még bosszantóbb, ha folyamatosan olyan dologgal, ami egyáltalán nem építő jellegű, hanem érzed, hogy csak a kötözködés áll mögötte. Mindig legyünk tekintettel a másikra és hagyjuk, hogy végigmondja, amit szeretne. Ha attól félünk, hogy közben elfelejtenénk, akkor írjuk fel magunknak egy papírra, hogy a mondókája végeztével fel tudjunk hozakodni a dologgal.

2. Nem akar megosztani semmilyen információt

Az is zavaró, ha valaki mindig magában tartja az információt. Sokszor ez a munkavégzés hátráltatásához, félreértésekhez, összetűzésekhez vezet. Hacsak nincs titoktartási szerződésünk a dologról, akkor próbáljunk meg kooperatívan működni és megosztani a kollégákkal az információinkat. Csapatban még mindig többre vagyunk képesek, mint egyedül!

3. Szó nélkül megeszi más ennivalóját

Azt hihetnénk, hogy ilyen nincs, pedig de! Sokszor előfordul, hogy az irodai hűtőből eltűnnek az ételek/italok. Sokan kényelemből nem bajlódnak azzal, hogy hozzanak maguknak, vagy vásároljanak külön, inkább a többiek készletét élik fel.  Ha kifogytál a tejből, vagy nagyon éhes vagy és nincs nálad készpénz, vagy csak nem szeretnél leugrani a büfébe, akkor inkább kérj kölcsön, vagy kérd meg a kollégádat, hogy hozzon neked valami, de ne vedd el más tulajdonát szó nélkül!

4. Felveszi a telefont a megbeszélés alatt

Nagy-nagy tiszteletlenség a többiekkel szemben, ha egy munkahelyi megbeszélésen hangosan csörög a telefonod, ráadásul még fel is veszed azt úgy, hogy bent maradsz a helyeden, hogy a többiek végighallgathassák a beszélgetésedet. Megbeszélésekre eleve nem célszerű telefont bevinni, mert azt nézegetni is tapintatlanság, de ha nagyon fontos, hogy elérhető légy, akkor is minimum lenémítva vidd be magaddal. Ha nagyon fontos partner hív, akkor kérj elnézést a kollégáktól, és menj ki telefonálni.

5. Nem vonul félre, hanem hangosan telefonál a kollégák között

Egy másik zavaró dolog, hogyha a dolgozó kollégáid között sétálgatva szintén nem vonulsz félre, hanem hangosan elkezdesz telefonálni. Tiszteld meg annyira a többieket, hogy ha lehetőséged van rá, akkor nem előttük beszélsz hosszasan a magánügyeidről.

6. Alszik a megbeszélés alatt

A legoptimálisabb esetben azért hívnak össze egy megbeszélést, hogy egy fontos témát érintő dolgot tárgyaljanak meg közösen úgy, hogy mindenki felkészülten, a saját ötleteit képviselve jelenjen meg. Ezért tapintatlanság az, ha valaki nem csak hogy nem készül, és nem érdekli a téma, ráadásul még alatta a telefonnal babrál, vagy rosszabb esetben el is alszik.

7. Minden mással foglalkozik csak a munkával nem

Szintén bosszantó, ha valaki egész nap a Facebook oldalát nézegeti, vagy játszik a céges gépén. Ez akkor a legzavaróbb, ha ráadásul a feladatait is átpasszolja másoknak. Ha ilyen kollégával hoz össze a sors, akkor nyugodtan mondd meg ha nem fér bele neked, hogy még az ő munkáját is te csináld meg.

8. Nem pakol el maga után, felhalmozza a mosatlant a közös konyhában

Ismerős az, aki sosem pakol el maga után, aki miatt folyamatosan felhalmozódnak a mosatlanok a konyhában? Sajnos vele szemben még az sem megoldás, ha kimatricázod a mosogatót mindenféle buzdító szöveggel – hidd el, kipróbáltuk.

9. Amikor fontos döntést kell hozni nem figyel

Voltál már olyan helyzetben, hogy egy nagyon fontos döntést kellett volna meghozni és az illető úgy csinált mintha meg sem hallotta volna a kérdést? Ilyenkor csak a kérdés folyamatos megismétlése segít, illetve jó, ha a döntést e-mailben is megerősítitek, hogy maradjon nyoma.

10. Úgy beszél, mintha a fenekéből húzott volna elő

Az utolsó amit összegyűjtöttünk az, amikor valaki egyáltalán nem adja meg a másiknak a tiszteletet, és embertelen hangnemben beszél vele. Ilyenkor is próbáljunk meg higgadtak maradni és felhívni a figyelmet az illető stílusára.

Reméljük azonban, hogy a legtöbb munkahelyen nem találkoztok a fenti példákkal. Amennyiben mégis, úgy próbáljatok meg önmagatokhoz hűen, személyeskedés nélkül, szakmai alapokon kezelni az ilyen helyzeteket!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.